Diari Més

Medi Ambient

La Vall del riu Glorieta exigeix la creació del Parc natural de les Muntanyes de Prades

La figura jurídica de parc natural permetria regular-hi les activitats, ja que, a hores d’ara, Alcover continua restringint l’accés per frenar la massificació

Punt d'entrada al camí de l'ermita del Remei a Alcover, ahir.

La Vall del riu Glorieta exigeix la creació del Parc natural de les Muntanyes de PradesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament d’Alcover i altres municipis de la Vall del riu Glorieta –com Capafonts, Mont-ral i la Riba– exigeixen que es creï el Parc natural de les Muntanyes de Prades, una figura jurídica que permetria regular-hi l’activitat i garantir la protecció mediambiental d’aquest espai. La necessitat de declarar el Parc de les Muntanyes de Prades s’ha posat en evidència més que mai amb el fenomen de massificació que s’ha produït a la zona durant la crisi per la covid-19 i que els ajuntaments han d’encaixar tant bé com poden.

Eren prop de les dues quan, ahir, al control d’accés al camí de l’Ermita del Remei d’Alcover –punt d’inici per arribar al Niu de l’Àliga o fer la ruta de la Vall del riu Glorieta– no paraven d’entrar o sortir grups de persones. El passat 11 de juliol, en plena desescalada, l’Ajuntament d’Alcover va extremar les mesures d’accés al camí de l’Ermita del Remei per evitar la massificació d’aquest espai natural. Durant els caps de setmana l’accés al pàrquing del Mas d’en Forès està tancat, així com els dies en què s’activa el Pla Alfa 2 de risc d’incendi forestal. Entre setmana la zona d’aparcament continua oberta, però s’ha reduït la seva capacitat fins a les seixanta places. Des d’aleshores, es controla l’entrada al camí de l’Ermita del Remei: només es deixen passar cent persones.

Les mesures per evitar la massificació i, de retruc, l’incivisme, ha aconseguit reduir la massificació a la zona. Així i tot, els alcaldes, entre aquests el d’Alcover, Robert Figueras, demanen ajuda per regular-hi l’activitat. «Hem de preservar el nostre entorn, molt més durant l’estiu quan hi ha risc d’incendi i hem aconseguit reduir-hi l’afluència de persones que hi anaven a la vall. És cert que molta gent continua aparcant al poble, però n’hi ha que ja no arriba ni a aparcar», explica Figueras. L’alcalde assegura que han gaudit de reforç per controlar l’entrada al camí per part dels Mossos d’Esquadra, de la Guàrdia Civil i dels Agents Rurals. Quan cap dels cossos ho pot fer, se n’encarrega una empresa de vigilància.

Segons Robert Figueras, les mesures de control «han estat molt necessàries» per evitar el perjudici a la zona. «No m’agradaria haver de tancar l’accés al Riu Glorieta, és el nostre punt turístic, però és evident que l’allau de persones i incivisme ha fet necessàries totes aquestes mesures», subratlla. I és que, segons el batlle, d’incivisme, a la Vall del Riu Glorieta, n’han vist de tota mena. «No només deixen brutícia, residus. Et trobaves grups de gent amb música als altaveus a un volum altíssim, animals domèstics corrent per la vall sense lligar i dels que no recullen les seves deposicions...», detalla l’alcalde d’Alcover.

Figueras anuncia que s’aprovaran noves ordenances per regular l’activitat a la zona, però creu que la problemàtica no acabarà amb una normativa municipal sinó que ho hauria de fer amb la declaració com a Parc de les Muntanyes de Prades. «Es va aprovar l’inici de l’Agència catalana de la natura al Parlament i esperem que sigui efectiva. Sense impostos que ajudin a engreixar les arques, a l’administració pública se li fa impossible gestionar tants parcs naturals. Però, amb la implementació d’un impost relacionat amb les emissions de CO₂, es podria revertir el recaptat en la conservació dels parcs», afegeix Robert Figueras, qui reconeix la complexitat de gestionar un parc natural tan gran com el de les Muntanyes de Prades, el qual abasta vint-i-dos municipis, cinc comarques i dues províncies. «La seva extensió no hauria de ser una excusa perquè sigui efectiu. S’ha de poder regular aquesta massificació, la seva vigilància», puntualitza.

«Ara mateix estem actuant a la zona amb criteris que no són objectius. Voldríem realitzar el simulacre amb el departament d’Interior per quantificar el nombre real de persones que pot acceptar la vall en cas d’un incendi. El simulacre està dissenyat i aprovat i estem parlant amb Protecció Civil, però amb l’explosió d’Iqoxe primer, a principis d’any, i el confinament per la covid-19, es va haver d’ajornar», recorda.

tracking