Diari Més

Estat d'Alarma

Escassa afluència d'alumnes en la reobertura d'escoles a Tarragona

Al Camp de Tarragona van obrir 328 centres i els sindicats educatius consideren que el retorn a les aules està ple de «riscos»

Maria Giner i la seva filla, de P4, entrant al CEIP el Serrallo en el primer dia d'obertura després de dos mesos i mig d'estar tancats.

Escassa afluència d'alumnes en la reobertura d'escoles a TarragonaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els voltants de l’escola del barri del Serrallo tenien ahir un aspecte ben diferent del d’un dia de classe habitual. La marea de pares i mares deixant els seus fills a col·legi va desaparèixer el passat 13 de març i, tot i l’obertura dels centres escolars, encara no ha tornat. L’afluència d’alumnes a les escoles de Tarragona, que ahir van poder obrir novament, va ser residual. De fet, a l’escola del barri marítim, que té més de 200 alumnes, només n’hi van anar 3, un de P3, un de P4 i un de P5, i en qualitat d’acollida per aquells pares que han de treballar presencialment i no tenen ningú amb qui deixar els seus infants.

Marta Giner és una de les mares que va portar a la seva filla de P4 al CEIP Serrallo. Explicava que, tant ella com el seu marit, són autònoms «i se’ns activa la feina a partir d’aquest 1 de juny, i hi ha treballs que només es poden fer presencialment, com és el nostre cas». Giner celebrava que, malgrat que només sigui de 9 a 13 hores, «va molt bé que puguin venir a l’escola». Pel que fa al fet que la petita pugui estar exposada al virus, Giner va dir que «es veu que als nens no els afecta i segur que a l’escola hauran pres les mesures de protecció que calen».

Per la seva banda, Maria Rosa Martínez, directora del centre, explicava que les classes virtuals es mantenen com fins ara durant el confinament i el que es farà al centre serà més aviat un acompanyament emocional als alumnes. Mentre que a educació infantil es fa l’acollida, pels alumnes de primària, durant la segona i la tercera setmana de mes, es faran tutories per cadascun dels cursos. Pel que fa als alumnes de sisè, però, que canvien de cicle per començar l’ESO al setembre, hi podran anar un dia a la setmana, «voluntàriament i sempre amb cita prèvia», apuntava Martínez. Amb relació a la preparació de l’escola per a la tornada de part dels alumnes, la directora del centre reconeixia que «els recursos humans que s’hi han dedicat han estat molt grans». «La nostra és una escola petita i hem hagut de tenir en compte que sigui possible mantenir les distàncies a tot arreu, hem aplicat totes les mesures de precaució i hem comprat un termòmetre per prendre la temperatura als alumnes que vinguin», afegia Martínez.

Just al costat del CEIP, també va tornar a l’activitat la Llar Municipal d’Infants del Serrallo. Tot i que estava previst que hi anessin 15 infants, el màxim que podien acollir, ja que han d’estar separats en grups de 5 i el centre només té 3 espais, només s’hi van presentar 5. En entrar, la directora, Sandra Maza, els esperava amb gel hidroalcohòlic i un termòmetre per assegurar-se que no tenien febre, i els pares els acompanyaven a la seva classe per un circuit específic i diferent de l’habitual.

A l’Institut Pons d’Icart, els alumnes de segon de batxillerat que així ho van voler també van tornar a classe, en aquest cas per repassar els temaris abans de la selectivitat, que finalment es durà a terme del 7 al 10 de juliol. És el cas d’Anna Astasio, qui explicava que «prefereixo anar a classe perquè virtualment no m’acabava d’agradar. No tots els professors s’implicaven de la mateixa manera i, a través del correu electrònic, era complicat resoldre dubtes amb agilitat». Astasio deia que, ahir, només 9 alumnes de segon de batxillerat del centre tarragoní van anar a classe i va assenyalar que els professors enviaran tota la matèria que van repassar als alumnes que van preferir quedar-se a casa.

A l’Institut Escola l’Agulla del Catllar, per la seva banda, només hi van assistir tres de la trentena d’alumnes que esperaven, d’un total de més de 450 que hi ha habitualment. Malgrat no hi va poder haver contacte físic, estudiants i professors van mostrar-se contents de retrobar-se. Per evitar massificacions van determinar hores d’entrada per cada curs i cada dia hi haurà nivells diferents. Paral·lelament, a la llar d’infants municipal van tenir sis infants, principalment fills de personal sanitari. Les mesures per garantir el distanciament social i la neteja van estar presents tant a l’entrada com en diferents espais dels centres.

«Tenia ganes de tornar a l’escola per veure la professora i per aprendre com haurà de ser l’any que ve. He enyorat els amics perquè m’agrada més estar a l’escola que fer-ho tot amb l’ordinador», explicava Elsa. La primera classe de l’escola del Catllar es va centrar en el vessant d’acompanyament emocional, fent que els joves expliquessin com s’han sentit aquest temps de confinament i les seves experiències personals.

Al Camp de Tarragona van obrir un total de 328 centres educatius, dels quals 270 són públics, 41 són concertats i 17 són privats, segons dades del Departament d’Educació de la Generalitat.

«Tornada arriscada»

D’altra banda, els principals sindicats d’educació van mostrar el seu rebuig al retorn a les aules, la que consideren plena de «riscos» i que lamenten que la conselleria que dirigeix Josep Bargalló no hagi consensuat amb la comunitat educativa. «Té molt poc sentit per tan poc temps i tan pocs alumnes córrer un risc tan gran», va dir Joan Carles Feijoo, portaveu del sindicat USTEC a Tarragona. El representant sindical explicava que la mesura es pren «per un rerefons polític i econòmic», ja que «les escoles no estan preparades» i «s’hauria d’haver dedicat tot l’esforç a preparar una tornada amb garanties al setembre».

Per la seva banda, Teresa Esparabé, responsable de Polítiques Educatives de CCOO, va criticar que l’obertura s’hagi realitzat «sense diàleg» amb mestres i sindicats. «Si estem davant d’una emergència educativa, com diu el conseller Bargalló, hauríem de ser tots els que construíssim la tornada a l’escola, i no només donar directrius de forma unilateral», va dir, i va afegir també que, si es van donar dificultats en el retorn a les aules «és precisament perquè no s’ha comptat amb els docents per dissenyar el pla».

tracking