Diari Més

Residus

Tarragona ha llençat 550 quilos més de vidre al dia durant el confinament

A més, el consistori ha estalviat 210.000 euros amb la reducció del servei de neteja i de recollida de residus entre els mesos de març i abril

Un treballador d'FCC netejant els voltants d'un contenidor al carrer Colom de Tarragona

Tarragona ha llençat 550 quilos més de vidre al dia durant el confinamentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La generació dels residus de vidre ha augmentat en un 10% els dies de confinament a Tarragona, concretament en una mitjana de 550 kg més diaris. Segons el regidor de Serveis Econòmics de l’Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, aquest increment «és un gran misteri que, a més, ha passat a tot arreu». L’edil d’ERC explica que «ha millorat la recollida selectiva durant el confinament i la fracció resta ha baixat considerablement, per l’efecte comercial i per un millor reciclatge en la recollida domèstica». Fortuny assegura que «ens ha sobtat a tots i és digne de buscar una explicació, ho estem investigant».

Per altra banda, l’Ajuntament de Tarragona va reduir el servei de neteja i de recollida de residus un cop es va declarar l’Estat d’Alarma i va començar el confinament. D’aquesta manera, la reducció de part del benefici industrial de FCC i de les despeses en combustible, en material i en reparacions, amortitzacions i manteniment de la maquinària, gran part de la qual s’ha deixat d’utilitzar, ha provocat un estalvi de 209.905,62 euros entre els mesos de març i abril, 80.031,52 euros i 129.874,10 euros, respectivament. Cal tenir en compte que una factura d’un mes normal puja a 1.639.934,15 d’euros. A més, tot i que el servei habitual de neteja i de recollida de residus es va reactivar el passat 3 de maig, s’espera un estalvi, encara no quantificat, dels tres primers dies de mes i de l’explotació de la deixalleria municipal, que va estar tancada fins al dia 9.

Fortuny explica que aquest estalvi hagués estat molt major si no s’hagués pagat als treballadors. «Tot i això, vam prohibir a les empreses d’aquells serveis externalitzats que fessin cap Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), de manera que hem pagat el sou íntegre a cada treballador», tot i l’adaptació dels horaris del personal d’FCC que, en algun cas, han estat treballant setmana sí, setmana no, o han patit alguna reorganització de les hores de feina.

En aquest sentit, Fortuny celebra que, a més d’aquesta reorganització per evitar aglomeracions de treballadors, la protecció dels mateixos també ha fet que «no hi hagi hagut cap baixa per contagi de coronavirus». «Les persones s’han de sentir segures al seu lloc de treball, és el que nosaltres volem, i ho hem garantit pagant els sous i facilitant mesures i equips de protecció», afegeix Fortuny. El servei d’escombrat manual, per exemple, va passar de 40 treballadors al dia a cap quan va començar l’Estat d’Alarma. Es va prescindir d’aquest perquè no es preveia un ús intensiu del carrer per part de la població i l’objectiu era evitar les acumulacions de personal als vestuaris, magatzems, dins els vehicles, etc., per evitar risc de contagi.

D’aquesta manera, en cas que hi hagués algun contagi a la plantilla aquest personal era de reserva per complementar altres serveis. No obstant això, el dia 2 d’abril es van incorporar al servei 13 escombriaires per recollir petits residus que quedaven sota els contenidors i al voltant.

En total, es va passar de 170 equips amb 204 treballadors en servei habitual a 79 equips i 91 treballadors. La neteja de les platges, per exemple, va desaparèixer completament. De 7 equips amb 7 treballadors cada matí de dilluns a dissabte a cap. El motiu és que durant el confinament no es podia fer ús d’aquests espais però a partir d’avui el servei tornarà a l’activitat habitual. La cancel·lació d’aquest i d’altres serveis que requereixen maquinària, a diferència de l’escombrat manual, són els majors responsables de l’estalvi en combustible i reparacions.

tracking