Diari Més

Salut

«Portar-los a l'hotel ha sigut un èxit, però no tot han estat flors i violes»

L’esforç de les gericultores ha estat immens

Carme Puigdengoles, directora de la Residència Llevant.

«Portar-los a l'hotel ha sigut un èxit, però no tot han estat flors i violes»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’objectiu principal de portar els usuaris de la Residència Llevant a l’Hotel Núria, que era el d’allunyar-los d’un entorn de risc, s’ha complert: cap d’ells s’ha contagiat. No obstant això, les gericultores, que són les auxiliars d’infermeria de les residències, del centre de la Xarxa Santa Tecla, reconeixen que han hagut de fer un gran esforç perquè la infraestructura d’un hotel és molt diferent de la que estan acostumades.

«És un edifici de tres plantes i les habitacions i els lavabos no estan adaptats pel que comporta la cura d’una persona gran», explicava Carme Puigdengoles, directora tècnica de la Residència Llevant. A més, Puigdengoles, deia que un hotel «és molt fred» i va recordar que, en arribar, van decorar les habitacions amb les fotografies que tenien a Llevant, «per donar una mica de caliu als residents i que se sentissin com a casa». No obstant això, la directora relatava que «ens vam habituar una mica i vam aconseguir crear com una bombolla per evitar que el virus pogués entrar».

Tot i que cap pacient s’ha contagiat de la COVID-19, la directora va assegurar que algun d’ells van tenir febrícula o tos, «i llavors generàvem el protocol d’aïllament». Puigdengoles va explicar que, «a més de dos cribratges a 10 residents i 10 treballadors a l’abril, van fer proves PCR a tots els residents i a tots els treballadors a finals del mateix mes i, afortunadament, va sortir tothom negatiu, fet que ens va donar molta força i alegria, ja que ens feia por que hi hagués algun cas asimptomàtic».

En aquest sentit, la directora de la residència va reconèixer que ho van passar tots molt malament. «El mes d’abril va ser molt dur, ja que era el pic més alt de la pandèmia i teníem molta angoixa pel que pogués passar», recordava. A més, quan ja feia temps que estaven a l’hotel i encara no hi havia hagut cap cas de coronavirus, les treballadores van tenir clar que, a partir de llavors, l’única manera que entrés el virus era a través d’elles. Per això, es van conscienciar que havien d’anar amb molt de compte i prendre totes les mesures de seguretat. «Vam entendre que, si ens cuidàvem a nosaltres, els cuidàvem a ells», sostenia Puigdengoles.

La directora explicava que pels residents també ha estat molt dur el fet de no poder veure als seus familiars. «Hi ha un vincle molt fort entre treballadores i residents, n’hi ha que fa 15 anys que viuen a Llevant, i el fet d’estar tan junts ara ha provocat que substituïssin la mancança familiar amb nosaltres», deia. A més, Puigdengoles també tenia molt clar que la comunicació amb els familiars era molt important i, per això, «vam crear un grup amb els familiars per explicar-los la situació en tot moment, volíem que veiessin que estaven tots bé».

Ja han tornat a la Residència Llevant i la directora creu que «és una decisió encertada fer-ho ara que sembla que tot està més tranquil». Abans de marxar però, treballadores i residents, demostrant l’afecte mutu i com a tancament d’aquesta etapa, van compartir una paella per dinar. «El trasllat ha anat bé i estan contents d’estar a la residència, que la consideren casa seva», deia finalment Carme Puigdengoles.

tracking