Diari Més

Societat

El Port de Tarragona eliminarà el CO2 de les seves instal·lacions al 2030

L'Autoritat Portuària presenta el nou full de ruta per reduir l'impacte ambiental que inclou disset accions de l'ONU

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, en la presentació el nou Pla de Sostenibilitat Agenda 2030

president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, CO2, Pla de Sostenibilitat Agenda 2030ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El port de Tarragona s'ha compromès a reduir el 96% de la «petjada» de carboni a les seves instal·lacions l'any 2021 i assolir-ne la totalitat el 2030. Aquest és un dels objectius que recull el nou Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 que l'Autoritat Portuària ha presentat aquest dijous. El document defineix tres eixos, el de la sostenibilitat ambiental, creixement sostenible i compromís social i recull 23 objectius i 82 accions. Entre elles destaquen la contractació d'energia verda, l'electrificació del moll de creuers o les bonificacions per potenciar les operatives del ferrocarril. A més, la institució assumeix els disset objectius de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de l'ONU.
El president del port, Josep Maria Cruset, ha afirmat que el pla és «ambiciós, amb objectius potents i pensat perquè es pugui materialitzar». «És un potent full de ruta pels pròxims anys que referma molt el compromís en l'àmbit de la sostenibilitat, amb l'equilibri entre activitat econòmica, empresarial, i a la vegada, amb respecte al nostre entorn», ha valorat.

Més de quatre milions d'euros d'inversió

El port tarragoní invertirà més de quatre milions d'euros en els propers anys per implementar les accions i objectius del Pla de Sostenibilitat. En concret, més d'un milió enguany i més de tres l'any 2021.

Esborrar la «petjada»del carboni mitjançant la transició energètica, la digitalització dels processos i l'impuls d'infraestructures que n'afavoreixin la «millora de l'eficiència, la competitivitat i la connectivitat entre les persones»són alguns dels principals reptes, segons Cruset. Per reduir les emissions de CO2 fins a un 96% a finals de 2021 i del 99% l'any 2030, el port té previstes actuacions com ara la contractació d'energia verda i l'electrificació moll de Creuers. «L'esforç és majúscul i clau per al nostre entorn, ja que l'ONU ha fixat una reducció del 55% per al 2030, quan nosaltres ja ho fixem – del 99%- per aquest mateix any», ha subratllat Cruset.

En l'àmbit de la sostenibilitat ambiental, el president de la institució ha detallat que es destinaran dos milions d'euros en la restauració, millora i potenciació dels hàbitats naturals de la zona Xarxa Natura 2000, una àrea d'unes 38 hectàrees i ubicada a prop del nucli urbà de la Pineda (Vila-seca). Cruset també ha destacat la recollida i reutilització de les aigües pluvials al nou espai de la Zona Logística d'Activitat (ZAL) a través de la construcció d'un dipòsit amb una capacitat de 1.000m3 que en permetrà reutilitzar-ne el 50%. També la creació de biòtops marins per a la regeneració i recuperació de la biodiversitat autòctona del calamar, la sèpia i el pop, mitjançant la creació de nous espais verds. En aquest cas, es tracta d'un projecte que comptarà amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili. Així mateix, s'instal·laran nous captadors per a la millora de la qualitat de l'aire i es crearà més massa forestal a les instal·lacions portuàries.

Bonificacions al ferrocarril i vehicles elèctrics

A la vegada, ha assenyalat altres mesures com la bonificació de les taxes per fomentar el transport de mercaderies amb ferrocarril, la renovació de la flota de vehicles elèctrics i la instal·lació de plaques fotovoltaiques -actualment ja disposen de tres plaques que abasteixen edificis portuaris.

El Port també ha previst la instal·lació de panells al dic de Llevant que alertarà de la presència de partícules en dies de fort vent a les persones que hi accedeixin per fer esport. A banda, segons Cruset, la crisi sanitària no ha incidit en l'elaboració del pla, però ha admès que han afegit mesures. «Estarem molt atents a les certificacions de 'covid-free' per tal d'adaptar les instal·lacions», ha manifestat.

A més, el document adopta disset objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 establerta per les Nacions Unides per lluitar contra el canvi climàtic i per un desenvolupament econòmic i social més respectuós amb l'entorn natural.

tracking