Diari Més

Aigua

EMATSA invertirà 4 milions d'euros a millorar el rendiment i la resiliència de la xarxa

El ple del passat divendres va aprovar la construcció de dues canonades per interconnectar dipòsits i poder subsistir en cas de fallida del CAT

Avaria de la canonada del CAT del gener que va afectar el subministrament d'aigua a Tarragona.

EMATSA invertirà 4 milions d'euros a millorar el rendiment i la resiliència de la xarxaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) tenia previst invertir 5 milions d’euros durant aquest 2020 en la millora del rendiment i de la resiliència de la xarxa de canonades que abasteix la ciutat d’aigua, així com per adaptar-se a les noves normatives. La pandèmia del coronavirus, però, ha provocat que, per problemes de tramitació, enguany només es puguin invertir 4 milions, mentre que el restant s’invertirà el 2021.

De fet, el ple de l’Ajuntament de Tarragona del passat divendres va aprovar la construcció de dues canonades en la línia de buscar una millor resiliència. Es tracta d’interconnectar, per un costat, i en una primera fase, l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Sant Salvador amb el dipòsit de Sant Pere i Sant Pau. «Amb previsió que cada vegada hi hagi més sequera i que s’ha demostrat que quan el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) talla el seu subministrament ens quedem amb l’aigua al coll, mai millor dit, el que farem serà fer aquesta connexió de la potabilitzadora amb els dipòsits generals de la ciutat», explica Dani Milán, director gerent d’EMATSA. En aquesta línia, el president de la companyia municipal, Jordi Fortuny, defensa que «d’aquesta manera no depenem tant de recursos externs, sinó que tenim recursos propis per poder garantir l’abastiment d’aigua a la població davant qualsevol problema o imprevist, com va ser l’avaria del CAT de principis d’any». La idea d’EMATSA és, a la llarga, interconnectar tots els dipòsits de Tarragona per no haver de dependre d’altres en l’abastiment d’aigua.

L’altre projecte consisteix en una primera fase de les obres d’instal·lació de nova canonada en alta per interconnectar els dipòsits generals de Sant Pere i Sant Pau amb els dipòsits de Bonavista, a través de Les Gavarres i el Polígon industrial Riuclar, garantint així el subministrament a tots els sectors per on transcorre aquesta nova canonada, i disposant d’una altra font de subministrament amb prou garanties quantitatives i qualitatives. El cost total dels dos projectes aprovats definitivament divendres passat és d’1 milió d’euros, aproximadament.

Per altra banda, s’invertiran prop de 650.000 euros en millorar la producció i captació d’aigua i de recursos propis, de la conca hidrogràfica de Tarragona, per dependre cada cop menys del CAT, així com potenciar el laboratori d’EMATSA. En tercer lloc, hi ha la millora del rendiment de la xarxa, a la qual s’hi destinaran 1,8 milions d’euros. Una part d’aquesta inversió és la que ja s’ha fet amb la reconstrucció de tota la xarxa de distribució d’aigua de Cala Romana. La resta serà per millorar la xarxa de distribució amb la Canonja, els Pallaresos i el Catllar. Aquestes millores en el rendiment busquen evitar pèrdues d’aigua de les canonades. Finalment, hi ha la inversió de mig milió d’euros en adaptació a les noves normatives i regulacions i seguretat. «La nova directiva d’aigua potable, temes de prevenció de riscos laborals, ciberseguretat, etc.», explica Milán. «Això va per aparells d’anàlisi de concentracions de diferents elements a l’aigua», afegeix Fortuny.

«Amb això no hem acabat», adverteix el president d’EMATSA. «Hem de tenir un nivell d’inversió constant perquè hem de millorar, sobretot, el tema d’interconnexió, ja que amb aquests dos projectes no haurem solucionat ni de bon tros tot el que s’hauria de fer», apunta Fortuny. En aquest sentit, destacava la importància de fer-ho a la zona de Llevant. «S’hauria de fer una canonada que aniria per l’N-340 i que connectaria amb el dipòsit de La Móra-Tamarit, que a veure si la podem fer aprofitant la construcció del carril bici de la ruta Eurovelo», acaba dient el president d’EMATSA Jordi Fortuny.

tracking