Diari Més

L'arquebisbe Planellas aprova els estatuts de la Sang que obren la porta a les dones

Les eleccions per escollir la nova junta directiva de la congregació es faran el mes de desembre

L'arquebisbe Planellas aprova els estatuts de la Sang que obren la porta a les donesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, va aprovar els nous estatus de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sant de Nostre Senyor Jesucrist de Tarragona la setmana passada. Aquest fet coincideix amb la celebració del 475è aniversari de la fundació de l’entitat i el més destacat de la signatura és que ja pot incorporar dones congregants i el fet que aquest any s’hauran de convocar eleccions per escollir la nova directiva. La junta va publicar al web de l’entitat «ens felicitem i, a partir d’ara, iniciarem tots els passos per complir i desenvolupar el que el nou articulat ens marca».

El sotsprefecte de la Sang, Josep Ignasi Boada, va manifestar ahir diumenge a aquesta redacció que «estem satisfets, perquè els nous estatuts són els que vam presentar a la junta general, que van ser aprovats, i que l’arquebisbe Planellas ha signat, seguint el conducte reglamentari». Els estatuts vigents van ser acordats per la junta general extraordinària celebrada per la congregació el passat 10 de febrer. El resultat de la votació va ser 45 vots a favor, 9 en contra i 3 en blanc. Els anteriors estatuts dataven de l’any 1913. De fet, la congregació torna als seus inicis, quan la dona ja hi formava part.

Per la seva banda, l’arquebisbe Planellas ha aprovat «ad experimentum –amb limitació en el temps–, per un trienni, la nova versió dels estatuts», segons ha publicat l’Arquebisbat.

Coneguda la decisió de l’arquebisbe Planellas, Boada va manifestar «els estatuts estaran tres anys a prova i, si cal, es podran tornar a reformar passat aquest temps». La normativa obliga a escollir nova junta directiva. Amb relació a aquest extrem, Boada va dir que «marcarem el període electoral tenint en compte que els estatuts estableixen que les eleccions s’han de fer quatre mesos abans de la Setmana Santa o dos després d’aquesta». En conseqüència, «seran al desembre», va avançar el sotsprefecte, tot i que va recordar que «serà la junta qui les convoqui».

Presència de la dona

El mes de febrer el sotsprefecte de la congregació va manifestar que l’arquebisbe Planellas «ha vist bé els canvis», un fet que ara es confirma. En el primer terç de l’any Boada va destacar que les dones que es facin congregants «tindran dret a veu i vot, com qualsevol persona, i podran ocupar càrrecs». El sotsprefecte va afegir que, amb aquesta decisió, «esperem tancar una etapa». La mesura arribava després que «moltes dones ens han demanat entrar a la congregació», va dir. Ahir diumenge va expressar la seva satisfacció, per remarcar que «ja poden presentar la seva sol·licitud». «De fa temps que hi ha dones que pregunten quan es poden donar d’alta i la resposta és que ja ho poden fer», va comentar Boada.

Processó històrica al novembre

Els nous estatus arriben l’any de la celebració del 475è aniversari de la fundació de la congregació. El programa dissenyat amb motiu de l’efemèride ha estat alterat per la pandèmia de la covid-19. La previsió és que la cloenda tingui lloc el 22 de novembre, amb una processó històrica, tant per la data com pel motiu. Boada, va comentar que, «si es manté la situació actual a causa de la pandèmia, no es podrà fer». Serà a inicis d’octubre quan la junta directiva de la Sang analitzarà la conveniència o no de convocar una processó que s’iniciarà a les 10.30 del matí a l’església de Natzaret, seu de la congregació, i en la qual participaran, si finalment es dur a terme, els Armats i el Sant Crist. L’acte finalitzarà a la Catedral, després de recórrer la comitiva els principals carrers de la Part Alta. Si la situació sanitària ho permet, la vigília de la processó l’església de Natzaret serà escenari d’una actuació commemorativa de la Moixiganga de Tarragona, amb la representació completa de la passió de Jesucrist.

tracking