Diari Més

Successos

Cap dels menors de 'Max in love' a Tarragona denuncia haver patit abusos

Fiscalia diu que només es reobrirà el cas judicial si arriben noves denúncies de fets no prescrits

El mural fa més de 400 metres quadrats i gira a l'entorn de l'empoderament femení.

Un gran mural artístic decora la façana interior de l'Espai Jove KesseEduard Sedó

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La denúncia pública per abusos sexuals a menors contra l’exdirector de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, Antonio Gómez, qui va liderar durant dos anys el projecte Max in love a Tarragona contractat per l’Ajuntament, continua generant controvèrsia. Ahir el govern tarragoní explicava en un comunicat que després de conèixer la investigació del diari Ara, es va posar en contacte amb els menors de 13 a 17 anys que van participar de la iniciativa teatral sobre l’afectivitat, la sexualitat i l’oci entre adolescents. Cap dels menors tarragonins va manifestar haver detectat cap actitud sospitosa, segons el comunicat. El consistori va condemnar «qualsevol tipus d’agressió sexual i de violència de gènere» i va mostrar «tota la solidaritat i suport a les dones agredides», alhora que va remarcar «la necessitat de seguir sensibilitzant entorn el feminisme».

L’Ajuntament de Tarragona va contractar l’Associació Cultural de Teatre de Lleida per al projecte Max in love, Respecta’m des del 2017 fins al gener de 2019. Gómez era l’encarregat dels assajos amb els actors i el director. En aquest sentit, el govern local assegura que disposa de la Declaració responsable sobre incompatibilitats i del compliment dels requisits establerts en la Llei de protecció jurídica de menors. Tot i que cap dels alumnes ha denunciat cap fet delictiu, han posat a la seva disposició suport psicològic «per si ho necessiten». Alhora, destaquen que el govern no era coneixedor dels fets denunciats –succeïts segons les testimonis durant vint anys, fins que el 2019 va marxar de l’Aula de Teatre de Lleida– i que l’assessoria jurídica «estudiarà» si cal demanar responsabilitats.

Sense ‘Max in love’ el 2020

En el mateix comunicat, l’Ajuntament de Tarragona destaca que el projecte Max in love es va iniciar el 2017 després de 20 anys fent-se a Lleida. Es tractava d’un projecte educatiu «per prevenir els riscos associats al consum de drogues i les conductes sexistes». Aquell 2017, contractat per l’anterior govern del PSC, Antonio Gómez va ser director de l’obra i l’encarregat dels assajos, que es van produir a l’Espai Jove Kesse i a La Palmera. Al novembre es va estrenar la representació oberta a la ciutadania i dues més per a l’alumnat. L’any següent, al 2018, es van fer quatre representacions més amb la mateixa direcció del que llavors encara era el director de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. Més tard, es va fer una nova selecció d’actors i actrius adolescents, també a càrrec d’Antonio Gómez, al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau. Al gener de 2019 es van iniciar els assajos, però Gómez va comunicar que s’alternaria amb una exalumna seva que vivia a Tarragona. Quatre mesos després, el Servei de Predicció de les Addicions de l’Ajuntament de Tarragona es va adreçar a l’Aula Municipal de Lleida davant l’absència del professor i aquesta va respondre que ja no tenia vinculació amb aquest organisme. Al 2020 no s’ha realitzat cap contracte.

El cas no es reobrirà de moment

La fiscalia de Lleida va apuntar que només es reobrirà el suposat cas d’abusos sexuals a l’Aula de Teatre si hi ha noves denúncies de casos no prescrits. Després de fer-se públic al cap de setmana el relat de desenes de casos d’alumnes menors d’edat, de suposats abusos per part del qui va ser director i professor del centre, Antonio Gómez, i d’un altre professor, Rubén Escartín, la Paeria va anunciar que tornaria a portar el cas a la fiscalia. Això no obstant, fonts del ministeri públic han explicat a l’ACN que la Paeria no pot denunciar res i que només ho poden fer les víctimes. Les mateixes fonts han recordat que el fet més greu que es va portar als jutjats va prescriure al 2014 i que de moment no s’ha rebut cap més denúncia.

La fiscalia va arxivar al març de 2019 els cas dels suposats abusos sexuals per part de l’exdirector i un professor de l’Aula de Teatre de Lleida perquè els fets havien prescrit. En aquest sentit, fonts judicials han assenyalat que al seu dia, les afectades haurien pogut reproduir aleshores una denúncia al jutjat per l’arxivament del cas però que cap ho va fer. La Paeria i l’associació cultural titular de l’Aula també van ser notificades de l’arxivament. Així mateix, també s’apunta que els Mossos van investigar si hi havia més afectades a banda de les 9 que havien portat els abusos a la justícia.

Antonio Gómez, en la presentació de 'Max in love' el 2017.

Un presumpte abusador de menors a Lleida va ser contractat a TarragonaAj.Tarragona

tracking