Diari Més

Societat

Els centres comercials tornen a obrir i les platges reben els primers banyistes

El Corte Inglés de Tarragona és el primer a tornar a l’activitat integral a Catalunya, tot mantenint mesures de seguretat i un aforament del 40 per cent

El director del centre de Tarragona d'El Corte Inglés, Valentí Muñoz, mostra una sala destinada a la higienització de peces de roba.

Els centres comercials tornen a obrir i les platges reben els primers banyistesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ciutats com Tarragona i Reus van viure ahir dilluns una jornada molt diferent de les anteriors des de la declaració de l’estat d’alarma a causa de la COVID-19. Les grans superfícies comercials van reobrir les seves portes després de més de dos mesos, això sí amb mesures per respectar les distàncies de seguretat, aplicant mètodes de desinfectació i sense poder cobrir tot l’aforament. Els bars, que ja havien pogut posar les terrasses al carrer uns dies abans, van donar una passa més endavant i des d’ahir, coincidint amb l’entrada a la Fase II de l’estat d’alarma, ja van poder acollir clients a l’interior del local, com també ho van fer els restaurants. A més, els ciutadans van poder celebrar el canvi de fase amb un bany a les aigües tarragonines, sempre mantenint els dos metres de distància interpersonal i sense poder dutxar-se. Tot i que el matí va ser plujós, algunes persones van anar a platges de ciutats com Tarragona o Salou per donar per iniciada la seva temporada de banys. Cal recordar que no poden accedir a les platges grups formats per més de 15 persones.

«Tenim una il·lusió brutal perquè avui –per ahir– és com si féssim una nova inauguració i estem recordant la del 8 d’octubre de fa deu anys», va manifestar Valentí Muñoz, director d’El Corte Inglés de Tarragona, primer establiment de la cadena que ha reobert les portes a Catalunya íntegrament, tot i que amb un aforament màxim del 40%, la qual cosa suposa que en un mateix moment hi poden haver 6.000 persones a l’interior. El Corte Inglés ha mantingut operatiu el supermercat durant tota la crisi sanitària. La pròxima setmana inaugurarà l’horari d’estiu, de les 9.30 hores del matí a les 22 hores, i manté el servei click&car els diumenges, només per a productes d’alimentació.

Acompanyat de Jordi Romañach, director de Comunicació i Relacions Institucionals de Catalunya, Muñoz va detallar les mesures de seguretat que El Corte Inglés ha posat en marxa i que «han vingut per quedar-se fins que hi hagi una vacuna o hi hagi absoluta confiança en la seguretat, i portarem les mascaretes el temps que calgui». Muñoz va destacar que la reobertura s’ha fet amb la totalitat de la plantilla, formada per 470 persones la pròpia, més altres 250 treballadors d’empreses externes, «perquè era un compromís de l’empresa».

A l’entrada de l’establiment de President Companys destaca la presència d’un treballador que indica a tothom qui accedeix que s’ha de rentar les mans amb gel, així com un cartell on s’informa de l’aforament. En aquest punt, i també en els accessos a les diferents plantes de l’edifici, es fa un control del nombre de persones que hi ha en un moment determinat per tal de no superar el 40% de l’aforament.

Llum ultraviolada

Valentí Muñoz va explicar que després que una persona s’hagi emprovat una peça de roba senzilla «la desinfectem amb vapor de planxa a alta temperatura» i, en el cas que sigui més consistent, «la portem a una sala d’higienització que hem preparat de manera especial i de la qual hi ha una a cada planta, on procedim a desinfectar amb llum ultraviolada». Altres mesures han estat l’ampliació dels passadissos, la creació d’espais més diàfans i el control d’aforament, però també aportar una mena de peüc no reutilitzable a la persona que s’emprovi unes sabates. A l’ascensor està marcat el lloc que ha d’ocupar cada un dels quatre possibles usuaris, metre que al restaurant, situat a l’última planta, a les taules per a quatre clients només poden seure dos, la sortida es fa per un lloc diferent al d’entrada i la carta, d’un únic servei, és l’estovalla.

La Fira, amb el 80% dels locals

A Reus, La Fira Centre Comercial va reobrir portes ahir amb un 80% dels locals actius i ultimant els detalls de l’adaptació de la planta d’oci i restauració, que espera rebre de nou clientela en pocs dies. La gerent Mayte Forján explica que «el més important per nosaltres és fixar totes les mesures de seguretat» i, per això, a l’edifici «s’han preparat les zones comunes, s’han habilitat dispensadors de gel hidroalcohòlic, s’han senyalitzat distàncies als espais, s’han ubicat mampares, i als passadissos i els lavabos s’han col·locat màquines de neteja específica com són les de llum ultraviolada». Paral·lelament, «el personal ha rebut formació» i entregarà, en aquest període de desescalada, «guants i mascaretes als clients que presentin el tiquet de compra». La Fira obre de 9 a 21 hores fins a l’1 de juny, quan farà el canvi per adaptar-se a l’horari d’estiu que és de 10 a 22 h. De fet, el centre comercial no ha estat mai del tot tancat. Durant el confinament, «han continuat oferint servei els establiments d’activitats essencials com Veritas, Aldi o Kiwoko, que sí que s’han mantingut oberts», recorda Forján. També el pàrquing ha rebut vehicles de manera permanent amb aquesta mateixa funció. El que no es posa en marxa encara però ho farà «aviat» són els Cines Axion de la planta superior, «perquè estan acabant d’implementar les mesures i, també, per una qüestió de disponibilitat de les estrenes» que, en general, està alentint la tornada del sector a la normalitat. Pel que fa als bars i restaurants que ahir encara no atenien, la gerent de La Fira Centre Comercial precisa que «arribaran una mica més endavant», en part també perquè «les normatives són d’última hora i la reobertura es va confirmar aquest divendres».

Cenyint-se a la condició que marca que l’obertura es produeixi al 30% de l’aforament, La Fira pot acollir alhora un total de 4.160 persones. En aquest sentit, «hem implementat sistemes de control de l’aforament per garantir que mai se sobrepassi i també hi ha personal de control als accessos», apunta Forján. «Encetem la nova obertura amb il·lusió i amb la màxima prudència», conclou la gerent de La Fira Centre Comercial, qui en tot moment ha expressat la seva satisfacció per la reobertura.

La Fira de Reus, de nou amb clients a les botigues.

Els centres comercials tornen a obrir i les platges reben els primers banyistesOlívia Molet

Tres joves s'endinsen al mar en una platja de Tarragona.

Els centres comercials tornen a obrir i les platges reben els primers banyistesOlívia Molet

tracking