Diari Més

Patrimoni

La RSAT creu que l'edifici de Sedassos incendiat hauria de ser excavat

L’immoble està situat en la zona de graderies del Circ de Tarraco, on molt probablement es conserven restes de les voltes del monument romà

Uns operaris treballen en l'edifici de Sedassos incendiat, l'endemà de produir-se el foc

La RSAT creu que l'edifici de Sedassos incendiat hauria de ser excavatcedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) reinicia l’activitat després de l’aturada obligada a causa de la pandèmia de la covid-19. Amb aquest motiu, el seu president, Joan Vianney Arbeloa, ha remès un comunicat als socis de l’entitat en el qual fa referència, entre altres assumptes, a la preocupació existent per la situació en què es troben edificis de la Part Alta, «que poden col·lapsar», i recorda l’existència d’immobles històrics o que contenen restes patrimonials de gran importància que corren perill.

Un cas d’especial rellevància és l’edifici localitzat entre la plaça dels Sedassos i el carrer Ferrers, que el passat 23 de juliol va patir un aparatós incendi que va destruir la part interior de l’estructura. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va reconèixer l’endemà que «a l’interior no va quedar res» i el més probable és que «només es mantingui la façana». Ricomà no descartava la declaració de ruïna, a causa de la voracitat de les flames i de l’estat en què va quedar l’edifici sinistrat.

En aquest context, Arbeloa va comentar a aquesta redacció que, com a Arqueològica, «no ens hem plantejat si s’han de deixar les restes d’època romana visibles si es declara l’edifici en ruïna, però si el propietari decideix fer alguna actuació, s’haurà de fer una excavació arqueològica». L’edifici que va patir l’incendi ocupa l’espai que on estaven les voltes i les graderies del Circ de Tarraco. «S’intueix que a sota hi ha les voltes romanes», va dir Arbeloa. Només un edifici separa el sector del monument visible des de Sedassos i l’immoble que va cremar.

La RSAT també és partidària de fer intervencions arqueològiques en solars de la Part Baixa «abans que es vulgui edificar, però s’hauria de fer una planificació prèvia, ja que això té un cost econòmic».

L’Arqueològica «fa una valoració de conjunt» perquè preocupa la situació de diferents edificis de la Part Alta, un fet que «cal posar en solfa», va dir el president de l’entitat, qui va apuntar que molts «estan en condicions deficients, agreujades pel fet d’estar ocupats o que es produeixin fets com el recent incendi de l’edifici de Sedassos». A més, «n’hi ha molts que estan buits», va subratllar.

Arbeloa va remarcar que «a la Part Alta hi ha pocs edificis singulars, amb importants excepcions, però s’ha de valorar en el seu conjunt i com un espai històric destacat de Tarragona». «Els veïns fa anys que ho manifesten i l’Ajuntament és conscient de la situació», va indicar. El president de la RSAT va remarcar que, «de tant en tant, alertem a l’Ajuntament que, d’alguna manera, s’hauria d’intervenir» en el patrimoni històric que alberga la Part Alta, on hi ha bona part del conjunt monumental de la ciutat de Tarragona.

Per altra banda, també preocupa a l’entitat el grau de deteriorament de l’epigrafia romana incrustada en edificis de la Part Alta. «Existeix un problema i és difícil calibrar que es podria fer per no perdre aquest patrimoni singular». Anys enrere l’Ajuntament va estudiar diverses solucions, però l’estat de la pedra i la seva ubicació fan que no sigui senzill adoptar una mesura que no acabi malmetent aquest bé patrimonial.

tracking