Diari Més

Racisme

Més de 500 persones clamen contra el racisme a la plaça de la Font

La Comunitat Negra va convocar protestes a tot l’Estat arran de l’assassinat de George Floyd en mans d’un policia als EEUU

Imatge de la manifestació d'avui

Més de 500 persones clamen contra el racisme a la plaça de la FontOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plaça de la Font de Tarragona ha acollita més de mig miler de persones que es van concentrar per condemnar el racisme. La mort de George Floyd a mans d’un policia a Minnesota ha sacsejat el món sencer i les protestes per demanar justícia han arribat fins a Tarragona, sota el lema Black lives matter, que en anglès vol dir «Les vides negres importen».

La Comunitat Negra, Africana i Afrodescendent és un col·lectiu nascut arran de l’assassinat de Floyd que avui va organitzar concentracions arreu de l’Estat espanyol. Itza és la delegada de l’organització aquí a Tarragona i explicava que la concentració «pacífica» tenia com a objectiu «commemorar la mort de George Floyd i també totes les persones negres que han patit violència racial i sistemàtica». «La mort de Floyd ha estat l’espurna que ho ha incendiat tot i que ens ha servit per creure realment que és molt necessari mobilitzar-nos i fer-nos escoltar», va dir Itza. Reconeixia també que tenien previst que a la concentració hi assistissin unes 200 persones, però celebrava la gran assistència de gent que es va sumar a la causa. «Hem pres les mesures de seguretat pertinents, hem repartit gel hidroalcohòlic i hem controlat que tots els manifestants portessin mascareta i guants, si era necessari».

Durant la protesta s'ha llegitun manifest en què es lamentava que «aquest assassinat no és una qüestió puntual, sinó que respon a la violència històrica i estructural a la qual estem sotmeses les persones negres tant als Estats Units com aquí a Espanya, on també hi ha racisme». Criticava també que aquest racisme «atempta contra totes les vides negres, de forma directa, amb l’assassinat físic, com de forma indirecta, amb les condicions de pobresa estructural, l’explotació laboral i la falta d’oportunitats a la que estem sotmesos». En aquest sentit, el manifest defensava que «no podem deixar de relacionar l’assassinat racista de George Floyd amb les morts de les nostres germanes i germans al mar Mediterrani, amb les més de 15 persones mortes a Ceuta, amb les morts de Samba Martine, Lucrecia Pérez i Mame Mbaye o la violència contra un menor i dues dones negres per part de dos policies locals de la Bisbal d’Empordà, a Girona i amb la resta de vides negres arrabassades pel racisme institucional i social que hi ha a Espanya».

Farouk i Adam eren a la plaça de la Font avui al matí. Els dos són de Tarragona, però d’origen nigerià i ivorià, respectivament. Adam explicava, en primer lloc, que van assistir a la concentració «ja no només per la mort de Floyd, sinó perquè des del primer dia que trepitges aquest país fins avui sempre et trobes que no t’acaben d’acceptar del tot, sents que ets diferent dels altres». El manifestant reconeixia que «això no passa amb tothom, evidentment, sempre hi ha gent que t’accepta, però crec que era important venir avui aquí per veure si tot aquest racisme va desapareixent a poc a poc, perquè la gent sàpiga que estem aquí per una bona causa i que no venim a fer mal a ningú». Finalment, Adam afegia que «si hem marxat del nostre país, no és per vindre a delinquir, sinó perquè ens trobàvem en una situació de pobresa i buscàvem un lloc millor on viure, i crec que és important visibilitzar-ho».

Per la seva banda, Farouk lamentava que el racisme «és una cosa que s’ensenya als fills, aquí els pares tenen un paper important, ja que cap nen és racista quan neix. Per això, si els pares i mares inculquen als seus fills valors com l’amor i la igualtat, sense importar l’ètnia ni el color de pell, difícilment al llarg de la seva vida els canviarà i, sincerament, és el que crec que s’hauria de fer d’ençà que són ben petits, educar-los».

Durant la concentració també va parlar el germà de Mor Sylla, Ibrahima, qui va demanar que es reobri el cas sobre la mort del manter el 2015 a Salou, després que els Mossos d’Esquadra entressin al seu habitatge i ell es precipités pel balcó. Ibrahima va defensar que va ser un agent del cos policial qui, pressumptament, va matar al seu germà i va lamentar que el jutge tanqués el cas quan «tenia l’oportunitat que es fes justícia». «No volem venjança cap a la policia, sinó justícia pel meu germà», cridava el jove.

La manifestació va comptar amb la presència de diversos polítics de l’Ajuntament. Del govern, l’alcalde Pau Ricomà, el regidor d’Urbanisme Xavi Puig i Paula Varas, regidora de Nova Ciutadania, també van assistir-hi per mostrar el seu suport a la comunitat negra. «Des del principi ens hem adherit i ens hem organitzat per venir a la manifestació», explicava Varas, que lamentava que «el tema del racisme està present a Tarragona i hem d’erradicar-lo com més aviat millor». Segons Varas, el més important és que un grup de persones s’ha organitzat arran de la mort de George Floyd, i explicava que a la manifestació de Tarragona s’hi van sumar l’Associació de Ghanesos, la de Senegalesos, l’Aliança per la Llibertat i els Drets, la comunitat marroquina, la Coordinadora Llatina i la comunitat uruguaia. «És molt important que es vegi que hi ha gent que se sent discriminada», deia Varas, que assenyalava que des de Nova Ciutadania s’organitza la Taula d’Interculturalitat que se celebra mensualment i es fan moltes activitats.

tracking