Diari Més

Política

Fa un any el PSC guanyava les eleccions i perdia l'alcaldia

L’aliança d’ERC i ECP, més el suport de Junts i la CUP, van donar l’alcaldia al republicà Ricomà

Josep Fèlix Ballesteros i membres de la seva llista, la nit electoral del 26 de maig de l'any passat.

Fa un any el PSC guanyava les eleccions i perdia l'alcaldiaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 26 de maig de l’any passat es van celebrar eleccions municipals i a la ciutat de Tarragona el PSC va guanyar-les, superant per un curt marge de vots ERC, que va donar la sorpresa. Els socialistes tenien l’oportunitat de renovar el mandat de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros per quarta vegada i de manera consecutiva, però l’acord d’ERC amb ECP, i el suport de Junts per Tarragona i la CUP, va donar l’alcaldia al republicà Pau Ricomà. El PSC va aconseguir 13.336 vots i 7 regidors, els mateixos que ERC amb 12.872 vots. La tercera força més votada va ser Ciutadans, amb 8.364 i 4 regidors, seguit de Junts per Tarragona, amb 6.309 i 3 representants. Dos regidors van aconseguir ECP, CUP i PP, amb 4.579, 3.615 i 3.561 vots, respectivament.

La portaveu del Partit dels Socialistes, Sandra Ramos, va manifestar ahir que «demà –per avui– comencen deu dies de dol i el nostre missatge és de solidaritat amb les persones que han perdut un ser estimat i d’agraïment a qui s’ha deixat la pell pels altres i els que han complert el confinament». Ramos va recordar que el 26 de maig de l’any passat «va ser la quarta victòria consecutiva de la llista encapçalada per Ballesteros, però el 15 de juny farà un any de l’aliança que va suposar un canvi de govern». Quan arribi aquella data, «farem una valoració més profunda». «Ara el que volem és respectar el dol», va apuntar Ramos, per afegir que «vam guanyar les eleccions i estem agraïts a la població que ens va donar la seva confiança, tot i que l’aritmètica municipal va fer que governessin altres formacions». La portaveu socialista va recordar que «fa un any governava el PSC i Josep Fèlix Ballesteros era l’alcalde de Tarragona».

«Un govern feble»

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales va dir que ha estat «un any amb situacions imprevisibles, com el Gloria, IQOXE o la COVID-19 que han fet que sigui complicat fer una valoració». No obstant això, «la Tarragona del canvi que deien no ha arribat i tot ha anat a pitjor». Viñuales va dir que l’actual govern d’ERC i ECP «a vegades sembla que no sigui molt d’esquerres, amb pujades d’impostos amb les quals no estem d’acord». El portaveu de Ciutadans va dir que «és un govern feble, que fa demagògia amb temes urbanístics i que sempre necessita d’altres partits». Viñuales va remarcar que «aquest és un any estrany i haurem d’esperar al vinent per fer una valoració».

Al seu torn, el portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, va dir destacar que «per situacions extraordinàries, aquest primer any de mandat a l’Ajuntament s’ha desenvolupat en un context força accidentat, començant per l’incendi a una empresa química o la crisi sanitària. Són fets davant dels quals l’equip de govern ha respost, però no en tots els casos de la forma més satisfactòria». Nadal va afegir que «ens defrauda veure que encara no s’ha materialitzat l’oportunitat de canvi que ens oferia un nou equip de govern. Hi ha qüestions que s’han fet bé, i tant, però en aquest primer any a Tarragona no s’ha desencallat cap dels grans ni dels petits projectes que esperava la ciutadana».

«Volíem un canvi»

La regidora de la CUP, Laia Estrada, va comentar que el 26 de maig de l’any passat esperava augmentar la representació a l’Ajuntament, «per la bona feina que vam fer en el primer mandat, però veient el resultat global, la CUP de Tarragona va ser un bastió». Estrada es va mostrar satisfeta pel fet de contribuir a «acabar amb el govern Ballesteros i desemmascarar la forma de fer del PSC». La portaveu cupaire va afegir que van donar suport al republicà Pau Ricomà «perquè volíem propiciar un canvi, es va generar una expectativa de transformació de la ciutat i per això van entrar en negociacions per accedir-hi al govern, però el van ser decebedores perquè mai vam veure gens d’interés».

El PP va perdre dos dels quatre regidors. El seu portaveu, José Luis Martín, va comentar que les eleccions van ser «en el moment més complicat per al nostre partit i, tenint en compte la situació, van ser uns bons resultats». Martín va qualificar l’actual govern de «feble i sectari», i va dir que «no té full de ruta en cap àrea i li va costar elaborar el pressupost municipal». A més, «ha canviat projectes urbanístics, generant inseguretat jurídica, i en aquest any Tarragona no ha guanyat en res». «Han posat proteccions a la Rambla que vaig firmar jo, en un any de paràlisi», va subratllar.

tracking