Diari Més

Els premis Goya miren cap a Tarragona

El curt ‘Preludi’ del jove director tarragoní Adrià Guxens encara el camí cap als Premis Goya

Fotograma del curt 'Preludi', protagonitzat per Pablo Capuz.

Els premis Goya miren cap a TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Adrià Guxens, director de cinema tarragoní, ha guanyat amb el seu curtmetratge Preludi el premi al Millor Curtmetratge Estudiantil al Festival Sant Joan d’Alacant. El certamen, que aquest any ha celebrat la seva edició en línia a causa de la pandèmia del coronavirus, és qualificador per als Goya.

Preludi també competirà en la secció oficial del FIC-CAT de Roda de Berà, que enguany de manera excepcional, també degut a la crisi sanitària, se celebrarà a finals del mes de setembre. Amb aquestes seleccions i el seu previ pas pel Festival de Cinema Iberoamericà de Huelva, el curtmetratge amb segell tarragoní es postula com un dels ferms candidats per als premis Gaudí de 2021 i comença, també, la seva carrera per als Goya 2021. Per accedir als premis de l’acadèmia espanyola els treballs han de ser en almenys sis festivals qualificadors. Amb la seva presència a Alacant i Huelva, Preludi enfila de dret aquest camí.

Preludi és el treball de final de carrera d’Adrià Guxens a l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya). En paraules del seu director, «és una història que pretén donar visibilitat als joves intèrprets de música clàssica». El protagonista del curt és Víctor –personatge interpretat per l’actor Pablo Capuz–, que pateix un bloqueig emocional que l’incapacita per tocar bé el violí. Poques hores abans d’un concert que podria impulsar la seva carrera, haurà de posar ordre a les seves prioritats. Guxens, que de petit va estudiar música al Conservatori, explica que el film parteix de la seva pròpia experiència: «Durant quinze anys, el Conservatori es va convertir en la meva segona llar. Sentia que necessitava parlar de tot aquest univers que recordava amb tanta claredat: els nervis previs a un concert, l’obsessió per la perfecció, la solitud dels camerinos... Però havia de portar-ho al present, connectar-ho amb el punt on em trobo ara com a cineasta: el difícil pas entre el món acadèmic i el món professional, amb tots els dubtes, expectatives i projeccions d’un mateix que això comporta».

Adrià Guxens es va graduar en periodisme per la UAB i en direcció cinematogràfica per l’ESCAC, i alguns dels curtmetratges que va fer durant els anys d’estudiant han estat projectats i reconeguts en festivals internacionals. A més de dirigir ficció, també ha rodat documentals, videoclips, fashion films i anuncis, i ha estat jurat en diversos festivals (Venècia, Guadalajara, Sitges). En l’actualitat exerceix d’ajudant de programació del festival Venice Days, labor que compagina amb el que serà el seu primer llargmetratge.

En paral·lel a Preludi, Guxens també està movent per festivals un segon curt, el documental I Don’t Think It Is Going To Rain, que va rodar l’any passat a la Xina gràcies a una beca del programa Looking China. Aquest curt es va estrenar mundialment en el festival de classe A ZINEBI i també competirà en la Secció Oficial del Festival de Màlaga.

El cineasta tarragoní Adrià Guxens.

Els premis Goya miren cap a TarragonaCedida

tracking