Diari Més

Patrimoni

L'accés a les graderies de l'Amfiteatre no estarà permés durant aquest any

El conjunt Pretori-Circ tornarà a l’activitat el pròxim dimarts i també obriran Casa Canals, Casa Castellarnau i l’Antiga Audiència

Intervenció a la zona de les Escales del Miracle afectada per l'Amfiteatre, ahir al matí.

L'accés a les graderies de l'Amfiteatre no estarà permés durant aquest anyOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’espai més singular i monumental de l’Amfiteatre de Tarraco, les graderies, no es podran visitar ni destinar a cap ús aquest any 2020 i la seva reobertura serà, com molt aviat, el 2021. Així en va informar el govern municipal en la reunió que la Comissió de la Presidència va celebrar la setmana passada, segons ha pogut saber aquesta redacció. Aquest òrgan és presidit per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i en el mateix estan representades totes les formacions polítiques de l’Ajuntament. La pandèmia per coronavirus va obligar a paralitzar les obres que es feien a la zona de les Escales del Miracle.

En el decurs de la trobada es va informar d’una actuació per consolidar el tram de la Muralla que coincideix amb la Baixada del Roser i la consolidació del Pas de Ronda per poder ser visitat, actuacions de què l’Ajuntament va informar mitjançant l’àrea de Patrimoni. En la reunió també es va comentar que les grades de l’Amfiteatre no podran ser accessibles al públic aquest 2020. Tot i estar tancat parcialment, l’any passat aquest monument va ser el segon més visitat de Tarragona, amb prop de 200.000 persones, sent superat només pel conjunt Pretori-Circ, que en va rebre 250.000.

La intervenció per consolidar el sector del monument de les Escales del Miracle ja s’han reiniciat i podrien finalitzar a inicis del mes de juliol. La intervenció en el monument continuarà en altres àmbits de l’Amfiteatre, com són la graderia excavada aprofitant la roca natural i l’accés a l’arena per la Porta Triumphalis, segons va exposar el govern municipal a la resta de grups en el decurs de la Comissió de la Presidència. Les esquerdes aparegudes en les graderies dels anys seixanta i setanta del segle passat van posar en evidència l’estat de conservació del monument i el risc de col·lapse existent, la qual cosa va obligar a intervenir-hi d’urgència.

Les obres que s’han reiniciat a les Escales del Miracle es van començar el passat 9 de març, dies abans que el govern de l’Estat publiqués el decret d’estat d’alarma per la COVID-19. La intervenció consisteix a reforçar i restaurar el mur perimetral de l’Amfiteatre i millorar el sistema de contenció de les Escales del Miracle. Cal recordar que una part del monument es troba en el subsòl d’aquest espai públic que uneix la Via Augusta amb la plaça Arce Ochotorena i on també hi ha un centre escolar.

La intervenció arqueològica en marxa té com a objectiu eliminar filtracions d’aigua que perjudiquen el monument.

Noves reobertures

Tres monuments dependents del Museu d’Història de Tarragona (MHT), el Passeig Arqueològic, l’esplanada superior de l’Amfiteatre i el Fòrum de la Colònia han reobert a les visites aquesta setmana. El pròxim dimarts, dia 2 de juny, ho faran la resta de dependències patrimonials, sempre que l’estat d’alarma per la COVID-19 no obligui a modificar els plans del MHT. Des de les 9 del matí a les 20.30 hores es podran visitar el conjunt format pel Pretori i el Circ, Casa Canals i Casa Castellarnau. També obriran les seves portes la Casa de la Festa i l’Antiga Audiència, on s’exposa la maqueta de la ciutat romana de Tarraco.

tracking