Diari Més

Manifestació

El TSJC autoritza la manifestació en cotxe de Vox per aquest dissabte a Tarragona

La convocatòria és al migdia a la plaça de les Corts Catalanes baixaria per la Rambla president Macià, la Rambla Nova fins el Balcó del Mediterrani

Imatge d'una casserolada en protesta per la gestió que el Govern central de la crisi del coronavirus.

El Suprem trasllada al TJSC la decisió sobre les manifestacions de Vox a CatalunyaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha autoritzat les manifestacions en cotxe que Vox ha convocat per aquest dissabte al migdia a Barcelona Lleida, Girona i Tarragona contra la gestió de la pandèmia de coronavirus per part del govern espanyol. Les mobilitzacions van ser prohibides pel govern espanyol, però el tribunal diu això vulnera el dret de reunió. D'aquesta manera, ha estimat els recursos del partit ultradretà, als quals la fiscalia donava suport, i s'ha posicionat contra l'Advocacia de l'Estat, que en els judicis d'aquest divendres s'ha oposat a les mobilitzacions. Les 'Caravanas por España y su libertad', que es faran a tot Espanya, seran d'11.30 a 12.30 hores en vies importants i cèntriques de les quatre ciutats.

A Tarragona, la convocatòria és a les 12 del migdia a la plaça de les Corts Catalanes, i el recorregut d'uns tres quilòmetres preveu baixaria per la Rambla president Macià, la Rambla Nova fins el Balcó del Mediterrani i tornaria per la mateixa via fins a acabar a la plaça Imperial Tarraco, davant la Subdelegació del govern espanyol.

Durant els quatre judicis d'aquest divendres al migdia al TSJC, la fiscalia s'ha posicionat al costat de Vox i en contra de la prohibició del Ministeri de l'Interior. Després de diversos recursos i decisions judicials, els quatre casos han acabat en quatre judicis contenciosos-administratius al TSJC. L'Advocacia de l'Estat manté l'oposició a les mobilitzacions per falta de garanties sanitàries i pel «rebrot» de casos de covid-19 a Catalunya els últims dies.

Segons Vox, el dret de manifestació no està suspès per l'estat d'alarma, sinó que això només passa en l'estat d'excepció o setge. Tot i que es pot limitar per raons de seguretat sanitària o d'ordre públic, l'advocat de Vox assegura que l'administració no ha concretat cap raó concreta per la qual la manifestació en cotxes particulars pugui afectar la salut dels participants o de la resta de ciutadans. L'advocat també ha recordat que el Tribunal Constitucional té establert que abans de prohibir una manifestació s'han de donar alternatives de recorregut o horaris.

El lletrat Juan Cremades ha recordat que la fase 1 de desescalada permet certa mobilitat i es pot viatjar per tota la regió sanitària, anar a comerços, terrasses, misses i funerals. Per això, considera que a Lleida, Girona i Tarragona s'hauria d'autoritzar. Pel que fa a Barcelona, encara en fase 0, Cremades ha recordat que està en fase 0 però avançada i que aquest proper dilluns passarà a fase 1.

La fiscalia, per la seva banda, s'ha posicionat al costat de Vox per defensar el dret de manifestació sempre que es garanteixin les mesures de seguretat sanitària i de mobilitat.

En canvi, l'Advocacia de l'Estat s'ha oposat a l'autorització de les manifestacions, assegurant que la denegació del permís sí que ha estat argumentat i que no es requereix un informe sanitari específic, ja que el Ministeri de Salut ja argumenta perquè s'aplica cada fase de desescalada a cada zona.

L'advocat de l'estat també ha al·legat que Vox no garanteix que els participants de cada cotxe convisquin a la mateixa casa i que, si no ho fan, portin mascareta. Així, creu que és «impossible» garantir això i que no es pot donar la responsabilitat a la policia per fer-ho complir. A més, ha al·legat que la distància de seguretat també és molt difícil de complir en aquells manifestants que vagin en bicicleta o moto.

El lletrat també ha assegurat que la llei no preveu manifestacions en cotxe i que el decret d'estat d'alarma només preveu l'ús del cotxe per a casos necessaris com anar a comprar, treballar o al metge. En un sentit similar, creu que els carrers han d'estar alliberats d'embussos per tal que puguin passar amb rapidesa els serveis d'emergències, i que no es pot alterar el dret dels altres ciutadans a passejar o fer esport. A més, ha recordat que diversos tribunal superiors van prohibir manifestacions el passat 1 de maig. «Un míting en cotxe no pot substituir el dret a la vida», ha conclòs un dels advocats de l'estat, recordant que la mobilització no és en defensa dels drets fonamentals, sinó que té motivacions polítiques.

tracking