Diari Més

Urbanisme

Construeixen en dos solars del carrer de Comte buits des de l'any 2005

Els immobles es van veure greument afectats per esquerdes produïdes per filtracions d’aigües fecals que van obligar a desallotjar 35 famílies

Solars on Construcciones Sales i Salas ha iniciat la construcció dels nous habitatges

Construeixen en dos solars del carrer de Comte buits des de l'any 2005Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dia 2 de febrer del 2005 van aparèixer de manera sobtada esquerdes en la major part d’immobles del carrer de Comte i de la plaça del Pallol. La situació es va agreujar en els dies següents, de manera especial en els números 3 i 5 del citat carrer. Passades unes setmanes, van haver de ser enderrocats a causa dels danys detectats a les estructures dels immobles. Des de llavors i fins ara, els solars que coincideixen amb aquests números han estat deserts.

Passats quinze anys des que en aquesta zona de la Part Alta va saltar l’alarma pel risc d’esfondrament, Construcciones Sales y Salas ha iniciat els treballs per edificar-hi cinc habitatges i uns baixos comercials. Amb aquesta iniciativa privada, el carrer de Comte, conegut popularment com el carrer dels pilons, recuperarà part de la normalitat perduda el 2005 i que tenen molt present els veïns de la zona que van patir la inesperada aparició de les esquerdes.

De les antigues façanes dels dos edificis enderrocats encara es conserva la reixa d’una casa on residia un matrimoni d’edat avançada i que es va portar un important ensurt quan va veure que les parets de l’edifici presentaven unes esquerdes de gran mida que anunciaven la possibilitat d’un esfondrament gairebé immediat. També va resultar afectar un jove que residia amb els seus dos fills de molt curta edat, que feia poc havia comprat la casa de la planta superior del número 5.

Precisament, el cartell que informa de la nova construcció està situat, parcialment, en la zona on s’ubica la reixa dels baixos del número 3. En aquests solars es conserven restes d’època medieval, com un conjunt d’arcs

Les filtracions d’aigües fecals pel trencament d’una canonada van inundar els baixos de moltes cases fonamentades directament damunt la roca. A conseqüència del moviment que van provocar, 35 famílies van haver d’abandonar els habitatges i van ser allotjats en hotels de la ciutat. Els més afortunats van poder tornar al cap de dos mesos i altres van haver d’esperar sis mesos. Els veïns dels números 3 i 5 ja no van recuperar els seus habitatges, ja que, a petició del propietari, els dos immobles van ser demolits.

Dies de desconcert

En els primers dies, l’Ajuntament va negar que l’origen de les esquerdes fos la filtració d’aigües fecals al subsòl, fet que va provocar gran desconcert entre les persones afectades. Tot i aquest posicionament inicial, es va evidenciar que els danys ocasionats provenien d’una canonada trencada que discorria pel centre del carrer. El veïnat es va agrupar i van fer front a la situació i a la inicial negativa del govern de la ciutat.

Segons les previsions que van fer els tècnics municipals, arranjar els desperfectes podria requerir un mínim de dos mesos, un calendari que es va superar per l’estat en què van quedar molts dels immobles, sobretot els que coincidien amb els números parell del carrer de Comte. Les tasques van implicar accions de micropilotatge en els immobles situats en les proximitats del carrer Cavallers, que van ser els més afectats per l’aparició d’unes esquerdes que van obligar a evacuar els residents.

tracking