Diari Més

Ensenyament

El Govern no posa data a la fi de les obres de la nova Escola Arrabassada

El conseller Bargalló diu que, per la pandèmia, «ara per ara no és possible preveure el calendari per al final d’aquestes obres»

L'alcalde Pau Ricomà i Josep Bargalló durant la visita d'obres que el conseller va fer l'estiu passat.

El Govern no posa data a la fi de les obres de la nova Escola ArrabassadaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futur de la nova Escola Arrabassada segueix en l’aire. L’última decisió del Departament d’Educació és no posar data per a la finalització de les obres ni al trasllat de les instal·lacions actuals a un edifici que està en fase de construcció des del mes de maig del 2018. La suspensió temporal de les obres a causa de la pandèmia de la COVID-19 i la decisió de l’empresa constructora lleidatana Benito Arnó i Fills de subrogar l’execució del projecte, són dos factors clau que apunten a un retard considerable i que va més enllà del curs escolar que havia de començar el 2021. En diferents períodes, les obres han estat aturades o han avançat a poc a poc, per la qual cosa el projecta va acumulant importants retards.

En resposta a una pregunta parlamentària formulada al Govern de la Generalitat, el passat 8 de juliol el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va respondre amb relació al projecte que, «ara per ara, a la vista de la situació excepcional en què ens trobem, no és possible preveure el calendari per al final d’aquestes obres, ni que a l’inici del proper curs l’escola comenci la seva activitat lectiva a les noves instal·lacions». Bargalló va afegir que quan la situació provocada per la pandèmia «es normalitzi», el departament d’Educació «revisarà els terminis i es treballarà perquè el trasllat al nou edifici es faci de la manera més adequada». En cap cas Bargalló va fer esment a la possible data de finalització de les obres projectades, ni tampoc la va voler insinuar. Bargalló va recordar que «des dels Serveis Territorials d’Educació a Tarragona s’han mantingut un mínim de cinc reunions amb la comunitat educativa de l’Escola Arrabassada».

Davant d’una situació que desespera les famílies d’alumnes que haurien d’inaugurar les noves instal·lacions ubicades al carrer Mercè Rodoreda, al barri Vall de l’Arrabassada, el passat 29 de juny l’AMPA va convocar una concentració a la plaça de la Font en la qual van participar prop de 150 persones, per donar visibilitat al problema que afronten. Els alumnes d’aquest centre escolar fa catorze anys que estan en barracons.

La presidenta de l’AMPA, Arianna Ciurana, va manifestar en aquella ocasió que, després de la finalització de l’estat d’alarma decretat pel govern de l’Estat per fer front a la pandèmia, «les obres es van reprendre, però el ritme és justet, ja qui hi ha entre sis i vuit treballadors, molt poca gent per un projecte com aquest». Fa tres setmanes Ciurana va afirmar que «en alguna ocasió algun veí va veure que només hi havia un treballador». Un motiu podria tenir a veure amb la decisió de l’empresa constructora de subrogar el projecte.

Ciurana va manifestar ahir dilluns que li sobta el fet que Bargalló no donés una data de termini de les obres. Des dels Serveis Territorials d’Educació «se’ns va dir que l’escola estaria finalitzada el curs 2020-2021 i que en el següent ja estaria en funcionament». Això és almenys «el que l’empresa constructora li va dir al delegat territorial, qui és qui ens ho va dir». Ciurana va subratllar que «nosaltres no tenim res en contra ni del Govern ni de l’empresa, i el que sí que volem és poder tenir la nova escola».

Tot i que les obres han retornat, la presidenta de l’AMPA va apuntar ahir que «al setembre tornarem a convocar mobilitzacions per recordar que volem que ens tinguin en compte». Després de la convocatòria que va tenir lloc a la plaça de la Font el 29 de juny, «hem intentat reunir-nos» amb el delegat territorial, «però no ha estat possible per diversos motius», va dir. Ciurana va afirmar que el delegat, Joan Marc Segarra, «té la voluntat que l’escola s’acabi com més aviat millor».

La presidenta de l’AMPA va recordar que l’estiu del 2019 «les obres van estar aturades quatre mesos i mai hem vist molta gent treballant». Precisament, aquest mes de juliol es complirà un any de la visita d’obres que va girar el conseller Bargalló acompanyat de l’alcalde de Tarragona Pau Ricomà. En el decurs del recorregut, Bargalló va assegurar que l’edifici, quan estigui finalitzat, satisfarà «totes les necessitats d’un projecte educatiu sòlid i innovador». En aquella oportunitat, el conseller va expressar la voluntat del Govern d’eliminar 700 dels 1.000 barracons que hi ha a les escoles catalanes en un període màxim de temps de set anys. Ara mateix, tot apunta al fet que els barracons on estudien els alumnes de l’Escola Arrabassada estaran vigents un parell de cursos més.

La nova escola tindrà dues línies i acollirà els 450 alumnes que ja té ara. El pressupost ascendeix a 4 milions d’euros. Els terrenys on s’aixeca l’edifici són propietat de l’Ajuntament de Tarragona, que els va cedir a la Generalitat de manera gratuïta. L’acord es va prendre en una sessió plenària celebrada el 10 de maig de l’any passat.

tracking