Diari Més

Economia

El Port es queda sense carbó pel tancament de la tèrmica d'Andorra

El motiu és la decisió de la UE d’acabar amb la producció elèctrica a partir d’aquest mineral

Imatge d'arxiu del vaixell carregant carbó a les instal·lacions del Port de Tarragona.

El Port es queda sense carbó pel tancament de la tèrmica d'AndorraCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Central Tèrmica d’Andorra, localitat de la província de Terol, va tancar ahir de manera definitiva després de gairebé quatre dècades produint electricitat utilitzant carbó com a combustible. Aquesta tèrmica era el principal client del Port de Tarragona, a on arribava el mineral per mar per ser carregat en trens per ser desplaçat fins a terres terolenques. L’altre client principal era la tèrmica d’Alcúdia, situada al nord de l’illa de Mallorca, que des de fa temps rep el carbó que surt del port de Carboneras (Almeria). La instal·lació balear correrà la mateixa sort que la d’Andorra, a conseqüència de la política de descarbonització adoptada per la Unió Europea.

Sense els dos clients principals, la presència de carbó a les instal·lacions portuàries de Tarragona serà gairebé testimonial, va informar el Port a aquesta redacció el passat dilluns. «No desapareix per sempre», va subratllar.

L’últim tren carregat de carbó amb destí a la tèrmica d’Andorra va sortir de les instal·lacions portuàries tarragonines dies abans del decret d’estat d’alarma per la pandèmia de la COVID-19, signat pel president del govern de l’Estat, Pedro Sánchez, el mes de març. La tèrmica va estar activa fins ahir dimarts, com estava previst des de feia temps, gràcies a les reserves que havia acumulat fins a la finalització de la producció. La tèrmica va ser construïda entre els anys 1974 i 1979 per dur a terme un ús extensiu dels lignits negres procedents d’explotacions minaires de la província de Terol. Durant el temps en què va ser productiva, aquesta tèrmica va produir l’equivalent al consum d’electricitat de la Península durant el període d’un any. En les quatre dècades va consumir un total de 142 milions de tones de carbó.

Aposta per altres minerals

El Port treballa de fa temps en la consecució de nous mercats vinculats al sector dels minerals. La finalitat és «seguir operant, perquè la concessió és per molts anys», va indicar.

Per altra banda, a les instal·lacions tarragonines també han deixat de rebre grans quantitats de sal potàssica provinent de les mines d’Iberpotash, a la comarca del Bages. Després de gairebé dos anys, i un cop finalitzades unes obres que es feien al port de Barcelona, aquest producte es tornarà a embarcar a la capital catalana com era habitual fins a l’inici del projecte de millora de les instal·lacions, abans de ser distribuït pel món.

tracking