Diari Més

Patrimoni

L'Ajuntament estudia l'accés gratuït al Passeig Arqueològic i el Fòrum

Tarraco Viva es farà a inicis d’octubre amb un format més reduït i aprofitant les eines que ofereix la tecnologia

El regidor Hermán Pinedo, al pas de ronda de la Muralla que vol reobrir el pròxim any.

L'Ajuntament estudia l'accés gratuït al Passeig Arqueològic i el FòrumACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona s’ha proposat obrir de manera gratuïta el Passeig Arqueològic i el Fòrum de la Colònia, almenys per als tarragonins, abans que acabi l’actual mandat municipal, i treballa en una edició de Tarraco Viva que tindrà continguts digitals que permetran la realització d’activitats en altres ciutats de passat romà. A més, també prepara la celebració del vintè aniversari de la declaració del conjunt de Tarraco com a Patrimoni Mundial en l’assemblea que la Unesco va celebrar a la ciutat australiana de Cairns.

El regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo, va manifestar ahir dilluns en declaracions a Tarragona Ràdio que «el Passeig Arqueològic i el Fòrum de la Colònia són com dos parcs de la ciutat i em fa il·lusió que els dos monuments siguin d’accés gratuït». El responsable de Patrimoni va apuntar que l’objectiu que persegueix el seu departament és que la gratuïtat sigui una realitat «abans que acabi aquest mandat». Segons Pinedo, «molta gent m’ho demana». A més, va afegir que «estem estudiant si aquesta gratuïtat serà per a tothom, també per als turistes que visitin la ciutat, o només per als tarragonins».

Per altra banda, Pinedo va assegurar que a inicis del mes d’octubre es farà l’edició de Tarraco Viva que es va ajornar a causa de l’estat d’alarma per la pandèmia de la covid-19, tot i que s’introduiran canvis en previsió de quina sigui la situació sanitària a la ciutat. El regidor de Patrimoni va informar que el contingut no serà «com el d’edicions anteriors», ja que jugarà un paper destacat «una part que serà digitalitzada, la qual cosa permetrà que el festival pugui ser vist per més gent, encara que no sigui de manera presencial». Pinedo va comentar que «en temps de crisi cal apostar per la cultura i el patrimoni, i farem Tarraco Viva encara que sigui amb un format i un aforament reduïts».

Tenint en compte la situació sanitària actual arreu del món, «estudiarem la possibilitat d’apropar-nos a altres ciutats romanes», va dir Pinedo, qui va explicar que el grup italià Ars Dimicandi, present a Tarraco Viva gairebé des dels inicis d’aquesta proposta de reconstrucció històrica, podria intervenir aprofitant la tecnologia. El regidor de Patrimoni va assegurar que el festival «es farà a inicis d’octubre per evitar el canvi a l’horari d’hivern».

Per altra banda, el regidor va apuntar que el seu departament treballa en l’organització de la celebració del vintè aniversari de la declaració del conjunt de Tarraco com a Patrimoni Mundial. «Volem fer uns actes bonics, que siguin recordats» i aniran dirigits als ciutadans de Tarragona, de manera prioritària.

El cost d’arranjar la Muralla

En un altre àmbit de l’actuació municipal vers el patrimoni, Hermán Pinedo estima que el cost econòmic per arranjar els 1.300 metres de la Muralla se situa al voltant dels 13 milions d’euros, com a mínim, per la qual cosa s’han de prioritzar les intervencions que es duguin a terme en el futur.

El regidor va indicar que les primeres intervencions han de tenir a veure amb evitar despreniments, com les que s’han dut a terme en els darrers anys, i també considera d’especial importància la reobertura del pas de ronda, «des d’on hi ha unes vistes impressionants de la ciutat, comparables a les que es veuen des del Pretori». «El nostre objectiu és obrir el pas de ronda el pròxim any i incorporar-lo al recorregut del Passeig Arqueològic», va dir. Pinedo també va recordar que «l’Ajuntament no és l’únic propietari de la Muralla, ja que també ho és d’algun tram l’Arquebisbat de Tarragona».

Les graderies de l’Amfiteatre

Hermán Pinedo no té cap dubte sobre el futur de les graderies de l’Amfiteatre que es van construir els anys setanta. L’aparició d’esquerdes en l’estructura fa dos anys va marcar l’inici del tancament parcial del monument romà i que continua actualment. «Conservarem aquestes graderies», va dir el regidor, tot i que el seu arranjament formarà part de la darrera fase de la intervenció.

Pinedo va destacar que «ja ha finalitzat la fase que corresponia als treballs de reforç de les Escales del Miracle, per la qual cosa ja són segures». En aquest context, va indicar que «falta analitzar la roca on antigament s’assentaven graderies, ja que s’ha d’assegurar per evitar despreniments». Per aquest motiu, l’Ajuntament ha encarregat un estudi a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. A més d’aquest espai, també s’actuarà en la zona de la Porta Triumphalis, un sector que pateix patologies que el posen en perill en cas de no actuar.

«La covid-19 ha alentit els treballs, però quan s’obri tot el monument serà cent per cent segur», va dir Pinedo, qui va indicar que «l’objectiu principal és que la gent pugui accedir a l’arena de l’Amfiteatre sense córrer cap risc.

tracking