Diari Més

Justícia

La reactivació judicial saturarà encara més els tribunals de la demarcació

L’Audiència Provincial preveu un col·lapse als jutjats civils, laborals i mercantils, òrgans que ja tenien una sobrecàrrega de treball abans de la pandèmia

Perarnau analitzant el futur pròxim dels jutjats de Tarragona.

La reactivació judicial saturarà encara més els tribunals de la demarcacióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’activitat jurisdiccional ordinària es reinicia avui a la província de Tarragona i, des de l’Audiència Provincial, vaticinen un col·lapse en aquells jutjats en què es tracten matèries civils, laborals i mercantils. El seu president, Joan Perarnau, lamentava ahir que, principalment, l’important augment de feina en aquests assumptes serà causat per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), acomiadaments i concursos de creditors d’empreses que faran fallida a causa de la crisi econòmica derivada del coronavirus.

A més, en aquest col·lapse també hi tindrà un paper important la quantitat de judicis i actuacions judicials que s’han suspès durant el confinament. Perarnau reconeixia que és complicat saber el nombre de processos que s’han arribat a cancel·lar, però parlava de milers. Només a Tarragona ciutat, el nombre de judicis suspesos en matèria social i en matèria penal supera els 1.500.

Els tribunals d’aquests assumptes, però, ja patien una sobrecàrrega de treball abans de la pandèmia. Pel que fa a aquesta saturació, Perarnau explicava que els jutjats d’assumptes socials –el de Tortosa, els tres de Tarragona i el de Reus–, per temes laborals, ja tenien una càrrega del 70% més de la recomanada pel Consejo General del Poder Judicial (CGPJ); en el cas dels jutjats mercantils, aquesta feina de més puja al 108%, més del doble del que li corresponen, i, finalment, en el cas dels jutjats civils, la saturació ve causada perquè fan el 25% més de la càrrega recomanada de feina. Per poder afrontar aquest col·lapse, el president de l’Audiència Provincial de Tarragona va anunciar que el CGPJ va fer un pla de xoc «anticipant-se al que vindrà a partir de demà». Segons Perarnau, aquest pla preveu múltiples estratègies, «algunes de reformes legals per agilitzar procediments i altres en la línia de tasques administratives, que han de passar per un increment del nombre de jutjats, que amb la crisi econòmica el veiem molt difícil o, almenys, per posar un major nombre de jutges i major plantilla. Un únic jutjat mercantil a tota la província serà difícilment operatiu».

A més, Perarnau va reconèixer que els jutjats podran treballar el mes d’agost, des del dia 11 fins a finals de mes. «Aquesta habilitació suposa la possibilitat de fer, durant aquest mes, actuacions jurisdiccionals, tot i que és molt difícil fer-les perquè el mes d’agost sempre ens hem trobat amb múltiples problemes perquè la gent està de vacances».

Per altra banda, Perarnau explicava que, si està previst fer cinc judicis en un matí, se’n puguin fer almenys tres, ja que assegura que caldrà prendre unes precaucions sanitàries molt concretes que ralentitzaran la celebració de causes. Davant això, el president de l’Audiència veu una possible solució en fer algun judici a la tarda i «intentar fer-ne algun al mes d’agost amb totes les limitacions que hi ha, ja que el funcionari que treballa al matí no treballarà a la tarda, de manera que hem de proveir personal suficient». «No només tenim un col·lapse respecte al que s’ha suspès i al que entrarà, sinó que el ritme de resposta no pot ser el mateix que en condicions sanitàries normals».

Caiguda dels delictes penals

Per altra banda, però, aquells tribunals que no patiran aquesta saturació i en els quals s’espera una «notable» reducció d’assumptes és en els jutjats penals, ja que, segons va anunciar Perarnau, els delictes d’aquesta mena han caigut un 53,64% a la demarcació entre el 14 de març i el 31 de maig. D’aquests, només han incrementat els delictes contra l’ordre públic, en un 185,44%, principalment els de resistència a l’autoritat a l’hora de no complir amb el confinament. En canvi, s’han vist altament reduïts els delictes contra les persones, en un 39,82%; contra el patrimoni, en un 61,13%; contra la seguretat viària, en un 30,59%; contra la salut pública, en un 19, 18%; i altres tipus de delictes en un 34,22%.

Les detencions també han disminuït durant aquests dos mesos i mig, des de l’inici de l’estat d’alarma fins a finals de maig, en un 26,69%, respecte al mateix període l’any 2019. Un total de 1.011 detencions a la demarcació enguany vers les 1.379 de l’any passat.

Ús de la videoconferència

En aquest sentit, Perarnau explicava que la situació de pandèmia ha obligat el poder judicial a utilitzar els sistemes de videoconferència per passar als detinguts a disposició judicial. D’aquesta manera, un 59% dels detinguts van passar a mans del jutge de manera virtual. En canvi, el 41% restant, o bé va ser posat en llibertat des de la mateixa comissaria o bé va haver de passar presencialment als jutjats.

Tot i l’aturada de gran part de l’activitat judicial a la província, Perarnau va explicar que hi ha diferents òrgans que han seguit funcionant, tan presencialment com a través de teletreball. És el cas de tots els jutjats de guàrdia, els quals han hagut de dur a terme actuacions amb detinguts o d’altres que resultin inajornables, com ara l’adopció de mesures cautelars urgents, aixecaments de cadàvers, entrades i registres, etc. També és el cas dels registres civils. Aquests han continuat expedint llicències de defunció autoritzant enterraments, que, a Tarragona ciutat, se n’han entregat un total de 475, un 25% més que en el mateix període de l’any passat; inscripcions de naixement, que, també a la ciutat, se n’han expedit 271, 106 més que en la mateixa època del 2019; i celebrant matrimonis, 4 a Tarragona, un d’ells in articulo mortis, és a dir, amb perill de mort un membre de la parella. També han continuat treballant la resta de jutjats per fer actuacions declarades urgents.

Finalment, Perarnau lamentava que dels 70 jutjats a la província, n’hi ha 10 sense jutge. No obstant això, celebrava que «he pogut cobrir-ne 6, nomenant jutges substituts que començaran a treballar demà, i els quatre restants espero poder cobrir-los en les pròximes setmanes».

tracking