Diari Més

Economia

Les agències de viatges afronten un estiu amb pocs viatges a l'exterior

Destins a la Península i les illes són els més demandats pels tarragonins en una temporada que preveu desplaçaments curts

El turisme és una de les principals fonts d'ingressos del territori i el sector es ressent de les conseqüències de la COVID-19.

Les agències de viatges afronten un estiu amb pocs viatges a l'exteriorOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les agències de viatges de Tarragona han tornat a l’activitat després de l’aturada per la COVID-19, però ho han fet compartint els interrogants dels clients davant les mesures adoptades per la pandèmia i que poden canviar en funció de l’evolució del virus. Professionals consultats per aquesta redacció han manifestat que la reactivació del sector serà costosa, el nombre de contractacions és limitat i, en alguns casos, opinen que la situació és dramàtica i que hi haurà agències que no podran resistir. Pel que fa als destins més demandats pels tarragonins, aquests es troben dins de la Península, a les illes, tant les Canàries com les Balears, així com sortides dins del territori de Catalunya. Els professionals del sector també reben moltes consultes referides a llocs on poden viatjar en funció de la pandèmia, la situació de les fronteres en determinats països o referides a creuers, entre altres qüestions.

Francisco Rodríguez, d’Emílio Tours, va informar que la contractació de viatges «es reactiva a poc a poc» i, al seu cas, moltes peticions estan relacionades amb «les excursions de dos dies que organitzem i que són un producte propi». En termes generals, les contractacions «d’un bon any no es poden comparar amb les del 2020», va dir. Rodríguez va comentar que «les excursions s’estan animant i la resta de viatges esperem que arrenquin a mitjans de juliol».

Rodríguez va dir que «la gent ens fa preguntes perquè té molts dubtes, per exemple amb els vols d’avió i els controls als aeroports, i com està la situació en altres països». En la seva agència, els viatges més demanats són «a Mallorca i Tenerife, a localitats de costes que estan a dues hores de cotxe de Tarragona i, també, al nord de la Península amb desplaçament amb AVE».

Per la seva banda, la directora de Viatges Mestres, Ester Mestres, va comentar que «la gent segueix estant molt espantada el seu pensament és no fer desplaçaments llunyans». «Catalunya, Canàries i el nord peninsular són els llocs més sol·licitats, mentre que les peticions de viatges a l’estranger estan molt aturades», va dir. «França i Alemanya són altres destins, però per fer el desplaçament en vehicle propi», va remarcar.

Mestres va indicar que «el turisme per Catalunya, tant de platges com d’interior, i sortides curtes és el que més es demanda». «La gent té molta incertesa per la situació i pel fet que les mesures canvien de manera constant, la qual cosa genera incertesa». «Amb els canvis de protocols, és difícil donar consells», va afirmar.

Mestres va dir que «es van fer moltes anul·lacions per Setmana Santa i per a aquest estiu a causa de la COVID-19, i en aquest moment gairebé tot està cancel·lat». La directora de l’agència va afegir que «alguns viatges s’han mantingut, però estan programats per a setembre i octubre».

Vents desfavorables

El pessimisme en el sector de les agències de viatges és, amb més contundència o menys, generalitat. Tomàs Sánchez, de l’agència Sánchez Bonet, va comentar que «s’ha de diferenciar entre agències receptores i emissores com la nostra, que estem a zero perquè s’ha cancel·lat tot». «El plantejament a nivell mundial que es fa la gent és de cautela i de por que hi hagi problemes i es tanquin fronteres», va indicar aquest professional.

Des que es va reprendre l’activitat «hem fet alguna reserva d’hotel al centre i el sud de la Península, i poc més». Sánchez estima que «la reactivació començarà de veritat quan hi hagi una vacuna, però la total no serà fins a l’any 2022 o el 2023». «Aquest any està perdut», va subratllar.

Sánchez va dir que «mai hi ha hagut una experiència com aquesta, que és més greu del que es pensava», i va remarcar que «fa quatre mesos que no tenim ingressos, i s’han de tornar els dipòsits i reemborsar les devolucions que han de fer les companyies aèries». «La situació és dramàtica i les agències que aguantin serà perquè han demanat crèdits ICO o tenien molta liquiditat».

Per la seva banda, Àngel Mestre, de Via Augusta Viatges, va apuntar que «les reserves que s’havien fet des de l’octubre per viatjar aquest estiu s’han cancel·lat totes i només ha quedat alguna cosa de platja».

En pitjor situació es troben persones que encara no han pogut tornar de l’exterior a causa de la pandèmia. Mestre va explicar que «tenim clients que no han pogut regressar per problemes d’avions, fem gestions però no aconseguim que tornin». «Des del mes de març hi ha un client que es troba al Brasil i encara no ha pogut tornar per falta d’avions, i un altre té vol per al diumenge a Sao Paulo, però no sabem si podrà agafar l’avió». A Brasil només hi ha vols «els diumenges». En una situació similar està un client que actualment es troba a Acra, la capital de Ghana. «Intentaré que torni el 13 de juliol, però res és segur perquè, d’un dia a altre, les situacions es compliquen, hi ha problemes de fronteres, de canvis de normatives, i davant les preguntes dels clients no tenim respostes perquè cada setmana hi ha canvis», va dir. «Com fer la reserva d’un creuer per al setembre si avui no sabem si aquest es podrà fer», es pregunta Mestre, qui va remarcar que «la sensació és que hi haurà agències que hauran de tancar perquè nosaltres som una botiga que venem, però no tenim productes a vendre».

Per altra banda, Mestre va explicar que bona part de la feina que fa l’agència actualment és «oferir servei als nostres clients per tramitar reemborsaments de bitllets d’avió que les companyies no retornen». «La llei diu que s’ha de fer el reemborsament i nosaltres, com a intermediaris, fem els tràmits, però les companyies ens donen llargues». «A l’abril entregaven vals per poder viatjar d’aquí a uns mesos, però hi va haver reclamacions perquè la gent el que vol és que les companyies els retornin els diners», va dir.

tracking