Diari Més

Municipal

El projecte del Banc de la Ciència s'iniciarà el març gràcies a un crèdit

El govern destinarà els 9,7 milions d’euros signats amb Cajamar a iniciatives com el carril bici de Sant Pere i Sant Pau

Fortuny, al centre, amb els representants de Cajamar Yolanda González i Joan Carles Ramon.

El projecte del Banc de la Ciència s'iniciarà el març gràcies a un crèditCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Projectes com el del Banc de la Ciència i el Coneixement, la construcció d’un carril per a bicicletes que enllaçarà Sant Pere i Sant Pau i la plaça Imperial Tarraco, o la redacció del Pla Illa Corsini han rebut avui dimecres un fort impuls, amb la signatura d’un crèdit bancari amb Cajamar per part de l’Ajuntament de Tarragona, per valor de 9, 7 milions d’euros. En l’acte han participat l’alcalde accidental i regidor de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, i els representants de Cajamar, Yolanda González i Joan Carles Ramon.

En declaracions a aquesta redacció, Fortuny ha manifestat que «tots els projectes» que es beneficiaran del crèdit «estaran en marxa el 2021», mentre que, en alguns casos, la seva execució podria iniciar-se abans que finalitzi aquest any. El regidor de Serveis Econòmics ha remarcat que alguns dels projectes «ja s’haurien d’haver fet fa temps», però ha estat el govern municipal actual qui, de manera definitiva, «els posarà en marxa».

L’alcalde accidental ha comentat que bona part de les iniciatives que es podran finançar gràcies a l’obtenció del crèdit rubricat amb Cajamar «formen part del programa amb el qual ens vam presentar a les eleccions municipals celebrades l’any passat», com per exemple la contractació d’un estudi de qualitat atmosfèrica o la posada en marxa d’un pla de millora i protecció de l’Anella Verda.

Fortuny ha recalcat que altres projectes vinculats a l’obtenció del crèdit bancari són el soterrament de les línies elèctriques aèries del barri del Serrallo o l’adquisició d’habitatges per a destinar-los a usos socials, per un import de 100.000 euros. «Amb la signatura del crèdit ja podem fer les licitacions, amb l’objectiu que aquests projectes tirin endavant», ha apuntat Fortuny.

La part més gran del crèdit

El projecte que se’n durà la major part del pastís és el que preveu la conversió de l’antiga seu del Banc d’Espanya a la Rambla Nova en el futur Banc de la Ciència i del Coneixement, una iniciativa que fa anys que s’arrossega. Amb referència a aquest projecte, Fortuny ha dit que, del crèdit, es destinaran 2,5 milions d’euros que se sumaran al mig milió ja consignat per l’Ajuntament i l’1,9 milions d’euros amb càrrec als Fons Feder.

El regidor de Serveis Econòmics s'ha mostrat convençut que «tindrem el projecte executiu a finals d’aquest any», mentre que les reformes que s’han de fer en l’edifici per transformar-lo en la seu del Banc de la Ciència i del Coneixement «s’iniciaran el març del 2021». «Internament, hem anat avançant en la majoria de projectes tot i l’aturada que ha suposat la pandèmia de la covid-19», ha dit Fortuny

La segona partida més important, de les que se’n deriven de l’acord amb Cajamar, fa referència a la renovació de la flota d’autobusos de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), que rebrà 600.000 euros per dur a terme aquesta operació. La tercera, de 550.000 euros, permetrà efectuar la construcció d’un carril destinat a bicicletes que enllaçarà els campus de la Universitat Rovira i Virgili de Sant Pere i Sant Pau i de l’avinguda de Catalunya amb la plaça Imperial Tarraco. Una partida menor, però significativa, d’un import de 223.000 euros, s’invertirà en la introducció de millores en els immobles que formen part de la xarxa de centres cívics municipals. Hi ha immobles que pateixen serioses patologies, com és el cas del que alberga el Centre Cívic de Torreforta, on es produeixen humitats per filtracions d’aigua de pluja.

Propostes del programa

Jordi Fortuny ha remarcat que en el poc més d’un any de mandat del govern de coalició format per ERC i ECP «ja es veuen algunes de les propostes que van plantejar en les eleccions però, amb la signatura del crèdit, l’any vinent es veuran més actuacions que estaran en marxa». L’alcalde en funcions ha apuntat que «les tramitacions administratives són lentes i cal disposar d’uns diners que ara tenim». L’acord amb Cajamar obeeix al fet que l’oferta feta per aquesta entitat bancària «ha estat la millor, segons van decidir els tècnics de l’Ajuntament».

El responsable de l’àrea de Serveis Econòmics ha remarcat que aquest préstec «és necessari» i «ens permetrà fer realitat antics projectes com la reordenació i soterrament de les línies aèries del Serrallo, redactar el Pla Illa Corsini o dur a terme el Pla de Millora i Protecció de l’Anella Verda». Un dels aspectes que s’abordarà gràcies a la signatura del crèdit bancari serà la realització d’un estudi de la qualitat de l’aire de Tarragona. Sense anar més lluny, aquesta és una de les demandes que fa a l’equip de govern el grup municipal de la CUP, en l’oposició.

Imatge d'arxiu de l'edifici del Banc d'Espanya de la Rambla Nova.

L'Ajuntament manté el Rambla Science al Banc d'Espanya però hi incorporarà un «ús social i cívic»Diari Més

tracking