Diari Més

Empreses

Els transportistes recorren els nous criteris de la ITV davant del Suprem

La FEAT informa que la pandèmia ha reduït la facturació del sector de viatgers un 90% i el 29% en el de les mercaderies

Josep Maria Viñas i Francesc Domènech, durant la presentació del nou logotip de la federació.

Els transportistes recorren els nous criteris de la ITV davant del SupremGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació d’Autotransport de Tarragona (FEAT) feia temps que es queixava de les dificultats que troben els professionals del sector per passar la revisió a la ITV i aquesta setmana ha decidit tirar pel dret i ha presentat un recurs contenciós davant el Tribunal Suprem contra els nous criteris que s’apliquen. La FEAT, amb prop de 5.000 vehicles a les comarques de Tarragona, també va presentar ahir dimarts una enquesta feta entre els més de 700 associats, de la qual destaca el fet que el 72% d’empreses del sector de viatgers han hagut d’acomiadar treballadors a causa de la pandèmia de la COVID-19 i la facturació ha caigut un 90%. En l’àmbit del transport de mercaderies ha estat del 29%. Per altra banda, la federació estrena nou logotip de marca «per fer visible un sector que és necessari», va dir Francesc Domènech, president de la FEAT, qui va apuntar que «cal utilitzar tots els mitjans, i especialment les xarxes socials, per donar a conèixer el paper del transport davant la societat, en una cerca de reconeixement de la seva feina, sovint incompresa i ignorada, però insubstituïble».

El director de la FEAT, Josep Lluis Aymat, va explicar per què la federació ha decidit «interposar un contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem», pels perjudicis que causen al sector «els nous criteris que aplica la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), ja que ara no es comptabilitza el període de validesa des que el vehicle passa favorablement la inspecció, sinó des de la data de la darrera realitzada que consti en la fitxa tècnica». Els vehicles de transport han de passar la ITV cada sis mesos en la gran majoria dels casos. A causa de la COVID-19 s’han produït ajornaments que afecten de manera negativa al sector. Per posar un exemple, si un vehicle havia de visitar la ITV el passat mes de maig i li han retardat fins al mes d’agost, el pròxim novembre haurà de tornar a passar la revisió perquè es comptabilitzen els sis mesos a partir del maig. Aquest fet implica que «haurà de pagar dues vegades», va subratllar Aymat. A més, va manifestar que «se suposa que el servei que presta la ITV és essencial, però aquest ha estat tancat per la pandèmia mentre que nosaltres hem continuat treballant i oferint unes prestacions que han estat indispensables». Aymat va recordar que «quan les prestatgeries estaven buides, la gent es va tranquil·litzar en saber que nosaltres continuaríem proveint».

Baixada de la facturació

L’enquesta realitzada per la FEAT constata els efectes directes que pateix el sector per la pandèmia. Baixada de la facturació, acomiadaments, sol·licitud dels ERTO i sensació que l’empresa perilla són les claus que aporta. La incidència ha estat desigual en funció de cada un dels sectors. La pitjor part se l’emporta el del transport de viatgers, seguit del de càrrega general. Aymat va destacar que la facturació dels associats s’ha reduït, però sobresurt el fet que «el percentatge és variable i va des del 90% en el cas del transport de viatgers fins al 29% en el de les mercaderies». Per altra banda, «utilitzar ERTOs ha estat bàsic per evitar acomiadaments massius, i així i tot en el sector de viatgers el 72% de les empreses ha hagut d’acomiadar personal, la qual cosa dona una idea de com està patint aquest sector».

Pel que fa a la sensació que l’empresa perilla, el 80,2% de les vinculades al transport de viatgers creu que sí, i el 56% de les dedicades a mercaderies. Aymat va comentar que «ningú estava preparat per afrontar una pandèmia com aquesta».

Pel que fa als ERTO, les empreses de mercaderies són les que menys els han utilitzat i els acomiadaments, «atès que la seva activitat no ha baixat tant», va dir el director de la FEAT, qui va afegir que «el 8,71% de reducció mitjana dels preus del transport de mercaderies es deu en bona part a la baixada del preu del gasoil i, si no han baixat més, és perquè els preus anteriors a la crisi ja eren molt baixos».

La FEAT proposa mesures per sortir de la crisi. Aymat va destacar «abaixar impostos, tan generals com del gasoil, baixar els peatges i les cotitzacions de la Seguretat Social, i crear un deute europeu per a ajudes directes i a fons perdut». «La Unió Europea hauria d’haver adoptat mesures des del primer moment i ha d’entendre que aquesta crisi és una oportunitat per harmonitzar mesures que afectin per igual tots els països de la comunitat», va dir.

Nou distintiu de marca

Josep Maria Viñas, de l’empresa Iaraquè, va presentar el nou distintiu de la FEAT, amb lletres que simulen les traces de les carreteres i el text «ens movem per tu». Viñas va dir que «la intenció és mostrar que el del transport és un servei vital». «Els camions no fan nosa a la carretera, fan un servei», va dir el representant de l’empresa.

tracking