Diari Més

Creen un programa per sistematitzar el registre de dades arqueològiques

Antoni Canals, investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) associat a l'IPHES, ha liderat el projecte

Aquesta estació robòtica permet posicionar els objectes que apareixen durant l'excavació de forma automatitzada.

Creen un programa per sistematitzar el registre de dades arqueològiquesIPHES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha creat un programa informàtic per millorar el registre i tractament de dades arqueològiques en les excavacions, que començaran a provar en la campanya d'excavació d'Atapuerca (Burgos) de l'1 al 25 de juliol.

Antoni Canals, investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) associat a l'IPHES, ha liderat el projecte en col·laboració amb l'empresa Al-TOP Topografia SA.

El nou programa, anomenat ARCH-e System 3.0, és un programari innovador per informatitzar, mecanitzar i sistematitzar el registre de dades que l'IPHES obté amb el treball de camp que porta a terme en excavacions arqueològiques de projecció internacional.

L'IPHES ja va ser pioner en els anys noranta del segle passat a crear un sistema que portava la informàtica a la feina de camp per guanyar qualitat i precisió en la recollida de dades i el seu processament.

Ara, ha actualitzat el programa per poder treballar en diferents sistemes operatius i reduir el nombre d'aplicacions necessàries per al seu ús.

Fins ara el sistema funcionava a força d'unes PDA que utilitzaven en els jaciments per introduir dades dels registres fòssils que es trobaven, com les coordenades on apareixen, la seva grandària, localització al jaciment, dibuix o fotografia i totes les observacions.

Amb ARCH-e System 3.0 les PDAs s'han substituït per dispositius mòbils com el telèfon, tauletes i ordinadors portàtils.

Les dades que es recullen amb aquests aparells van a una terminal que es troba al mateix lloc de l'excavació, amb el que es guanya en rapidesa i és més eficient perquè hi ha menys errors en la recollida d'informació, segons Canals.

«L'ARCH-e System 3.0 porta un increment substancial de la mecanització i informatització del procés de registre de dades de camp, que es converteix en molt més pràctic, fiable i integrat, garantint una disponibilitat immediata de la informació», ha afegit Canals.

El desenvolupament d'aquesta innovació ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona (Tarragonès), concedida per potenciar la internacionalització de l'IPHES.

tracking