Diari Més

Economia

Les captures de peix baixen un 70% amb relació al 2019 a Tarragona

Rillo, president de l’Associació del Peix Blau, diu que «la situació és greu» i «depenem de les ajudes»

El sector pesquer tarragoní travessa per mals moments i aquest s'han agreujat amb la pandèmia.

Les captures de peix baixen un 70% amb relació al 2019 a TarragonaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector pesquer de la ciutat de Tarragona està passant per un moment molt complicat, gairebé de supervivència. A la situació deprimida que travessa des de fa anys, amb una progressiva pèrdua de captures, en els darrers mesos es van afegir els efectes del temporal Gloria, encara presents en molts punts del litoral, el període de veda i l’aturada imprevista a causa de la pandèmia de la covid-19. El president de l’Associació del Peix Blau de Tarragona, Agustí Rillo, va manifestar ahir dilluns a aquesta redacció que «ho tenim greu». Amb relació a les campanyes corresponents als anys 2018 i 2019, en el que es porta de l’actual «les captures i els ingressos han baixat un 70 per cent», va comentar Rillo, qui va afegir que «és difícil sobreviure en aquestes condicions». A més, els nivells de pesca estan tenint un comportament «irregular» en termes generals, no només pel que fa al peix blau, un producte amb denominació d’origen.

L’únic factor fins a cert punt positiu és que les captures d’espècies com la sardina, el seitó i la gamba «s’han recuperat una mica» respecte a les que hi havia en anys anteriors, «però se segueix pescant poc» pel que caldria tenint en compte els costos econòmics que representa l’activitat pesquera, segons va explicar Rillo.

Com a exemple de les dificultats que travessa el sector pesquer tarragoní, el president de l’Associació del Peix Blau va comentar que una espècie com el verat pràcticament ha desaparegut. Rillo va explicar que «ja fa més de deu anys que es pesca poc, però ara tens molta sort si en una jornada captures tres o quatre». Rillo va apuntar com una de les causes possibles «la gran quantitat de tonyina que hi ha» al Mediterrani. Aquesta és «una espècie devoradora» que «també provoca danys a les xarxes i això ningú t’ho paga», va reivindicar.

Els patrons especialitzats en la tonyina «tenen una llicència per poder pescar, però si a nosaltres se’ns enganxa una a la xarxa, l’hem de tornar al mar», va dir el màxim responsable de l’associació. En aquest context, Rillo va apuntar que «no tindria cap inconvenient en què s’augmentés el nombre de captures de tonyina». De fet, la menor presència d’aquesta espècie podria beneficiar a les tradicionals a Tarragona com la sardina i el seitó.

En caiguda des dels anys 90

El sector pesquer català va assolir les seves màximes captures a mitjans de la dècada de 1990. Va ser a partir d’aquelles campanyes històriques que es va iniciar la davallada, fins a arribar a una situació crítica tot i la desaparició progressiva de moltes embarcacions que van ser desballestades amb ajudes de la Comunitat Europea. Davant la problemàtica actual, Rillo va dir que, «de moment, ningú a Tarragona ha pensat a plegar, però la situació és greu». El president de l’Associació Peix Blau va indicar que «estem a l’espera d’unes ajudes de l’administració que encara no hem vist».

En el marc de la crisi del sector pesquer, agreujada per la covid-19, Rillo va mostrar-se satisfet pel fet que la política desplegada pel govern de l’Estat ha estat positiva pel que fa «als ERTO, ja que s’han pagat tots, almenys a Tarragona, que jo sàpiga».

Com a mostra de la caiguda del pes específic del sector, Rillo va comentar que «actualment a la província hi ha 11 barques del sector de la llum, quan fa només uns anys n’hi havia 42». Als molls del Serrallo treballen en aquests moments nou embarcacions, de les quals dues són de l’Ametlla de Mar i dues de Cambrils. Cada cop hi ha menys embarcacions pesqueres al port de Tarragona i el sector segueix patint de valent.

tracking