Diari Més

Societat

Un estudi coordinat per la URV investiga l'impacte de la Covid en persones dependents

Pretén fer visible com ha estat la cura social de persones grans i dependents durant la pandèmia

Imatge d'arxiu de la URV

La URV crea una bossa de voluntaris pel PAS per cobrir la falta de personalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu universitats espanyoles, coordinades per la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, han iniciat una investigació per esbrinar l'impacte real de la crisi de la Covid-19 sobre les persones dependents i les seves cuidadores.

L'estudi pretén fer visible com ha estat la cura social de persones grans i dependents durant la pandèmia i quines conseqüències ha tingut sobre les cuidadores, davant la falta de dades i «desatenció d'aquest sector social», ha explicat la catedràtica d'Antropologia Social Dolors Comas, que lidera la investigació, finançada per la convocatòria del Fons Supera Covid-19 Santander-CSIC-CRUE Universitats Espanyoles.

«L'organització social de la cura a persones grans i dependents ja era fràgil, però l'emergència ho ha posat encara més de manifest. Va ser un sector pràcticament ignorat durant la pandèmia fins que la situació extrema de les residències va fer esclatar una nova crisi en l'emergència sanitària», segons Comas.

La manca de dades específiques i la desatenció d'un sector que ja era vulnerable ha fet que un equip multidisciplinari de deu universitats espanyoles hagi plantejat aquest estudi per analitzar les repercussions en la cura familiar de persones majors i dependents, les repercussions en el treball i les condicions laborals de les treballadores de el sector, i també de les treballadores de la llar, i proposar modificacions.

Segons Comas, «el sector de la cura social és el gran oblidat», tant durant la crisi, com abans, amb «un impacte major sobre les famílies i poca presència pública» que fa pensar que «es necessiten canvis en el model d'atenció a la dependència».

Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), el sector de la cura a les persones dona feina a 572.000 treballadores i representa gairebé un 3% dels llocs de treball a Espanya, a les quals cal sumar 400.000 dones de fer feines amb contracte i unes 200.000 sense contracte, la majoria dones migrades.

«És un sector amb una forta feminització, entre el 84,5% i el 96%, el que fa indispensable observar les dinàmiques i fer les propostes amb perspectiva de gènere», segons Comas.

L'antropòloga destaca que «la desatenció de el sector de la cura ha tingut conseqüències greus per a les persones grans i dependents i també per a les cuidadores, en molts aspectes, també sobre la salut, que no es podran valorar fins que no hagi passat un temps».

Segons els investigadors, en les famílies, s'intueix una sobrecàrrega de la feina de cura no remunerat perquè o bé s'ha restringit o s'ha eliminat el Servei d'Atenció Domiciliària durant la crisi, perquè la crisi de les residències ha fet atendre a casa situacions de dependència, i perquè en moltes famílies s'ha prescindit de les treballadores de la llar i cura.

La crisi també ha impactat sobre treballadores dels Serveis d'Atenció Domiciliària, residències, centres de dia i assistència personal perquè han hagut d'atendre les persones grans i dependents sense les mesures de protecció i fer front a les repercussions laborals i econòmiques.

«Tot això, sense el reconeixement amb què ha comptat el sector sanitari», puntualitza Comas.

Els investigadors de les universitats URV, de Barcelona, de la Corunya, de València, de Saragossa, l'Euskal Herriko Unibertsitatea, la Complutense de Madrid, de Granada, de Castella-la Manxa, i de Múrcia ja han començat a recollir dades per a la investigació, que es basarà en entrevistes, grups focals, rastreig de xarxes socials i qüestionaris.

La investigació, que s'estendrà durant un any, es proposa compartir l'experiència amb els agents socials i polítics en unes jornades per impulsar canvis de el model d'atenció a la dependència.

tracking