Diari Més

Protesta

Els barris es mobilitzen pel «deficient» servei als CAP després de l'estat d'alarma

Critiquen les consultes telefòniques, la manca de personal i la supressió de les 24 hores d’urgències i temen que el nou model es perpetuï

Imatge d'una de les concentracions de protesta davant del CAP de la Granja promoguda per un grup de veïns.

Els barris es mobilitzen pel «deficient» servei als CAP després de l'estat d'alarmaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sistema d’atenció als pacients que s’ha instaurat als Centres d’Assistència Primària (CAP) després de la fi de l’estat d’alarma està provocant una onada de crítiques a la majoria de barris de Tarragona, alguns dels quals ja s’han començat a mobilitzar. Un nou servei d’atenció telefònica al pacient que demora les consultes i les anàlisis, la manca de personal i la supressió de les 24 hores d’urgències són algunes de les deficiències comunes que destaquen en la majoria de barris d’un nou model sanitari –instaurat després de l’estat d’alarma–que els veïns temen que esdevingui «permanent».

«Ens han tret el servei de 24 hores d’urgències. No agafen el telèfon i les llistes d’espera s’allarguen i hi ha menys personal facultatiu», explica la presidenta de l’associació de veïns de Bonavista, Loli Gutiérrez, on un grup s’ha estat concentrant a la rambla cada dijous per denunciar les mancances del CAP. «Estan fent el mínim del mínim. Només es fan algunes consultes presencialment o les fan per telèfon, però dubtem que la consulta telefònica sigui suficient com per a, per exemple, saber si una persona té faringitis o una altra patologia. Com no hi ha urgències les 24 hores, ens envien al CAP de la Granja o a l’hospital Joan XXIII, però la gent gran no hauria de desplaçar-se», afegeix Gutiérrez.

L’AAVV de Bonavista acumula 66 reclamacions d’usuaris del CAP que ja va intentar presentar al departament de Salut, però se’ls demana que cada queixa es faci a títol individual, amb la qual cosa, continuen recollint-les.

Al barri de la Granja, un grup de veïns s’ha estat concentrant cada divendres a les portes del CAP per reclamar millores en el servei d’atenció als usuaris.

«Estan treballant amb moltes retallades. Manca personal. No hi ha especialistes, com per exemple de ginecologia. Ara atén la comadrona. Se suposa que has de demanar cita per telèfon, però truques i ningú l’agafa. Hi ha molta gent gran a la qual se li estan demorant les proves o les visites. La gent espera a la porta i cada cop hi va menys gent. Ens van dir que avui (ahir pel lector) deixarien entrar-hi», explica Manuel Corujo, membre de la comissió dels barris de Ponent. Corujo assegura que del servei 24 hores d’urgències s’ha passat a un horari restringit, a partir de les vuit del vespre. «Abans estava aquí l’ambulància, però l’han tret», afegeix. «Ha passat un mes llarg des que va finalitzar l’estat d’alarma, com continuarà això», finalitza Corujo, qui també tem que el nou model hagi arribat per quedar-s’hi.

Temor a un diagnòstic telefònic

Toni Chacón, president de l’Associació de Veïns de l’Albada, no va dubtar a dir que el malestar al barri «és generalitzat» i, de manera molt especial, «entre la gent gran, que prenen moltes pastilles i quan els recepten una nova després d’una consulta telefònica pensen que el remei pot ser pitjor que la malaltia: no es volen arriscar». Chacón va lamentar el fet que «al CAP la Granja, que és el que correspon als veïns de l’Albada, només et donen resposta telefònica i recepten medicaments sense visitar la persona». Chacón va explicar el cas d’un familiar que l’afecta directament. «Des del confinament pateix d’ansietat, es medica, però encara és hora que la visiti un metge», va dir. Segons va apuntar Chacón, «si comentes al professional que la medicació receptada no funciona, et recepta una altra».

El president de l’entitat va remarcar que «els veïns ens comenten que el servei que ofereix aquest CAP no funciona». «Si truques per telèfon, el contestador salta i si tens sort i t’atenen poder passar dies sense que el metge et truqui».

Per la seva banda, Roser Barrio, secretària de l’Associació de Veïns Parc Francolí, va comentar a aquesta redacció que les persones residents en aquesta zona de la ciutat i que depenen del CAP Tarraco «no es queixen», però va lamentar que fa uns dies va trucar perquè pensava que patia una tendinitis. «No em van atendre i sí que vaig rebre la trucada d’un metge que va receptar-me uns inflamatoris». Aquesta situació «em va generar dubtes, perquè per una conversa telefònica no es pot saber si és o no una tendinitis». Barrio va apuntar que «entenc que per la situació sanitària que vivim no vulguin que hi hagi molta gent al CAP, però podrien donar cita prèvia».

La secretària de l’associació també va comentar la situació del seu marit. «Durant l’estat d’alarma va anar al CAP la Granja perquè li havia sortit una berruga que anava creixent i, després que el visités un dermatòleg, aquest li va dir que li havien de treure però que no ho podia fer per la covid-19». El cas es va solucionar «anant a un especialista de pagament, que el va tractar a la mateixa consulta», va remarcar Barrio. Finalitzat l’estat d’alarma «va tornar a trucar al CAP i li van dir que el posaven en una llista d’espera i encara no han trucat». «Va ser per aquest motiu que van decidir de pagament», va dir.

En el CAP de Sant Pere i Sant Pau les visites també estan restringides. Molts veïns del barri denuncien que «no hi ha manera que t'agafin el telèfon i aquí viuen 20.000 persones».

tracking