Diari Més

L'escriptor de Calafell Albert Pijuan guanya el 30è premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·la

Pau Sabaté i Marqués guanya el Vidal Alcover de traducció i Eloy Martínez Simón, el Tinet de narrativa curta

Albert Pijuan, guanayador de

L'escriptor de Calafell Albert Pijuan és guardonat amb el 30è premi ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·laCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2019-2020 s'han vist marcats aquest any per l'excepcionalitat sanitària que ens afecta des de fa mesos. En primeria instància es va haver d'ajornar l’acte de lliurament de premis, que havia de fer-se el 16 de maig i, finalment, aquest dissabte s'ha donat a conéixer el veredicte dels diferents premis d'una manera completament nova.

La forma escollida per donar a conèixer els veredictes, aquest dissabte 13 de juny, ha estat programa de televisió, produït per TAC 12 i que ha estat transmès per altres canals de la Xarxa de comunicació local de Catalunya i, alhora, via streaming per internet. El programa ha servit per donar a conèixer el títol de les obres guanyadores i els seus autors. Aquesta fórmula, que permetrà que les obres segueixin el seu procés, que les conduirà, un cop publicades, a les llibreries, serà una fórmula complementària a l'acte presencial de lliurament dels guardons que està previst que es pugui fer el pròxim mes de novembre.

30è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler

El premi de novel·la, que enguany arriba a la seva 30a edició, dotat amb 21.000€ i al qual s’han presentat 114 obres, ha estat per a l’escriptor penedesenc (de Calafell), Albert Pijuan Hereu, per l’obra Tsunami. El jurat, integrat per Xavier Aliaga, Lluís Anton Baulenas, Pere Guixà, Marina Porras, Vicenç Villatoro i Joan Chavarria com a secretari, ha justificat el seu veredicte amb la següent motivació: «El jurat remarca que el nivell de les obres presentades ha estat elevat. Hi havia diverses candidates a finalistes, i finalment Tsunami ha estatescollida per majoria simple. El jurat destaca l'ambició de l'obra, la voluntat d'estil de l'autor i el control del ritme narratiu de la novel·la».

La novel·la serà publicada per Angle editorial, dins la seva col·lecció Narratives, i apareixerà a principis del proper mes de setembre.

20è Premi-beca de traducció Vidal Alcover

De les 12 propostes presentades per a la 20a convocatòria del Premi-beca Vidal Alcover de traducció, dotat amb 12.000 €, el jurat s’ha decantat pel projecte presentat per Pau Sabaté i Marquès (de Barcelona), consistent en la traducció dels Poemes, de Teòcrit. El jurat, integrat per Sam Abrams, Montserrat Franquesa, Jordi Jané, Carles Prado, Anna Soler Horta i Rosa Ibarz com a secretària, ha basat el seu veredicte en els següents punts: «El jurat ha decidit atorgar el premi a aquest projecte tant pel lloc que ocupa Teòcrit en la història de la literatura grega i universal com per la qualitat i vivesa dels seus poemes. El projecte de Pau Sabaté respecta plenament el contingut i la forma poètica de l'original, una llengua erudita i exquisida, lírica i musical, supera els problemes d'una traducció anterior, iva més enllàdels poemes de tema estrictament pastoral i dels epigrames de l'autor. Teòcrit és un dels millors poetes de la literatura antiga. En paraules del poeta i traductor Robert Wells 'no podríem imaginar-nos la literatura europea sense Teòcrit, però la seva excel·lència ha quedat enfosquida per la llarga tradició que ell mateix va originar'. La poesiad'èpocahel·lenística, quan es posaren les bases per a una visió cosmopolita del món, ha estat molt poc traduïda a la nostra llengua i el projecte guanyador vol contribuir al reconeixement dels nostres orígens».

L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les edicions de 1984.

23è Premi de narrativa curta per Internet Tinet

Pel que fa al veredicte del 23è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, dotat amb 1000 €, al qual s’han presentat 252 treballs, el jurat, integrat per Teresa Colom, Alba Dalmau, Lurdes Malgrat, Xavier Mas Craviotto, Albert Ventura i Amadeu Roig com a secretari, ha decidit declarar guanyador el relat Els nigrants, d’Eloy Martínez Simón (Vilassar de Mar), pels motius següents: «És un text original, d’actualitat, de discriminació, de denúncia social, molt pensat i que sap on vol arribar. Assenyalar el domini de la trama, una estructura narrativa molt calculada que manté l’interès de tot la narració, i un desenllaç amb un gir final que aporta significat i sentit al text».

A més a més, el jurat ha decidit fer una menció especial del conte Els jardinets, de Daniel Vargas Vargas (Rubí), pels motius següents: «És original, ben escrit i ben estructurat, amb un punt de vista narratiu particular que dona força al relat que parla de persones fora de la societat d’una manera estranya i atrevida»

Aquests dos relats seran publicats per Cossetània edicions, en un volum que aplegarà, també, els següents altres 13 contes, també seleccionats pel jurat:

-Educació sentimental, d’Isabel Olesti Prats (Barcelona)

-Amics desiguals, de Roger Sunyer i Tacher (Santa Perpètua de la Mogoda)

-Auxili!, d’Edgar Cotes i Argelich (Cornellà de Llobregat)

-El límit dels mapes, de Glòria de Castro Pascual (Llubí, Mallorca)

-El llop i l'arròs caldós, de Santiago Diaz i Cano (les Piles, la Safor)

-El segon amor, de Georgina Argimon Maza (Barcelona)

-La conspiració de la Blatta Orientalis, d’Enric Casanovas Beltran (Mataró)

-La mort d'Utopia, de Guifré Illa Bachs (el Masnou)

-Perfum de terra, de Teresa Guiluz i Vidal (Vilanova i la Geltrú)

-Reflexos, d’ Alba Romanyà Serrasolsas (Barcelona)

-Confessions, de Núria Naval (Reus)

-La Bartleby, de Joan Altimiras Ruiz (Barcelona)

-L’últim tren, de Teresa Barba (Barcelona)

Pau Sabaté, guanyador de

L'escriptor de Calafell Albert Pijuan és guardonat amb el 30è premi ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·lacedida

Eloy Martínez, guanyador de

L'escriptor de Calafell Albert Pijuan és guardonat amb el 30è premi ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·lacedida

Foto del cartell d'aquest any

L'escriptor de Calafell Albert Pijuan és guardonat amb el 30è premi ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·laCedida

tracking