Diari Més

Estiu

El sector hoteler lamenta la indiferència de l'Ajuntament de Tarragona vers el turisme

L’AHT critica la manca de gerent al Patronat i la marxa de la regidora Castel en un dels estius més complicats que ha començat amb el 10% d’ocupació

L'Hotel Núria, juntament amb l'Astari i el Lauria, van encetar ahir, 1 de juliol, la temporada turística més complicada dels últims anys.

El sector hoteler lamenta la indiferència de l'Ajuntament de Tarragona vers el turismeOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació d’Hotels de Tarragona (AHT) assegura que estan «preocupats» pel fet que, trobant-se a les portes del que serà l’estiu més complicat pel sector turístic, el Patronat Municipal de Turisme segueix sense gerent i, a més, Laura Castel ha deixat la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona. «No pot ser que treguis al gerent i no posis cap substitut, hi ha d’haver un capità al capdavant», lamenta Xavi Jornet, president de l’AHT, que afegeix que, «a sobre, la regidora desapareix del mapa i probablement agafarà el càrrec una persona que, de turisme, només sap les vacances que fa cada estiu».

En aquesta mateixa línia, Jornet comenta que «de la mateixa manera que no s’entén que l’Ajuntament no tingui arquitecte, no pot ser que el patronat no tingui gerent». El president de l’associació hotelera lamenta que «sempre es diuen moltes paraules però el que importen són els fets, m’és igual que diguin que donaran suport al sector quan la realitat és que no hi ha ningú al capdavant que ho lideri des de l’administració», i afegeix que «el turisme no és una línia de treball fonamental pel consistori». Les crítiques de Jornet, però, no es concentren en l’actual coalició d’ERC i En Comú Podem que lidera la ciutat, sinó que assegura que, «en els últims 20 anys, no he vist cap equip de govern a la ciutat de Tarragona que hagi donat importància al turisme a través dels fets», tot lamentant que «és un mal endèmic».

Jornet creu que una manera de potenciar el turisme a Tarragona seria gestionant millor els monuments i creant experiències «més potents». «Si comparem els nostres monuments amb el d’altres ciutats, tenen milers de visites més els de Cartagena, i no parlem dels de Barcelona i Madrid», es planya Jornet, que manifesta que «en gestió de Patrimoni no s’ha fet res». Finalment, lamenta que «des de l’oposició tots els partits han mostrat la seva voluntat de revertir aquesta situació, però un cop a l’alcaldia ningú».

10% d’ocupació

El complicat moment pel qual passa el sector queda reflectit amb les xifres d’ocupació als hotels de la ciutat de Tarragona, que és tan sols del 10% en els 13 dels 16 hotels que ja han obert. Aquests són l’Hotel MR Tarragona, l’Hotel SB Ciutat de Tarragona, l’Hotel Tarraco Park, el B&B Hotel Tarragona Centro Urbis, l’AC Hotel Tarragona, l’Hotel Catalunya Express, l’Hotel Sant Jordi, el Tarragona Suites Marquesa, l’Hotel Cosmos, l’Hotel Plaza de la Fuente, l’Alexandra Hotel i tres més que van obrir ahir mateix, que són l’Hotel Astari, l’Hotel Núria i l’Hotel Lauria.

Per altra banda, continuen tancats, segons Jornet, l’H10 Imperial Tarraco, que obrirà al setembre, l’AC Hotel Tarragona, que té previst obrir a l’agost i l’Hotel SB Express Tarragona. Sobre l’ocupació, Jornet es mostra esperançat assenyalant que «els caps de setmana la tendència podria augmentar i podríem arribar al 30%», però reconeix que «serà molt complicat arribar al 50% en l’última setmana de juliol o la primera d’agost», quan creu que l’ocupació podria augmentar però molt lleugerament. El president de l’associació hotelera sosté que a la ciutat sempre hi ha hagut més turisme nacional que no pas internacional, però apunta també que els municipis de costa també estaran enfocats a aquest mercat enguany. «Ens trobem en una situació d’incertesa i pot ser que el mes d’agost sigui passable, però en cap cas serà bo». A més, Jornet explica que «el turisme nacional, per molt que viatgi, no dóna resposta a tota l’oferta hotelera que té el país, ja que som un lloc receptiu de turistes estrangers i encara que ens movem els d’aquí no cobrirem les places». No obstant això, Jornet reconeix que Tarragona tampoc té tantes places i es podria arribar a tenir bones ocupacions, «però la incertesa del moviment que tindrà el turisme fa que no sapiguem com reaccionarà la gent, que n’hi ha que està patint problemes econòmics greus arran de la pandèmia».

Sobre una de les opcions de les quals s’ha parlat en més d’una ocasió per tal de poder salvar la temporada turística, que és la d’allargar-la fins al mes de setembre, Jornet dubta que sigui viable. «Serà complicat que s’estengui al mes de setembre perquè el 14 comencen les classes a l’escola i això ja descarta el turisme familiar», assegura el president de l’associació. A més, la possibilitat de rebrot de coronavirus a finals d’estiu també limitarà que el turista estranger s’arrisqui a viatjar a un altre país. «Al final, però, tot són especulacions, ja que no hi ha un històric amb dades reals en el que puguem guiar-nos», finalitza el president de l’Associació d’Hotels de Tarragona ciutat.

tracking