Diari Més

Societat

El nou reglament obre el cementiri de Tarragona a enterraments de qualsevol religió

La Fundació Hospital de Santa Tecla, propietària de les instal·lacions, ha decidit substituir una normativa que estava vigent des del 1993

Imatge actual del Cementiri Històric de Tarragona.

El nou reglament obre el cementiri de Tarragona a enterraments de qualsevol religióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Cementiri Històric de Tarragona, nova denominació acordada per la Fundació Hospital de Santa Tecla, estrena un reglament que substitueix el que regia des de l’any 1993. La normativa estableix la possiblitat de poder enterrar persones de creences religioses que no siguin la cristiana i destaca l’actualització de principis generals com els valors de la universalitat, la seguretat jurídica i la dignitat de les persones, a més del respecte a l’honor, a la intimitat i a la pròpia imatge.

El cementiri tarragoní alberga un important patrimoni històric i és per aquest motiu que el nou reglament inclou un article específic relatiu a la preservació i difusió dels seus continguts, des de peces arquitectòniques de gran valor artístic, la memòria històrica o la recuperació de personatges il·lustres que van ser sepultats. En aquest context, fa aproximadament una dècada es va dignificar un espai on estan enterrades víctimes de la repressió franquista.

El Cementiri Històric de Tarragona no és l’únic actiu que hi ha a la ciutat. També ni ha un de religió protestant que és propietat de la Corona Britànica i que té els seus orígens en la Guerra de Successió. Recentment, s’ha procedit a la restauració d’estructures de l’edifici mortuori exsitent al passeig Rafael Casanovas, entre el Fortí de Sant Jordi i la platja de l’Arrabassada. El cost econòmic resultat de l’execució del projecte de millores van anar a càrrec de l’ambaixada britànica.

Origen bèl·lic

L’origen de l’actual cementiri catòlic també té a veure amb un conflicte bèl·lic i va substituir el que hi havia al Carrer de les Coques, conegut segles passats com a Carrer del Fossar. L’enorme quantitat de víctimes mortals que hi va haver durant la Guerra del Francès van obligar a cercar un nou espai fora dels límits de la ciutat. La construcció del nou cementiri es va iniciar el 1809. La primera persona inhumada va ser Joan Smith, qui va morir el 16 de març d’aquell any víctima d’una epidèmia de febre. També van ser enterrats Teodor Reding, que va resultar ferit durant una batalla contra l’exèrcit de Napoleó, i Rosa Venes, qui és considerada com l’heroïna de la Guerra del Francès.

La Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla és la titular des del 22 de desembre del 1825 per donar continuïtat a la prestació del servei de cementiri que es remunta a la seva creació el 15 de desembre de 1464. La fundació va aprovar el primer Reglament del Cementiri el 1903 i aquest va ser modificat el 14 de maig de 1993. Entre les novetats que aporta la normativa aprovada el 2020 hi ha un apartat que regula la protecció de dades dels usuaris i la inclusió d’un article relatiu als drets d’imatge de tot allò que es fotografiï o s’enregistri dins de la necròpolis tarragonina. El document ha estat publicat en el Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT) del passat 21 de juliol.

En una aposta pel futur, el reglament actualment vigent estableix «l’eliminació de la figura de l’encarregat general amb residència fixa dins del mateix cementiri, que fa dècades que va desaparèixer en quedar obsoleta», segons va explicar la fundació, per afegir que «les tasques diàries i la gestió del cementiri són exercides per un equip professional qualificat», d’acord amb els temps actuals. Segons va apuntar la fundació, «els canvis normatius profunds i la necessitat d’adequació als nous temps i a la realitat social actual han aconsellat que el Patronat de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla hagi aprovat el nou reglament».

tracking