Diari Més

Veïnal

Bars del Serrallo lamenten la pèrdua de clients pels episodis de violència

Els negocis del centre del barri s’han vist greument afectats pels incidents causats pels ocupes del Rancho Grande

Un dels establiments que han vetat l'entrada als ocupes del Rancho Grande.

Bars del Serrallo lamenten la pèrdua de clients pels episodis de violènciaGerard Cañellas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Cada cop tenim menys clientela, la gent té por i venen molt menys que abans», lamenta la cambrera del bar Llevant del carrer d’Espinach del barri del Serrallo. És al final d’aquest on es troba el número 2 del carrer Sant Andreu, edifici conegut popularment com el Rancho Grande. Tot i que fa molt temps que alguns dels pisos estan ocupats, en les últimes setmanes la violència en mans dels ocupes ha augmentat considerablement i s’ha estès pel barri. L’últim episodi va ser la baralla entre 20 i 25 persones pels carrers del centre del barri, amb ganivets i pals de ferro.

De fet, els ocupes del Rancho Grande acostumaven a trobar-se al bar Llevant, però la cambrera explicava ahir que «des de fa un mes que no els deixem entrar». «Encara passen per aquí i acostumen a barallar-se al mig del carrer, però ja no els servim res», afegia. Per la seva banda, també al carrer d’Espinachs, el cambrer de la Taverna Romero lamentava que la situació que s’està vivint al barri «és una bogeria». «Evidentment que ve menys gent per aquí, però és que cada dia hi ha una baralla», es queixava el jove, que apuntava que «a la nit fa molta por caminar pel carrer». Un veí que es trobava a la barra del local afegia que «gairebé cada setmana ve la policia, mentre hi hagi ocupes al Rancho Grande i no els fotin fora, seguirem així».

A la cantonada amb el carrer del Callao hi ha el restaurant Balandra. El seu propietari comentava que «vivim amb resignació tot el que està passant» i afegia que «no només als negocis, sinó que afecta molt negativament al barri també». Una mica més avall, a la plaça Sant Magí, la propietària del bar Luz deia també que «afecta els negocis però també a nivell personal, els ocupes tenen a tots els veïns atemorits». Per això, ella creu que aquesta situació té una gran repercussió cap al seu negoci i els altres que hi ha als carrers del centre del barri, «perquè la gent no vol anar a un lloc perillós». La noia, que com la resta de propietaris i veïns prefereix mantenir-se en l’anonimat, afegia que «el barri està molt deixat i, a més, el problema dels ocupes ho empitjora tot». Destacava també que «la policia ve quan ja ha passat tot, i encara sabent qui són no els fan res». De la mateixa manera que al bar Llevant, al bar Luz també han vetat l’entrada dels joves que viuen il·legalment al Rancho Grande, segons assegurava la propietària. «Això és la selva, tenen els veïns amenaçats perquè ningú els denunciï i, a més, hi ha molts casos de robatori», explicava. Un veí que es trobava al bar li donava la raó a la propietària i reconeixia haver estat robat i amenaçat pels ocupes. «A més van sempre en grup i armats amb ganivets i pals», sostenia l’home.

A la cantonada entre el carrer Gravina i el carrer Sant Pròsper hi ha el bar Can David. En aquest cas, però, el propietari explicava que no els ha vetat l’entrada perquè mai han causat cap problema mentre estaven al seu local, i creu que si els prohibís l’entrada podria tenir represàlies. Sostenia també, com la resta d’empresaris, que la situació que viu al barri provoca que no baixi tanta gent del centre de la ciutat. Una veïna explicava en aquell moment que va presenciar la baralla de la setmana passada des del balcó de la casa de la seva mare. Segons relatava, la causa de l’episodi violent va ser que un grup de menors estrangers no acompanyats, coneguts com a MENA, va baixar per ocupar un pis del Rancho Grande i es van trobar amb els ocupes. «El Serrallo és un barri bonic, sempre havia estat molt tranquil i el Rancho Grande era un edifici familiar», recordava la veïna de quan era petita. La dona afegia que «el bloc està caient a trossos i hi ha propietaris d’alguns dels pisos que ho passen molt malament i, a més, no poden vendre l’habitatge perquè ningú vol comprar-lo i venir-hi a viure». «Fins que no passi quelcom gros no trobaran cap solució, a veure si, almenys, entre tots els veïns fem força», deia finalment.

tracking