Diari Més

Patrimoni

Tarragona vol desencallar l'obertura del pas de ronda de la muralla

El consistori preveu executar el projecte d'adequació l'any vinent mitjançant un conveni amb la Generalitat

Un tram del pas de ronda de la muralla de Tarragona, a la zona de la Baixada del Roser, amb el paviment inacabat i les vistes de la ciutat al fons

Tarragona vol desencallar l'obertura del pas de ronda de la murallaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona vol desencallar l'obertura al públic del pas de ronda de la muralla en el tram de la Baixada del Roser que va des de la porta d'accés al passeig Arqueològic fins al Fortí Negre. El projecte depèn de la signatura d'un conveni entre l'Ajuntament i la Generalitat, que injectaria uns 400.000 euros -a cobrir a parts iguals- per a enllestir el cobriment i el reforç del pas de ronda, que ja va ser objecte d'una intervenció el 2016. El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, explica a l'ACN que preveuen executar el projecte l'any vinent per tal de convertir aquest vial elevat en un nou actiu del patrimoni visitable de la ciutat. El consistori manté converses per recuperar també el tram que pertany a l'Arquebisbat.

Al davant de la taquilla d'entrada al Passeig Arqueològic una petita porta dona accés al pas de ronda de la muralla, un dels espais més desconeguts pels tarragonins. Aquest vial que transcorre pel capdamunt del mur romà amb 2.200 anys d'història ofereix un recorregut curt -i en pujada- fins al Fortí Negre, des d'on es pot contemplar una part important de la ciutat des de les alçades.

«L'objectiu final és que la gent pugui accedir a aquest tram de muralla i que sigui una part més del nostre patrimoni visitable. La muralla és el monument romà més gran fora d'Itàlia i és importantíssim posar-lo en valor», assenyala el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, convençut del gran potencial que atresora aquest espai.

Entre la segona meitat del 2016 i l'abril del 2017 es va portar a terme una intervenció per tal d'estabilitzar aquest tram de muralla i possibilitar que el pas de ronda sigui practicable. En concret, els treballs van fer un reforç estructural dels murs interns, van posar riostes a la muralla amb una estructura de fusta i van substituir el forjat del pas de ronda per evitar l'acció de filtracions de l'aigua de pluja.

La pavimentació del pas de ronda, però, només va abastar uns quants metres, i actualment el vial es manté inacabat. Segons detalla el conseller de Patrimoni, el desllorigador del projecte serà un conveni entre l'Ajuntament i la Generalitat que permetrà injectar-hi 400.000 euros, repartits a parts iguals, per tal d'acabar el cobriment i el reforç del tram. La previsió és signar l'acord properament i que l'execució del projecte comenci el 2021.

La conselleria de Patrimoni treballa amb la idea que aquest tram del pas de ronda formi part del Passeig Arqueològic, actualment un recinte de pagament que està gestionat pel Museu d'Història de Tarragona. La intenció del govern municipal, però, és que en el futur el passeig i la muralla puguin ser accessibles de manera gratuïta. «És una part més de la ciutat i ha de ser pública i oberta al públic, sobretot per a la gent de Tarragona», garanteix el conseller.

En paral·lel, el consistori també manté converses «amb diferents actors» per tal de recuperar el tram que pertany a l'Arquebisbat. «No és municipal, però també és importantíssim», insisteix Pinedo, qui apunta que el segon gran objectiu seria poder fer practicable el pas de ronda fins al passeig Torroja i, finalment, «recuperar la muralla sencera». «És una qüestió de voluntat i la nostra és que el patrimoni de Tarragona sigui digne i estigui conservat d'una manera correcta», defensa.

L'arqueòleg municipal, Joan Menchón, defineix el pas de ronda com «un d'aquells tresors poc coneguts de la ciutat». En aquest sentit, reflexiona que la ciutadania està acostumada a veure Tarragona a peu de carrer, o a descobrir Tàrraco passejant o entrant a un museu, però que des del pas de ronda la pot veure des del cel. «Això ens permet comprovar que l'estructura urbana del segle II aC de la muralla encara hi és», tanca.

tracking