Diari Més

Turisme

La Costa Daurada s'ho juga tot a una sola carta: la del turisme nacional

La quarantena imposada pel govern britànic als seus ciutadans assesta una nova estocada al ja tocat sector turístic

Pla mitjà d'un turista britànic en una de les zones turístiques de Salou

La Costa Daurada s'ho juga tot a una sola carta: la del turisme nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Plou sobre mullat». D’aquesta manera tan gràfica descriu el portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià, la darrera estocada que ha rebut el sector turístic: la quarantena de catorze dies imposada pel govern britànic a tots els seus ciutadans que viatgin a Espanya. La Costa Daurada espera ara que, com a mínim, el turisme nacional de Catalunya i Espanya respongui i ajudi a rubricar una temporada «menys dolenta».
«Cada cop que s’encén una espelma, algú altre la bufa», afegeix Guardià, tot recordant que, el passat 10 de juliol ja van rebre un dur cop quan el principal operador turístic del mercat anglès, Jet2.comcancel·lava l’operativa amb Catalunya coincidint amb l’entrada en vigor de l’obligatorietat de dur mascareta. Tot quedava en mans, aleshores, de l’altre turoperador, TUI. Però aquest, cancel·lava ahir tots els vols a Espanya fins al 9 d’agost, a excepció dels de les illes Balears i les Canàries a causa de la quarantena obligatòria que hauran de fer els turistes anglesos.

«No tenim paraules. La darrera cosa que esperàvem després de la cancel·lació per part de Jet2 era això. Els turistes anglesos que ja estan aquí i se senten segurs, estan encants», deia ahir Elaine McParland, presidenta de l’Associació Empresarial de la Zona Turística de Salou. «Els comerciants estan molt disgustats i molts dels grans pubs i establiments adreçats al turisme britànic no ha obert, ni ho faran, perquè no hi ha prou gent per a omplir-los», afegeix McParland, qui coneix bé la comunitat anglesa que resideix a Salou i que hi té negocis.

«S’estan fent molts esforços per mantenir Salou net, tenim una contaminació vírica molt baixa i els casos que hem tingut són importats, però es presenta un panorama molt complicat», afirmava l’alcalde de Salou, Pere Granados, qui reconeix que molts hotels no obriran i és possible que, d’altres, es vegin obligats a tancar. «El turisme anglès és molt important per a la Costa Daurada. Dels 8 milions de pernoctacions que va tenir Salou l’any passat, 1.491.000 van ser per part del turisme britànic», afegeix Granados.

A tot plegat, s’afegeix la darrera recomanació del govern francès de no viatjar a Espanya. «En aquesta situació i, després de la cancel·lació de Jet2, el turisme francès estava sent molt important per a la Costa Daurada, perquè és un turisme de proximitat i estava funcionant, perquè pot arribar a la destinació amb el seu vehicle, però les recomanacions del govern francès no ho posen fàcil», explica Granados, qui es dol que s’hagin ficat tots els territoris en el mateix sac encara que tinguin nivells de contagi molt diferents.

Turisme de la conca de l’Ebre

Davant de crítica situació en què ha deixat el turisme les darreres decisions de governs europeus, els hostalers dipositen gairebé totes les seves esperances en el mercat espanyol i en el català. «Hi ha un mercat que és molt fidel, que és el mercat espanyol, tot el que prové de la conca de l’Ebre: navarresos, bascos, riojans i els aragonesos, tot i que aquesta regió passa per un moment complicat. És un dels mercats en el que som líders i ja estan venint durant els caps de setmana, però esperem que vinguin a l’agost i es quedin», diu Guardià.

«El problema dels anglesos és no poder treballar quan tornin de les vacances. Ha estat un xoc perquè ningú s’esperava això. Però estar a Salou és un privilegi i cada dia intentem recordar a través de les xarxes que Barcelona i Lleida estan a 100 quilòmetres d’aquí, que Salou és una destinació segura. Tot està preparat, tot es fa bé, ara només falten els turistes», acaba McParland.
tracking