Diari Més

L'Hospital Joan XXIII ja es prepara per a rebrots i futures pandèmies

L’ICS ha adjudicat d’urgència les obres de millora d’espais, per un valor d’1,6 MEUR, per fer front a més possibles contagis

Diversos espais de l'Hospital Joan XXIII s'adequaran per donar una millor resposta als rebrots.

L'Hospital Joan XXIII ja es prepara per a rebrots i futures pandèmiesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona es prepara per possibles rebrots de la COVID-19 i per fer front a futures pandèmies infeccioses. Per això es duran a terme obres de millora de quatre espais del complex sanitari, valorades en 1,6 milions d’euros, i que hauran d’estar acabades el desembre d’aquest 2020. L’actuació passa per la construcció de 8 boxes d’UCI coronària a la cinquena planta, l’adequació de la vuitena planta, tancada fins fa poc, l’adequació del Bloc Quirúrgic de la segona planta de l’edifici C i la renovació dels ascensors per millorar els circuits verticals.

De fet, l’Hospital Joan XXIII, juntament amb el Sant Joan de Reus, són els únics hospitals del Camp de Tarragona que concentren, des de la setmana passada, els nous casos de coronavirus, de manera que la resta poden recuperar tota l’activitat desprogramada durant l’època més dura de la pandèmia. La idea és que amb aquestes obres al complex hospitalari tarragoní, en cas d’un nou rebrot, es pogués atendre tots els casos de coronavirus sense haver d’aturar l’activitat habitual del centre. A més, l’Hospital Joan XXIII, que actualment no té cap ingressat per la COVID-19, disposa de dos circuits diferenciats, un per contagiats i un per altres motius sanitaris.

Durant el pic de la pandèmia, l’alt nombre de contagis i la poca preparació dels espais sanitaris per aquests casos va provocar que tot el sistema s’hagués de dedicar a atendre nous casos, algun dels quals de molta gravetat. Així, es van ajornar moltíssimes actuacions relacionades amb l’assistència programada. Concretament, a l’Hospital Joan XXIII no es va aturar l’activitat de cirurgia programada amb ingrés per a patologies oncològiques i de risc vital amb dues sessions diàries a més del quiròfan de cirurgia urgent. En canvi, a causa de l’aturada del procés de diagnòstic a tot el sistema sanitari, sí que va augmentar el temps de demora de la llista d’espera quirúrgica, que no va augmentar, però, en volum.

Les obres que es duran a terme a l’hospital tarragoní amb caràcter urgent estan dividides en quatre lots. El primer consisteix en l’adequació de les instal·lacions de la cinquena planta de l’edifici B1 com a UCI, amb la construcció de 8 boxes per malalties coronàries però preparats també per la pandèmia i altres malalties infeccioses. Aquest lot ha estat adjudicat a SOGESA Instalaciones Integrales S.A, per un import de 282.810,53 euros. El segon paquet d’obres consisteix en l’adequació d’espais i instal·lacions de la vuitena planta de l’edifici B2, on actualment els pacients que ingressen esperen a conèixer els resultats de la PCR que s’han de fer obligatòriament. Segons ha pogut saber Diari Més, la vuitena planta, que ha estat inutilitzada fins fa poc, es convertirà en una planta d’hospitalització polivalent adaptada per pacients amb necessitats d’alta demanda assistencial. Per aquesta actuació s’ha contractat a Tecnocontrol Servicios S.A, per un import d’adjudicació de 247.729,66 euros.

Pel que fa al tercer lot, consisteix en l’adequació de l’espai i les instal·lacions del Bloc Quirúrgic de la segona planta l’edifici C del complex hospitalari de Tarragona. Aquesta actuació també s’ha adjudicat a SOGESA Instalaciones Integrales S.A, per un import de 773.975,75 euros. Finalment, el quart lot, consisteix en la renovació dels ascensors per millorar els circuits verticals. En tots els casos les millores estan enfocades a poder donar una millor resposta a possibles rebrots de coronavirus o a altres malalties infeccioses que puguin esdevenir en un futur.

tracking