Diari Més

Laboral

Empreses de transport discrecional convoquen una marxa lenta el dia 10

Les companyies d’autocars reclamen mesures per pal·liar una crisi que obliga el sector a estar un any amb la flota aturada

Pràcticament tota la flota de vehicles d'Autocars Llosa està aturada per l'estat d'alarma.

Empreses de transport discrecional convoquen una marxa lenta el dia 10Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses companyies del sector del transport discrecional i turístic han convocat una marxa lenta el pròxim dia 10 de juny a Tarragona amb la qual volen fer visible la greu situació que travessa el sector per la crisi sanitària. Reclamen a les administracions públiques un seguit de mesures per pal·liar els efectes negatius que els provocarà estar pràcticament tot un any sense activitat.

La protesta està convocada per l’associació Direbús –fundada el mes de maig passat– a 22 capitals de província de tota Espanya i a la mateixa hora, a les onze del matí. L’agrupació, la qual aglutina empreses de tot el país, protestarà per l’oblit de les administracions públiques envers un sector que continua aturat mentre d’altres han pogut reprendre l’activitat. «La protesta és sobretot dels que ens dediquem al transport discrecional i turístic. Veiem que, si tenim sort i no hi ha massa gent infectada, podrem començar l’activitat al setembre, però la nostra temporada començava al març. L’hivern és una temporada molt fluixa. Fins al març que ve haurem estat gairebé un any aturats», explica Josep Saladié, gerent d’Autocars Llosa, que té la central a l’Hospitalet de l’Infant.

L’agrupació detalla una desena de reivindicacions que, el pròxim dimecres, farà arribar a la Subdelegació del Govern central a Tarragona. «Necessitem que el govern legisli a favor de les empreses, aconseguir que ens donin un any de carència en els contractes de leasing, rènting que tenim amb les entitats financeres. Tanmateix, volem que aquest segment de transport tingui uns ERTO més flexibles, que ens incloguin amb el grup del turisme, no som indústria», afegeix Saladié.

«Tota la meva empresa està en ERTO. El 90% de les empreses de la província estan dedicades a activitats relacionades amb el turisme. La nostra fa el servei per excursions, trasllats des de l’aeroport de Reus, congressos, desplaçaments esportius, etc.», explica Albert Balanyà, propietari i gerent de Daurada Bus de Vila-seca una empresa que, tot i no pertànyer a l’agrupació que convoca la protesta del pròxim dia 10 pateix la mateixa la problemàtica.

«Ara tenim un parell de rutes de treballadors, és l’únic que està funcionant. Alguns nens han tornat a l’escola, però no necessiten fer-ho en autocar», afegeix Saladié. A la demarcació de Tarragona, de la trentena de companyies d’autobusos que hi ha, són poques les que realitzen els serveis regulars interurbans i que poden sobreviure a les greus conseqüències de la crisi sanitària. Les xifres parlen per si soles: «Hem facturat un 2,5% del que teníem previst. O sigui, hem deixat de facturat un 97%», diu Saladié. El sector dona feina a vora 2.000 persones a la província.

Línies especials de finançament amb avals ICO per refinançar les empreses, carències en les assegurances dels vehicles d’acord amb el temps d’inactivitat, ajuts públics per a la renovació de la flota o bonificacions per part dels ajuntaments de l’Impost de vehicles de tracció mecànica, així com exempcions i deduccions fiscals de l’Impost de Societats si les renoven, són, entre d’altres, part de la desena de demandes que el sector reivindicarà amb la marxa convocada arreu del país. «Tanmateix, demanem que s’allargui –almenys l’any que haurem estat aturats– la vida útil dels vehicles escolars. A Catalunya els autobusos que fan aquest servei tenen una vida útil de setze anys. A Europa no hi ha limitacions i, a indrets com les illes Balears o les Canàries, la vida útil s’allarga fins als divuit anys, sempre que la ITV garanteixi que està en condicions per fer-ho», recorda Saladié. A tot això, cal afegir la necessitat que s’ampliïn els aforaments permesos en els vehicles per evitar els contagis. «S’hauria d’augmentar l’aforament permès dels autobusos del 50 al 75%, els viatgers han d’anar amb mascareta i seguirem totes les mesures d’higiene que marquen els protocols per evitar el contagi», afegeix Saladié.

El desgavell de la ITV

L’oblit de les administracions públiques envers aquest sector es copsa, per exemple, en l’obligació de superar la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) cada sis mesos als autobusos. La pròrroga fins al 31 d’agost per aquelles (ITV) que van quedar pendents amb l’estat d’alarma posa les empreses de transport discrecional en una situació insòlita. «El 14 de març va quedar en suspensió i ara s’ha obert el termini fins al 31 d’agost per aquells vehicles als quals els vencia la ITV. Però tenint en compte com està el servei, el més probable és que molts l’hagin de passar a l’agost amb la data en què va quedar suspesa. Al cap de quinze dies, l’hauran de tornar a passar, fins i tot vehicles que ni s’han mogut, per què els han de passar la ITV cada sis mesos; això no és seriós», puntualitza Albert Balanyà.

tracking