Diari Més

La família d'Ángel Juárez va poder enterrar la mare 91 dies després de morir

El president de la CET escriu un llibre sobre la intensa vida de Leonor Almendros «perquè em serveix de teràpia després del que hem patit»

Ángel Juárez i Leonor Almendros en una imatge d'arxiu

La família d'Ángel Juárez va poder enterrar la mare 91 dies després de morirCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Leonor Almendros, mare del president de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET) i de Mare Terra Fundació Mediterrània, Ángel Juárez, va morir en una residència de Barcelona a l’edat de 95 anys a causa de la covid-19 el passat 16 d’abril. No va ser fins a l’11 de juliol que la família va poder enterrar-la al cementiri de Montjuïc, en un nínxol «mirant al mar, perquè aquest era el seu desig». Leonor Almendros portava només uns dies en una residència «perquè començava a patir Alzheimer, ja que volíem saber si li agradava». Juárez va relatar que «l’última vegada que vaig parlar per telèfon amb la mare em va dir que havia agafat un constipat molt fort i tres dies més tard va morir». «Ha estat una experiència molt dura i tota la família està tocada pel temps que vam trigar a poder-nos acomiadar», va recordar Juárez, qui va dir que «la darrera vegada que la vaig veure en vida va ser per dir-li que la meva germana Bego, que residia a Londres, havia mort de càncer».

El president de la CET ha posat el cas de la seva mare en mans dels advocats «perquè en el mateix cas s’han trobat milers de famílies que han perdut una persona estimada en una residència a causa de la pandèmia». «No es pot acceptar que incineris una persona sense avisar la família i sense preguntar si volia ser inhumada», va afegir.

Homenatge a Cástaras

Leonor Almendros era una persona molt estimada al seu poble, Cástaras, situat a les Alpujarras granadines, fins al punt que recentment li han fet un homenatge. «En la Guerra Civil va salvar la vida de persones que, en acabar el conflicte, es van amagar a les muntanyes», va explicar Juárez, qui recorda que «la mare va tenir un nuvi que era caporal de la Guàrdia Civil, la persona que li va alertar que l’endemà anirien els franquistes a afusellar gent que havien tingut càrrecs durant la República i que eren d’esquerres». Juárez ja treballa en un nou homenatge a la mare a Cástaras «al qual vull que vagi gent de tota Espanya, ja que no conec el vuitanta per cent de la meva família i aquest serà un bon motiu per retrobar-nos».

Per altra banda, el president de la CET i de Mare Terra Fundació Mediterrània ha començat a escriure un llibre de memòries basat en la vida de Leonor Almendros. «Em serveix de teràpia», va dir. Juárez va explicar a aquesta redacció que «la meva mare va tenir una vida peculiar», partint del fet que «el meu avi era alcalde republicà de Cástaras i president de la Casa del Poble socialista, i una de les persones que va salvar la vida gràcies a la informació que el caporal de la Guàrdia Civil li va donar».

Leonor Almedros va escriure llibres de poesia, va tenir vuit fills i se’n va fer càrrec dels tres que va aportar el pare de Juárez. «Era una persona molt forta i va tenir una vida singular fins al punt que un director de cine s’ha posat en contacte amb mi perquè té estudia la possibilitat de portar a la pantalla les seves vivències». «Aquest són moments estranys perquè mai la família havia pensat que et podia passar una cosa com aquesta, que la mare morís d’aquesta manera, sense poder acompanyar-la, sense acomiadar-te, sense dir-li que pot anar en pau».

tracking