Diari Més

Tradicions

Els Portants de l'Aigua marcaran la ruta amb una escultura de Sant Magí

L’entitat posarà una imatge d’1,70 metre, de ferro i seguint el model de planxa, en els onze punts de parada de la tradicional Baixada

A la dreta de la imatge, Carles Salvador durant l'Arribada de l'Aigua per Sant Magí de l'any passat.

Els Portants de l'Aigua marcaran la ruta amb una escultura de Sant MagíGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Portants de l’Aigua de Sant Magí, que tradicionalment la baixen plens de càntirs des del santuari de la Brufaganya fins a Tarragona, no podran fer-ho en l’edició d’enguany amb carruatges i cavalls, i els prop de vuitanta persones que els acompanyen, i en el seu lloc s’utilitzarà un camió antic. Aquesta no és l’única novetat. El president dels portants, Carles Salvadó, va avançar ahir dimarts a aquesta redacció que aquest any es col·locarà una escultura de Sant Magí «en cada un dels onze llocs on fem parada durant la Baixada de l’Aigua». Es tracta d’una imatge feta amb planxa de ferro i d’1,70 metres, on s’inclouen els espais per on travessa la comitiva fins a arribar a la ciutat de Tarragona.

Amb l’adopció d’aquesta iniciativa, els portants volen agrair als municipis que travessen les facilitats que els hi donen any rere any, «on sempre ens rep l’alcalde o un regidor, als quals els regalem un càntir», va dir Salvadó. A l’Argilaga, «l’escultura es col·locarà a la plaça del poble», va posar com a exemple el president dels portants.

L’Ajuntament, va insistir

Carles Salvadó va comentar que aquest any, a causa de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la covid-19, «com que no ens podíem reunir vam decidir no celebrar la Baixada de l’Aigua, però l’Ajuntament ens va dir que l’havíem de fer i, finalment, vam decidir dur-la a terme encara que fos amb un format diferent del tradicional». El canvi de format ha obligat al fet que, en lloc de la vuitantena de persones que hi participen directament en la ruta, «serem unes dotze i passarem pels pobles de sempre amb un camió antic que portarà un remolc». No obstant això, com en anteriors edicions «en cada parada sonarà la música de les gralles que ens acompanyaran». La ruta enllaça les comarques de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès, i espais com l’Albereda de Santes Creus o el municipi de Bràfim.

El dia de la baixada s’iniciarà ben d’hora, a les 7 del matí del 17 d’agost i l’aigua es començarà a repartir a Tarragona la tarda del 18 en set punts distribuïts pel terme municipal. Es tracta de les seus de les quatre colles castelleres de la ciutat, de les associacions de veïns de Bonavista i Torreforta, i a la plaça de la Pagesia. El 19 d’agost l’aigua també es distribuirà en els mateixos escenaris i, també, a la tarda.

Salvadó va mostrar-se satisfet per «poder fer la Baixada de l’Aigua», però va lamentar que «molts portants no la podran fer». Malgrat tot, aquest diumenge podran participar en la trobada de famílies que es farà al santuari de Sant Magí de la Brufaganya. «És el nostre dia», va dir Salvadó. Durant la jornada «se celebrarà una missa, carregarem aigua, esmorzarem i, després de dinar, tornarem a casa», va dir.

El trajecte íntegre de la Baixada de l’Aigua, l’actual, es va tornar a fer l’any 1994, com havia estat fins a inicis del segle XX, quan en moltes cases es disposava de carruatges i cavalls. Quatre anys abans es va recuperar el darrer tram. Aquest fet va marcar el retorn a una tradició singular, molt apreciada pels tarragonins des de fa dècades i que està estretament lligada al passat de Tarragona com a ciutat dedicada a l’agricultura.

tracking