Diari Més

Empreses

La FEAT clama contra el tancament de les ITV durant l'estat d'alarma

Els transportistes no entenen que no fos servei essencial, quan hi va haver camions que van circular amb la targeta caducada

La FEAT afirma que passat la ITV suposa problemes per als transportistes tarragonins.

La FEAT clama contra el tancament de les ITV durant l'estat d'alarmaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació Empresarial d’Autotransport de Tarragona (FEAT) va mostrar ahir dilluns a aquesta redacció el seu descontentament amb les ITV (Inspecció Tècnica de Vehicles) «abans de la COVID-19 i ara», va dir el director general, Josep Lluís Aymat. El malestar del sector ve de lluny i darrerament s’ha agreujat a causa de les condicions imposades per l’Administració pública per la pandèmia. Tot i que s’ha ampliat el període de temps per fer efectiva la revisió, propietaris de vehicles han vist que la data que consta després de passar per la ITV és la que la mateixa en què estava prevista dur a terme la visita i no la real, un cop es va posposar.

Aymat va comentar que «a la ITV tot són problemes i, ara, amb més motiu». «Ningú es creu que sigui un servei essencial, perquè han estat tancades –durant l’estat d’alarma–, quan se suposa que la seva tasca és per garantir la seguretat viària», va apuntar. Aymat va recordar que durant la pandèmia «han circulat vehicles de serveis essencials», tot i que en alguns casos tenien la ITV caducada, la qual cosa «demostra que aquestes inspeccions són com una màquina escurabutxaques».

Tenint en compte el context de la pandèmia, el director general de la FEAT va afirmar que «ni l’Administració s’ho creu –que les inspeccions siguin necessàries–, perquè ha permès el tancament de les ITV, i aquestes han estat aturades» els últims mesos.

Aymat va lamentar el fet que «les ITV han estat autoritzades a tancar», la qual cosa ha afectat les empreses del sector del transport que han continuat treballant per aportar productes de primera necessitat. Mentrestant, els propietaris que han hagut de prorrogar la revisió «l’hauran de passar dues vegades» o, en alguns casos, hi haurà que «veurà que un vehicle passarà la revisió abans de quan li tocava a ell». Això és «un despropòsit», va dir el director general de la FEAT.

Aymat va qualificar de «cacicada» l’ordre donada «pel Ministeri de Sanitat» de què les ITV deixessin de fer l’obligatòria inspecció de vehicles quan hi havia que seguien circulant per les carreteres de l’Estat tot i la pandèmia. «El nostre sector té paciència, però aquesta té un límit», va dir, per afegir que els propietaris de les ITV «sembla que siguin els únics que no han de perdre res en situacions com les que estem vivint».

Aymat va recordar que «l’ordre ministerial» estableix que l’ajornament de passat la ITV «s’amplia en quinze dies naturals cada setmana d’estat d’alarma des que s’ha acabat el certificat», la qual cosa suposa que «un vehicle al qual l’hi va caducar el 14 de març, dia en què es va decretar l’estat d’alarma, pot passar la ITV el 5 d’agost, però si tenia data per al 20 de juny, el marge se li amplia fins al 2 de març del 2021».

Aymat va remarcar que «la flota catalana que fa serveis en altres punts d’Espanya passen la revisió fora de Catalunya per evitar-se problemes de dates i de tràmits». El director general de la FEAT va recordar que «els vehicles més antics i els més grans han de passar la ITV cada sis mesos». Aymat va indicar que desconeix el nombre de vehicles afectats a les comarques de Tarragona, «perquè depèn de cada empresa i de la modalitat», però va assegurar que són «molts» els que es consideren perjudicats a l’hora de passar la revisió a les instal·lacions de la ITV a Vila-seca.

tracking