Diari Més

Accident IQOXE

Uns 180 desperfectes causats per l'explosió a IQOXE ja s'han reparat

Dels 200, n’hi ha 17 que l’assegurança de l’afectat no se n’ha fet càrrec i encara no s’han arreglat

L'explosió va causar danys a prop de 200 habitatges i locals.

Uns 180 desperfectes causats per l'explosió a IQOXE ja s'han reparatGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ona expansiva de l’explosió del reactor d’IQOXE el passat 14 de gener va provocar desperfectes en prop de 200 habitatges i edificis de la Canonja, Campclar i, principalment, Bonavista, dels quals 180 ja s’han reparat. Del total, la companyia química va avançar el pagament dels arranjaments a 30 dels afectats, els quals no tenien assegurança pròpia, ja que la d’IQOXE va anunciar que fins que no acabés la investigació per esclarir els fets no pagaria cap reparació. La resta dels danys ja arranjats els ha pagat la companyia asseguradora privada de cada afectat, la qual s’haurà de posar d’acord amb la de la fàbrica. En canvi, diverses assegurances s’han negat des d’un principi a fer-se càrrec dels desperfectes, al·legant que els fets van ser causats per l’explosió i que el problema és de l’empresa química.

Alguns d’aquests desperfectes poden esperar a ser reparats quan acabi la investigació i l’assegurança d’IQOXE pagui les obres, però d’altres no, com en el cas de Dolores Reyes, veïna de Bonavista. L’ona expansiva va trencar dues persianes de casa seva, la del balcó i la d’una finestra, un cop estaven abaixades, de manera que no es podien pujar. Reyes explica que la seva companyia d’assegurances va dir-li que les persianes s’havien fet malbé per mal ús. «No m’ho podia creure», recorda Reyes, que assegura que després va anar-hi el pèrit d’IQOXE «i em va dir que havia estat a causa de l’explosió».

Davant la negativa de l’asseguradora de cobrir les despeses del canvi de persianes, Reyes es va veure obligada a pagar-ho pel seu compte, ja que estant abaixades no li entrava la llum del sol i augmentava la despesa d’electricitat. «Ho vaig arreglar perquè m’hagués gastat més diners en pagar la llum», reconeix Reyes, que explica que la reparació li va costar 417 euros i, des del 31 de gener, «encara no he vist un cèntim». A més, la veïna del barri de Ponent es troba en una situació econòmica complicada arran de la crisi generada per la pandèmia del coronavirus i assenyala que són diners que necessita. «Ho reclamo perquè per algun motiu pago una assegurança», sosté Reyes, finalment.

Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Veïns de Bonavista, Loli Gutiérrez, es mostra contenta amb l’avenç en aquest sentit, però lamenta que algunes asseguradores no vulguin fer-se càrrec dels desperfectes, com en el cas de Reyes. «Portem 4 mesos per arreglar els desperfectes, i és cert que a causa del coronavirus s’ha aturat, però en un mes s’hauria d’haver arreglat tot», defensa Gutiérrez. Pel que fa als edificis en els que van aparèixer esquerdes, els arquitectes de l’Ajuntament de Tarragona aniran a valorar-los per veure si suposen un risc o no.

Amb relació a la reactivació de la planta que no va explotar d’IQOXE, la presidenta de l’entitat veïnal defensa que «no es pot fer sense que es garanteixi la seguretat dels treballadors de l’empresa i dels veïns de les zones més pròximes». Per altra banda, la líder veïnal del barri de Ponent explica que s’ha plantejat la idea de fer un vídeo, conjuntament amb l’Ajuntament, explicant com ha d’actuar la ciutadania en cas d’emergència química i fer-ne difusió perquè arribi al major nombre de gent possible.

tracking