Diari Més

Espais Públics

La platja Llarga, més estreta i deixada que mai després dels temporals

Els desperfectes del Glòria han canviat completament una platja que, a més, ha rebut la bandera negra d’Ecologistes en Acció

Imatge del mal estat en què es troba la tanca que separa la via del tren de la platja Llarga, molt estreta per les crescudes del mar.

La platja Llarga, més estreta i deixada que mai després dels temporalsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La platja Llarga de Tarragona serà coneguda també, des d’enguany, com la platja estreta, i és que els temporals d’aquest passat hivern hi han fet estralls, fins al punt en què les crescudes del mar han fet desaparèixer més de la meitat de l’amplada de la sorra. Aquest fet, que l’ha patit tota la platja, s’accentua sobretot al tram de Cala Romana, on de per si ja hi ha menys metres entre l’aigua del mar i la via del tren. Ara, en aquest extrem, hi ha una distància d’escassos 10 metres, de manera que els banyistes s’hi han de col·locar en fila, ja que no hi ha lloc suficient per a instal·lar-s’hi davant o darrere.

«L’estiu passat hi havia més del doble de la sorra que hi ha ara», lamentava Carmelo Garcia, veí de Tarragona i banyista habitual de la Llarga, que afegia que «és un problema principalment els caps de setmana, quan hi ha més gent, i més ara que cal mantenir la distància de seguretat». Garcia assegurava també que va arribar a veure fotos de com l’aigua s’havia emportat la caseta de la Creu Roja mar endins. La Creu Roja ha confirmat aquest fet i ha explicat que, a més, el punt de vigilància del socorrista en aquest extrem de la platja s’ha posat sobre el búnker precisament per evitar que l’aigua se l’emporti novament. Per la seva banda, Joan Duch, que és veí de Cala Romana però no acostuma a anar a la platja Llarga afirmava que «he al·lucinat molt, vinc poc i l’he trobat molt canviada, i afegia que «no hi cabrà tanta gent com altres estius». Finalment, Mari Pau Esteve i Sergio Moreno es mostraven també sorpresos, ja que «en entrar per sota el túnel del tren ja notes que la sorra està mullada, quan abans estava seca». Amb totes aquestes, la tanca de ferro que separa la via del tren de la platja està en un estat deplorable. En diversos trams, l’eina que evita que caiguin pedres o altres elements de la via quan passa el tren, està caiguda o directament no n’hi ha. Per altra banda, alguns dels banyistes es queixava també que l’entrada d’aquesta part de la platja està plena de pedres i roques, i només a través d’una vorera no gaire ample es pot accedir a la sorra amb total seguretat. Tot això demostra que, a més, la Llarga és la platja més deixada de la ciutat per les administracions competents.

Bandera negra

En aquesta línia de deixadesa, Ecologistes en Acció ha atorgat a la platja la bandera negra, en contraposició amb les blaves que es donen a les millors platges. Segons l’informe anual de l’organització, els ecologistes lamenten que els efectes del turisme i de les activitats empresarials que s’exerceixen sobre la platja Llarga estan provocant que l’entorn natural s’adeqüi cada vegada més a les necessitats humanes, obviant les ecològiques. Denuncien, concretament, que amb això, sumat a les destrosses del Glòria, «els sistemes dunars van sofrir la pèrdua de més d’un metre d’altura, i la seva reculada va ser tal, que alguns bungalous que estaven instal·lats sobre les dunes van quedar només a un parell de metres de caure a l’aigua». «A aquesta situació cal afegir l’actuació que es va produir després, quan el càmping va crear un mur de contenció a partir de grans roques i terra, sense permís de l’administració», critiquen també, lamentant que «l’actuació va emmotllar el terreny dunar existent per a la compactació del mur, destruint la vegetació que havia sobreviscut en la part superior, juntament amb el que quedava de duna». Ecologistes en acció denuncia finalment que «la falta d’una regulació eficaç per a la protecció d’aquests ecosistemes afavoreix la seva destrucció».

Les dutxes de les platges ja estan obertes

Les dutxes i els rentapeus de les platges de Tarragona es van obrir novament al públic el dilluns, després que l’Ajuntament de Tarragona decidís prohibir el seu ús en la reobertura de les platges en ser un possible focus de contagi. El BOE permet que estiguin en funcionament sempre que es desinfectin.

La caseta del socorrista sobre el búnquer.

La platja Llarga, més estreta i deixada que mai després dels temporalsDiari Més

Les dutxes de les platges ja estan obertes.

La platja Llarga, més estreta i deixada que mai després dels temporalsDiari Més

tracking