Diari Més
Jéssica Albiach

Presidenta del grup parlamentari Catalunya - En Comú Podem

Política

«Una pandèmia no pot deixar en suspens la democràcia»

Albiach afirma que contribuir a «no renovar l’anterior govern de Tarragona era una qüestió d’higiene política»

Albiach, dimecres de la setmana passada al barri tarragoní de la Granja, on es va entrevistar amb veins

«Una pandèmia no pot deixar en suspens la democràcia»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—El president de la Generalitat, Quim Torra, està fent tard en la convocatòria d’eleccions?

—Com més aviat es convoquin les eleccions, millor, però el govern ha de fer compatible el dret a la salut amb el de participació ciutadana perquè es pugui triar en què clau es fa la reconstrucció de Catalunya després de la pandèmia. Nosaltres vam ser molt responsables quan es va fer la tramitació dels pressupostos perquè portàvem en pròrroga pressupostària des del 2017. Entenem que hi ha una situació de pandèmia, però després ha de venir la reconstrucció amb propostes com les que nosaltres fem. Veig amb preocupació els brots que tenen al Segrià, l’Hospitalet i altres llocs.

—En les eleccions a Galícia fa dues setmanes no tothom va poder votar.

—Considero que les eleccions s’han de convocar quan se superi la crisi sanitària, però, també, que una pandèmia no pot deixar en suspens la democràcia i cal treballar a través de mitjans que garanteixin la participació de la ciutadania en les votacions. Hi ha experiències que ens poden ajudar a donar resposta en les eleccions al Parlament, com el vot telemàtic o agilitzar el vot per correu. Primer és la crisi sanitària, però no es pot allargar eternament la convocatòria d’eleccions.

—A Galícia i Euskadi no van aconseguir cap diputat i van perdre els que tenien.

—La situació és diferent a Galícia i a Euskadi que a Catalunya. Pablo Iglesias va reconèixer que els resultats van ser dolents i que cal fer autocrítica en els territoris. Va ser una mala notícia que a Galícia Feijoo revalidés la majoria absoluta i que a Euskadi tornés a guanyar un partit conservador com el PNV. A diferència de Catalunya, són dos governs ben valorats per la ciutadania, mentre que el d’aquí està fracturat, esgotat. El mateix president Torra va dir el 29 de gener que la legislatura no tenia recorregut perquè no hi havia lleialtat ni confiança amb els socis de govern, i nosaltres hem demostrat que som alternativa a aquest govern que no resol els problemes de la ciutadania. En la gestió de la pandèmia demostra les contradiccions quan uns diuen que calen més rastrejadors i altres que no. El govern actua d’esquena als municipis. Aquest govern no pot liderar la reconstrucció que Catalunya necessita. Encara hi ha gent que no s’ha recuperat de la crisi econòmica del 2008.

—Els rumors sempre són interessats, però a vegades també parteixen d’una base sòlida. A Tarragona circula un que diu que ERC i PSC pactaran a la tardor per formar govern i poder tirar endavant els pressupostos del 2021 sense dificultats. Els seus companys a la ciutat li han fet arribar aquest rumor?

—Hem d’estar orgullosos de formar part de governs. Tenim l’alcaldia de Barcelona i governem a les ciutats de Lleida i Tarragona. És un senyal de confiança de la ciutadania. Penso que els companys de Tarragona estan fent un bon treball, encara que és cert que s’han trobat amb un any complicadíssim. En la pandèmia treballen des del primer minut on no ho feien altres administracions, principalment la Generalitat. A més, hi va haver l’accident d’IQOXE, que ha marcat un abans i un després. Som partidaris de treballar braç a braç amb les forces progressistes. No renovar l’anterior govern de Tarragona era una qüestió d’higiene democràtica. No sóc partidària d’avançar-me a escenaris que a més només són rumors.

—La setmana passada es va entrevistar amb membres del comitè d’empresa d’IQOXE. Quina valoració´fa de l’informe de l’Institut Químic Sarrià?

—Teníem molt interès a saber què pensen les persones que treballen a IQOXE. Ha fet sis mesos de l’accident mortal que va provocar tres morts, les de dos treballadors i la d’un veí que estava tranquil·lament a casa seva. L’informe de l’Institut Químic Sarrià és de part, de l’empresa, que utilitzarà en la seva defensa. S’ha d’agafar amb pinces perquè l’IQS està col·laborat per IQOXE. És important esperar al dia 10 d’agost, quan es coneixerà el secret de sumari. També esperem conèixer l’informe de la comissió d’estudi del Parlament i l’informe que s’ha encarregat des de Parlament. Sobretot, ens preocupa que l’informe de l’Institut Químic Sarrià diu que a 300 graus podria haver-hi una explosió. Considerem que aquestes proves haurien d’haver-se fet a priori i no a posteriori. En aquests sis mesos no s’han revertit les mesures de seguretat a l’empresa. Entenem la importància del conjunt d’empreses del polígon petroquímic de Tarragona, i en concret el Sud, que dóna treball a més d’11.000 persones. S’ha de tenir en compte que la precarietat laboral és perillosa en general i en el sector de la química és especialment preocupant perquè acaba repercutint no sols en la seguretat dels treballadors i les treballadores, sinó també en la ciutadania dels barris que són a prop. També vull fer una reflexió sobre els nivells de contaminació. Considerem que s’han de prendre totes les mesures perquè aquesta indústria sigui compatible amb la vida i la salut dels voltants.

tracking