Diari Més

Societat

La Fundació ”la Caixa” ha acompanyat a Tarragona més de 1.700 persones en l'etapa final de la seva vida

Des que es va decretar l’estat d’alarma fins avui, s'han atès 142 pacients i 238 familiars a la demarcació

Imatge d'arxiu d'una voluntària.

La Fundació ”la Caixa” ha acompanyat a Tarragona més de 1.700 persones en l'etapa final de la seva vidaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació ”la Caixa” ha ofert atenció a Tarragona 1.710 pacients i 3.243 familiars des que es va posar en marxa l’any 2009.

Globalment, el programa, emmarcat en l’Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, s’implementa a través d’una xarxa d’equips de d’atenció psicosocial (EAPS) distribuïts per tot l’Estat espanyol, i proporciona a malalts i familiars una atenció càlida i personalitzada que complementa la tasca que duen a terme les unitats de cures pal·liatives en hospitals i domicilis. La seva finalitat és assolir una atenció integral basada en el suport emocional, social i espiritual al pacient i als seus familiars, i també en l’atenció al dol i el suport a professionals de cures pal·liatives.

Avui, el programa s’implementa a 132 hospitals de tot Espanya i a 133 unitats de suport domiciliari, a través de 44 EAPS formats per 230 psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals, i més de 1.000 voluntaris.

A Catalunya, el programa l’implementen 11 EAPS que actuen en 39 hospitals i centres sociosanitaris i en 42 equips d’atenció domiciliaria. Des dels inicis del programa fins avui han estat atesos 36.266 pacients i 52.829 familiars.

A Tarragona, el programa el desenvolupa un EAPS de la Fundació Vilaniu Tarragona que actua al Pius Hospital de Valls, Hospital Joan XXIII de Tarragona, Centre Sociosanitari Francolí de Tarragona, Hospital de la Santa Creu de Jesús de Tortosa, Centre Sociosanitari Sant Joan de Reus, i a set equips de suport domiciliari.

En paraules del president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé: «Una cosa molt especial d’aquest programa és que els equips d’atenció psicosocial i les persones ateses, junts, formen un sol equip d’experts. Un equip en el qual la veu, la decisió final, la té el pacient. Els professionals assumeixen amb excel·lència i delicadesa el paper de facilitadors perquè la persona arribi al cim sense sentir-se sola. Els altres ens mantenim a sota, però tampoc no ens quedem sols. Una mort ben acompanyada ajuda totes les persones implicades: pacients, familiars, persones properes, professionals…».

Amb el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, les dimensions que milloren en els pacients són la psicològica, la social i l’espiritual. L’avaluació científica del programa conclou que l’atenció psicosocial oferta respon a les necessitats i millora en el 90 % els símptomes provocats per la malaltia i que perjudiquen l’estat anímic i psicològic de les persones malaltes ateses. L’estudi estableix que el 92 % de les persones malaltes qualifiquen d’excel·lent o molt bona l’atenció rebuda, i prop del 90 % asseguren que han pogut resoldre temes difícils (la majoria, de comunicació i de relació amb la família i l’entorn) gràcies a aquest suport.

tracking