Diari Més

Hostaleria

L'hostaleria tarragonina, sense marge de reacció davant la fase 2

El sector preveu més activitat a partir de dilluns però no espera una activació general fins l'1 de juny

Pla obert d'un cambrer anotant la comada a uns clients en una terrassa de la plaça de la Font de Tarragona en el primer dissabte de la fase 1.

L'hostaleria tarragonina, sense marge de reacció davant la fase 2ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hostalers tarragonins lamenten que no han tingut marge de reacció davant el BOE d'aquest divendres que permet rebre clients a l'interior de bars i restaurants en els municipis de menys de 10.000 habitants. El sector preveu que el gruix dels establiments de la demarcació de Tarragona obrin a partir de dilluns. Malgrat això, el gremi apunta que molts s'esperaran fins l'1 de juny perquè a hores d'ara no veuen rendible fer-ho. Segons el president de l'Associació d'Hostaleria de la Província de Tarragona, Francesc Pintado, la data «clau» serà quan s'entri en la fase 3 i els ciutadans puguin començar a planificar les vacances. «Demanem als catalans que facin vacances a casa», ha expressat Pintado a l'ACN.
L'ordre publicada aquest divendres al BOE estableix que bars i restaurants, amb l'excepció de discoteques i locals d'oci nocturn, podran obrir per al consum interior en els municipis de menys de 10.000 habitants amb un aforament que no podrà superar el 40%. La normativa també especifica que no s'admetrà l'autoservei a la barra i que les taules hauran de guardar una distància de dos metres, com ja s'està fent a les terrasses. A més, caldrà prioritzar la reserva prèvia.

«És una notícia d'avui per ja. Els negocis necessiten dies per planificar, organitzar i netejar els restaurants», ha lamentat Pintado, atès que la flexibilització de la normativa arriba tot just tres dies abans que el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre passin a la fase 2. D'entrada, el sector veu amb bons ulls el canvi de fase, tot i que assenyala que la rendibilitat estarà condicionada per l'aforament i pel fet que hauran de pagar el 40% de les quotes de la seguretat social dels treballadors que mantindran als ERTO –malgrat que disposen de bonificacions pels empleats que recuperen.

A més, Pintado també ha recalcat que els costos estructurals dels negocis seran els mateixos i que hi ha establiments que han decidir obrir a partir de l'1 de juny quan hi hagi menys restriccions de mobilitat. El representant del sector posa d'exemple el cas de Roda de Berà (Tarragonès), on depenen majoritàriament dels clients de l'àrea de Barcelona.

«Passar a la fase 2 no és la solució, però és fer una passa molt important cap a la normalitat no definitiva. La rendibilitat serà inferior, però ens ho hem d'agafar amb il·lusió», ha manifestat. Amb tot, el portaveu de l'associació ha denunciat la manca d'ajudes econòmiques al gremi i ha reclamat valentia a les administracions.

Segons Pintado, el pas a la fase 3 serà un moment clau per comprovar quin és l'impacte real de la crisi. El desig és atreure turistes d'arreu de l'estat espanyol i de Catalunya durant aquesta etapa. «Demanem als catalans que facin vacances a casa i anem tots pel client espanyol», ha argumentat.

Iniciatives per a la reactivació

Des de l'Associació d'Hostaleria de la Província de Tarragona han engegat la campanya 'Menja'ns a casa' per facilitar les entregues a domicili d'àpats elaborats en els establiments associats. També treballen per crear un 'market place' on mostrar les cartes dels restaurants. Segons Pintado, arran de la pandèmia el sector està consolidant el servei a domicili i s'està reinventant en termes digitals.

tracking