Diari Més

Exposicions

Objectes que combaten l'oblit

La URV participa en una exposició al Palau Robert amb objectes requisats als camps de concentració nazis

Objectes de Vicente Borjabad-Alguacil.

Objectes que combaten l'oblitAroslen Archives

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat dijous, 25 de juny, es va inaugurar al Palau Robert de Barcelona l’exposició Stolen Memory (La memòria robada), que inclou objectes personals de deportats catalans i espanyols en camps de concentració alemanys. La mostra és una eina per poder localitzar els familiars de les víctimes del nazisme i entregar-los els objectes recuperats, a més de ser també un canal de difusió de la tasca realitzada per les institucions organitzadores: Memorial Democràtic, els Arxius Arolsen i la Universitat Rovira i Virgili, a través del Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS).

Els camps alemanys van acollir més de 10.000 exiliats de la Guerra Civil catalans i espanyols: Mauthausen (7.500), Buchenwald (600), Dachau (600), Neuengamme (500), Sachsenhausen (200), Ravensbrück (200), Flossenbürg (150) i altres. Junt amb ells, els milions d’europeus deportats als camps de concentració alemanys van ser desposseïts de les seves pertinences per les SS. Molts objectes es van perdre per sempre, altres van ser recuperats pels supervivents o pels companys dels morts després de l’alliberament, i la resta, uns 3.000, es preserven fins avui a l’Arolsen Archive, l’arxiu més gran del món sobre les víctimes del nazisme, i esperen ser retornats a les famílies dels seus propietaris. Entre aquests objectes s’hi troben peces tan quotidianes com rellotges, fotografies, arracades o estilogràfiques.

Quan l’any 1942 la Creu Roja va demanar a Himmler que autoritzés l’enviament dels efectes personals dels espanyols morts a les seves famílies, el ministre es va negar per tractar-se, va dir, de «petites coses sense valor», explica Antonio Muñoz, investigador del CECOS que ha participat en la investigació. #Stolenmemory fa possible que, 75 anys després del final de la Segona Guerra Mundial, desenes de famílies de deportats espanyols recuperin aquestes «petites coses» que, tant per a ells com per a la memòria democràtica europea, posseeixen un valor incalculable.

Gràcies a la campanya #StolenMemory, impulsada l’any 2016 per Arolsen Archive, ja s’han localitzat centenars de famílies dels deportats i se’ls han lliurat els objectes robats pels nazis. Això no obstant, Arolsen Archive custodia encara objectes de 34 espanyols deportats a camps de concentració nazis.

A l’exposició Stolen Memory es mostren els objectes que esperen ser retornats i també aquells que, gràcies a tota aquesta labor, ja han tornat als familiars de les persones deportades, així com les històries que els han acompanyat. «Hi trobem per exemple el cas de les netes de Miquel Obrador. Aquell avi sempre va ser una ferida oberta, una presència a la família, del qual al poble fins i tot se’n parlava malament. Rebre els seus objectes va servir per recordar-lo més intensament però també per saber més sobre la seva història i per honorar la seva memòria després de molts anys de silenci», explica Muñoz, que també col·labora amb els Arxius Arolsen.

Stolen Memory es podrà visitar fins al 26 de juliol a Barcelona, i es preveu que l’any que ve arribi a Tarragona.

tracking