Diari Més

Mobilitat

Vidal i Barraquer i avinguda Catalunya de Tarragona tindran carrils amb dues velocitats diferents

Des de l’1 de setembre no es podrà circular a més de 30 quilòmetres a l’hora en la major part dels carrers de Tarragona

L'Ajuntament preveu que Vidal i Barraquer tingui carrils de dues velocitats diferents per sentit.

Vidal i Barraquer i avinguda Catalunya de Tarragona tindran carrils amb dues velocitats diferentsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conegut com a cinturó de circumval·lació interior de Tarragona, format per la suma de les avingudes Vidal i Barraquer, Argentina i Catalunya, tindran dos carrils amb diferents velocitats a partir de l’1 de setembre, data en què l’Ajuntament de Tarragona començarà a aplicar l’ordenança que estableix que els vehicles de motor no podran circular a més de 30 quilòmetres per hora en la gran majoria de carrers de la ciutat. Tarragona seguirà l’exemple de ciutats com Pontevedra, que és ciutat 30 des de l’any 2010.

El regidor de Territori i Mobilitat, Xavi Puig, va explicar a aquesta redacció que abans de l’entrada en vigor de la nova normativa «farem molta pedagogia», però va advertir que «les sancions s’aplicaran des del primer dia». La mesura ha estat adoptada per l’Ajuntament per «aconseguir que tothom visqui millor en tots els sentits, amb un aire més net i menys accidents, ja que ara hi ha moltes classes de vehicles», va dir.

L’Ajuntament posarà cartells a les entrades a la ciutat on es recordarà que la velocitat màxima serà, en la gran majoria de carrers, de 30 per hora. En algunes vies de l’interior «es posaran cartells per recordar el límit de velocitat», va comentar Puig, qui va indicar que «la velocitat a l’interior dels barris també serà de 30 per hora, mentre que en zones residencials podria reduir-se a 20 o 10 per hora».

Algunes excepcions

Puig va remarcar que en les vies que faciliten la connexió entre el centre de la ciutat i els barris «la velocitat màxima serà de 40 o de 50 quilòmetres a l’hora». Aquest matís encara està pendent de l’estudi definitiu. Aquesta mesura afectarà trams de l’antiga carretera de València o a la Via Augusta. En aquest context, el regidor de Territori i Mobilitat va destacar exemples on la velocitat serà superior als 30 quilòmetres per hora. Puig va posar com a exemple «l’avinguda dels Països Catalans, on es mantindrà el 50 quilòmetre per hora perquè aquesta via està molt ben definida, disposa de voreres amples i construirem carrils-bici». Un cas molt diferent és el que afecta les avingudes Vidal i Barraquer, Argentina i Catalunya, que configuren un cinturó de circumval·lació interior que permet el desplaçament entre la Part Alta i la Part Baixa. Puig va subratllar que, «com a mínim, hi haurà un carril per circular a 30 per hora en cada sentit, que conviurà amb els altres dos, on la velocitat podrà ser a 40 per hora». Puig no va descartar que, finalment, en els quatre carrils d’aquestes avingudes «la velocitat màxima sigui de 30 per hora, perquè hauran de conviure tota mena de vehicles, com cotxes, bicicletes o patinets». Puig va destacar que «a 30 per hora hi ha cinc vegades menys d’accidents mortals que a 50 per hora».

El cas de Pontevedra

L’Ajuntament de Pontevedra, de 83.029 habitants censats el 2019, va establir la normativa de circular a 30 per hora a finals de l’any 2010, convertint-se en la primera ciutat de l’Estat en adoptar aquesta mesura viària. L’acord va ser amb els vots a favor del BNG i del PSOE, i l’abstenció del PP. A diferència de Tarragona, el nucli urbà de Pontevedra està molt concentrat i al nucli antic està format per carrers estrets i laberíntics on fa anys que ja estava prohibida la circulació de vehicles. La ciutat gallega té pocs carrers amb dos carrils i només una avinguda amb quatre.

tracking