Diari Més

Investigació

Investigadors de la URV creen un sistema que troba restes de drogues o compostos químics a una empremta dactilar

Amb una superfície de silici es podrà extreure «el mapa químic i molecular» directament

Stefania Alexandra Iakab, María García i Xavier Correig, membres del grup de recerca Laboratori Interdisciplinari de Metabolòmica de la URV, del Departament d'Enginyeria Electrònica.

Investigadors de la URV creen un sistema que troba restes de drogues o compostos químics a una empremta dactilarURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup de recerca Laboratori InterdisciplinarideMetabolòmicade laURV, que pertany al Departament d’Enginyeria Electrònica i forma part també de la Plataforma Metabolòmica de la Universitat i el CIBERDEM, ha creat una nanosuperfície que permet extreure «el mapa químic i molecular» d’una empremta dactilar.

Aquesta novasuperfície de silici està formada per pilars de mida nanomètrica coberts per una capa de partícules de diversos nanòmetres d’or. Damunt la superfíciees poden imprimir mostres com empremtes digitals i teixits animals o vegetals.

En el cas de l’empremta, només cal estampar el dit sobre la superfície, com en el moment de fer-se els documents d’identitat. En aquest moment, les molècules de la pell del dit queden adherides a la superfície nanoestructurada i així es pot determinar el mapa molecular de l’empremta dactilar, sense cap tractament posterior de la mostra.

Un dels avantatges d’aquesta superfície és que es pot modificar mitjançant enllaços de les partícules d’or amb altres molècules per fer que la superfície sigui selectiva només a un tipus determinat de compostos que es vulguin localitzar.

Els resultats d’aquesta recerca han estat publicats recentment a la revista ACS Nano.

Aplicacions

Aquesta nanosuperfície pot tenir utilitat en diverses indústries, com la cosmètica o farmacèutica, en anàlisis forenses o en recerca clínica utilitzant tècniques d’espectrometria de masses. Però una de les aportacions més interessants es troba en la indústria farmacèutica, que pot utilitzar aquesta tècnica per conèixer si un determinat compost present en un medicament ha arribat al teixit desitjat.

tracking