Diari Més

Hostaleria

L'oposició critica la resposta de Ricomà a la protesta dels hostalers de dimarts

Els grups coincideixen que va ser «desafortunada» perquè atacava a la llibertat de manifestació i reivindicació d’una part de la societat

Imatge de la mobilització de dimarts a la plaça de la Font per part d'una cinquantena d'empresaris del sector hostaler.

L'oposició critica la resposta de Ricomà a la protesta dels hostalers de dimartsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La contundent resposta de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, a la protesta de part del sector de l’hostaleria de la ciutat, que va tenir lloc dimarts a la plaça de la Font, ha estat també polèmica. Ricomà va lamentar que la concentració va ser un «xou» i va assegurar que «em va fer sentir vergonya», tot assegurant que «els manifestants no representaven a tot el sector» i titllant-los d’«egoistes» pel que considerava unes demandes i unes exigències per la reactivació dels negocis que estaven fora de lloc. Sobre això, els diferents partits de l’oposició al consistori tarragoní han sortit al pas dient que les paraules de l’alcalde van ser «desafortunades», en part, perquè atacaven a la llibertat de manifestació i de reivindicació d’una part de la societat.

El grup municipal de Ciutadans, que va ser l’únic que va estar present a la protesta mostrant el seu suport a la part del sector de l’hostaleria que es va manifestar, va lamentar que «les declaracions de l’alcalde demostren una falta de sensibilitat absoluta davant les demandes d’un sector especialment castigat per la crisi». Per això, el portaveu de la formació taronja, Rubén Viñuales, demana a Ricomà que «rectifiqui les seves declaracions» i «escolti les peticions dels restauradors, la majoria petits negocis dels quals viuen moltes famílies tarragonines i que van decidir manifestar-se de manera pacífica». A més, l’edil de Ciutadans va demanar a l’alcalde que concreti les ajudes adoptades perquè l’hostaleria pugui superar la crisi i va defensar que «en un moment com l’actual, l’alcalde ha de demostrar el seu lideratge i ser capaç d’escoltar a tots els sectors i adoptar mesures perquè cap d’ells es quedi enrere».

Per la seva banda, el grup municipal socialista, de la mà de la seva portaveu, Sandra Ramos, va qualificar de «desafortunades» les crítiques de l’alcalde i va assegurar que «el senyor Ricomà encara no ha entès el que suposa ser l’alcalde de Tarragona i exercir el lideratge polític i social necessari per entomar els reptes que la nostra ciutat té per endavant». Ramos va lamentar que les declaracions de Ricomà «no mostren cap empatia cap a un sector cabdal de Tarragona i que ha estat colpit, especialment durant la crisi de la COVID-19». Segons la portaveu del PSC, «la seva funció com alcalde hauria de ser la d’escoltar les reivindicacions de la ciutadania i mediar en els conflictes i no la d’enfrontar-s’hi». «Avergonyir-se de què un grup de ciutadans i ciutadanes expressin les seves reivindicacions exercint el seu dret a manifestar-se, complint amb totes les mesures de seguretat sanitària, diu molt poc de la qualitat democràtica de les seves declaracions», afegia finalment Ramos.

Pel que fa al grup municipal del PP, el seu portaveu, José Luis Martín, va etzibar que «som tots els tarragonins el que sentim vergonya per reaccions tan desafortunades i agressives com les que va expressar ahir l’alcalde de Tarragona. Sembla que la participació ciutadana ja no li agrada tant com presumia a la seva campanya electoral». A més, el líder popular va mostrar la seva preocupació en què, pocs dies abans que la ciutat passi a la fase 3, «Tarragona està desaprofitant oportunitats que es tradueixen en una pèrdua de llocs de treball. El sector necessita agilitat i transparència en la presa de decisions i en l’execució d’aquestes. Estem perdent llocs de treball pel fracàs de Ricomà a la reactivació econòmica de la ciutat». Martín va afegir que «vam ser els primers a demanar mesures concretes de suport al sector com l’alleujament fiscal durant dos anys, l’ampliació de la superfície de terrasses i d’horaris. En aquest context tan crític, la nostra ciutat ha tingut possibilitats de posicionar-se com a destinació turística segura i capaç d’agilitzar la reactivació econòmica, ja que hem passat de fase molt més aviat que altres territoris. Però el govern de l’alcalde Ricomà ens ha fet perdre totes les oportunitats, ha actuat amb deixadesa i sense transparència».

CUP i JuntsxTGN, també crítics

Si bé PSC, Cs i PP estan molt allunyats de les idees polítiques del govern de la ciutat, els dos partits independentistes, la CUP i Junts per Tarragona, també defensen que les paraules de Ricomà vers els protestants van estar fora de lloc.

Pel que fa a les cupaires, Laia Estrada va lamentar que «ni un alcalde ni un govern poden desqualificar reivindicacions de la seva població, per molt que no hi estiguin d’acord, sempre que no incloguin un contingut feixista o discriminatori». No obstant això, Estrada va defensar que «les reivindicacions d’aquest sector de l’hostaleria ens semblen desproporcionades, tenint en compte que la COVID-19 ha fet estralls en tots els sectors de la classe treballadora». A més, la cupaire va sostenir que «l’Ajuntament hauria d’haver traçat un pla global per ajudar a tots els sectors tant com sigui possible i de forma equitativa des de l’àmbit municipal. Ho portem reivindicant des de l’inici del desconfinament. Cal una anàlisi de l’impacte de la COVID-19 a la ciutat que ens permeti determinar tant les necessitats dels diferents sectors –econòmics, culturals, socials– i els respectius col·lectius, com la capacitat de resposta de la nostra administració local».

Finalment, Dídac Nadal, de Junts per Tarragona, va defensar que «el dret a la protesta és de tothom» i que l’alcalde va estar «certament desafortunat». «El govern ha de trobar un equilibri entre ajudar el sector i mantenir el descans dels veïns», va dir.

El carrer dels Ferrers, de la Part Alta de Tarragona, estrena terrassa

El Restaurant Entrecopes, del carrer Cavallers de la Part Alta, té taules i cadires al carrer per primer cop, però al carrer dels Ferrers, que dóna a la part del darrere del local. El seu propietari, Jordi Vilaplana, explica que mai havia tingut terrassa, que havia demanat la sol·licitud a l’Ajuntament fa més d’un any però s’havia suspès per «silenci administratiu». Ara, arran de la crisi econòmica causada per la pandèmia i les limitacions d’aforament dins del local, va decidir tornar a sol·licitar-la. «Dins m’hi caben 45 persones, i amb la reducció d’aforament només n’hi podria tenir 20, i no m’hauria sortit a compte treure els dos treballadors que tenia a l’ERTO i tornar a obrir». Amb el permís de posar terrassa al carrer però, que assegura que va tardar 15 dies d’ençà que el va demanar, Vilaplana va decidir reobrir el negoci el dimecres, ja que a l’exterior hi poden seure fins a 16 persones. «Dimecres va ser el primer dia però va ploure, vam batejar la terrassa», explicava, amb humor, el propietari. A més, Vilaplana assegura que «hem posat llums i els veïns celebren que dóna una mica de vida al carrer, que està en un estat denigrant».

La terrassa al carrer dels Ferrers.

L'oposició critica la resposta de Ricomà a la protesta dels hostalers de dimartsOlívia Molet

tracking