Diari Més
Mercè Toldrà Dalmau

Responsable del Museu del Port de Tarragona

Port

«El Museu del Port tindrà una nova museografia que serà molt més tecnològica»

Aquest 2020 se celebren vint anys de la inauguració del Museu del Port de Tarragona, que en l’actualitat està sotmès a una important reforma

La directora del Museu del Port, Mercè Toldrà, aquest dijous a l'exterior del museu.

«El Museu del Port tindrà una nova museografia que serà molt més tecnològica»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Amb quina voluntat es va construir el Museu del Port ara fa vint anys?

—A finals dels anys vuitanta, el Museu del Port va obrir el Moll de Costa a les activitats culturals i a la ciutadania, recuperant els antics edificis portuaris per a les exposicions i activitats. Al mateix temps, es va començar a recuperar el patrimoni documental amb la creació del primer Arxiu portuari de l’Estat, que es va ubicar a la plaça dels Carros, i es va posar en marxa una escola taller per recuperar oficis de la mar. A partir de tot plegat, es decideix crear un museu, el Museu del Port, que va obrir el 13 de maig del 2000.

—Com s’ha anat nodrint, el fons del Museu?

—D’entrada ja teníem un fons importantíssim, que era el fons patrimonial del Port, maquinària i objectes de l’activitat portuària que s’havien conservat. Això va permetre donar el tret de sortida juntament amb els objectes o reproduccions creats a l’escola taller. I al llarg dels anys també ens hem anat nodrint de donacions privades. El Museu explica la història del port comercial, però també del port pesquer i l’esportiu, així que hem rebut aportacions de pescadors i de socis vinculats al Nàutic que ens han volgut fer confiança llegant-nos objectes que formaven part de la seva vida quotidiana, de la seva activitat o del seu lleure. Finalment, també hem rebut donacions de persones aficionades al món de la mar, com ara modelistes, i objectes adquirits de manera puntual per exposicions temporals.

—Juntament amb la funció de conservació del patrimoni, al Museu també han fet una aposta important per la divulgació. Com han plantejat aquestes accions?

—El primer que vam fer quan vam obrir va ser dissenyar una oferta pedagògica que hem anat incrementant amb els anys. Tenim una mitjana de 10.000 escolars que ens visiten cada any, no només de la ciutat o la demarcació, també del nord de València, la comunitat de Madrid o fins i tot alumnes francesos que fan estades d’estudis. I a més de les visites pedagògiques, oferim també propostes per a les famílies i el públic en general. En aquests vint anys, ens han visitat mig milió de persones, i el 2019 vam tenir el rècord amb 30.000 visitants. La divulgació ens ha permès donar-nos a conèixer i que el Museu sigui una finestra oberta al mar, de manera que tothom pugui conèixer el Port de Tarragona i la mar a través nostre. També hem treballat amb entitats de la ciutat, com amb la Biblioteca Pública de Tarragona, amb qui vam posar en marxa una col·lecció de contes anomenada Petit Museu, o amb la comunitat portuària, organitzant exposicions sobre el dia a dia al Port.

—El Museu del Port està immers en un important projecte de remodelació. Com serà el nou espai que en resultarà?

—Es remodelarà l’interior de l’edifici i canviarà tota la museografia, que serà molt més tecnològica. No volem avançar massa coses, les peces més emblemàtiques hi seguiran estant, però hi haurà més activitats tecnològiques i multimèdia, tant per al públic escolar com per al públic general. Hi haurà també un espai immersiu per conèixer el dia a dia del Port i de la pesca, i també volem acabar d’implementar un dels objectius que fa temps que vam començar a treballar, que és la cuina del peix.

—Amb el confinament que hem patit aquests mesos, els museus s’han visibilitzat a través de les plataformes digitals i les xarxes socials. Quin paper creu que jugaran, en el futur, aquests recursos com a eina divulgativa?

—Nosaltres ja estàvem presents a les xarxes socials abans que es declarés l’estat d’emergència, però és cert que aquests dies hi hem estat de manera més intensa, donant a conèixer el nostre fons i fent activitats com tallers o cursos. A hores d’ara estem acabant de perfilar un projecte perquè els escolars que encara no ens poden visitar puguin treballar on line amb nosaltres.

tracking