Diari Més

Patrimoni

La seu del MNAT a la plaça del Rei no estarà del tot activa fins a finals de 2022

El projecte de reforma integral porta un lleuger retard que s’ha ampliat a causa de la COVID-19

El trasllat de peces contingudes a la seu del MNAT de la plaça del Rei va acabar el juliol del 2018.

La seu del MNAT a la plaça del Rei no estarà del tot activa fins a finals de 2022Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres que el Museu Nacional Arqueològic efectua a la seu de la plaça del Rei finalitzaran a finals de l’any 2022. L’execució del projecte porta un lleuger retard que s’ha vist ampliat pel fre forçós a causa de la COVID-19. El museu ha informat a aquesta redacció que «l’aturada que han patit les obres han afectat el seu desenvolupament, però sembla que no comprometrà el calendari d’inici fixat en 18 mesos». No obstant això, «finalitzada l’obra civil començarà la fase de restauració, producció i instal·lació museogràfica». Pel que fa a aquesta segona fase, «treballem amb una previsió de 18 mesos més, el que ens porta fins a finals de 2022». L’objectiu és que l’obra civil estigui acabada en el decurs d’aquest any, però el calendari establia que la nova exposició permanent obriria al públic el 2021 amb un nou discurs renovat i una museografia moderna i experiencial.

El projecte contempla una tercera i definitiva fase, consistent en la concertació d’un itinerari conceptual i museogràfic que unirà la seu del MNAT de la plaça del Rei amb el Pretori i les voltes del Circ. Inicialment, es va anunciar que la globalitat del projecte estaria finalitzada a mitjans del 2022.

El 15 d’abril del 2018 el museu tancava les dependències de la Part Alta amb unes jornades de portes obertes a les quals van assistir més de 700 persones. A finals del mes de juliol finalitzava el trasllat de les peces del museu i temps després s’inaugurava al Refugi 4 del Moll de Costa l’exposició Tarraco/MNAT, una síntesi del patrimoni més significatiu de les troballes arqueològiques fetes a Tarragona i del seu patrimoni que es mostrava a la plaça del Rei. L’exposició ha tornat a obrir fa uns dies i fins al pròxim diumenge es pot visitar de manera gratuïta.

El projecte global té un pressupost de gairebé 3,5 milions d’euros i inclou un nou sistema de climatització i aïllament, la reforma de la instal·lació elèctrica i l’adaptació a la normativa vigent en matèria de seguretat contra incendis i accessibilitat. Amb els treballs es donarà compliment a una sentència judicial que reconeixia que l’immoble, que data del 1942, presentava deficiències relatives a la climatització. A més, aquesta instal·lació es completarà amb un sistema de ventilació controlat que permetrà renovar l’aire sense pèrdues tèrmiques excessives i en les condicions de qualitat que es requereixen. En aquest sentit, se substituiran totes les finestres exteriors de l’edifici museístic.

tracking