Diari Més

El compliment de l'ús de mascaretes és més respectat al carrer que al bar

La major part dels clients dels establiments de restauració van optar per no dur-la posada tot i el que estableix la normativa

Als bars, la majoria de clients no duien posada la mascareta, amb independència de la distància que mantenien amb els altres.

El compliment de l'ús de mascaretes és més respectat al carrer que al barGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Als carrers de Tarragona es van veure més mascaretes que mai ahir dijous, coincidint amb el primer dia d’obligatorietat de dur-les les persones de més de 6 anys tant en espais oberts com llocs tancats públics, per decisió del Ministeri de Sanitat que dirigeix Salvador Illa. La nova normativa publicada al BOE estableix que s’ha de portar mascareta sempre que no es puguin mantenir dos metres de distància amb relació a altres persones. L’ús de mascaretes va ser seguit per la majoria dels tarragonins quan caminaven pel carrer. Aquesta imatge contrastava amb la que oferien les terrasses dels bars, on la majoria dels clients no portaven col·locada a la cara la mascareta. En aquests espais difícilment es compleixen els dos metres de distància de seguretat i en molts, amb taules amb capacitat per a dues o quatre persones, hi havia persones que estaven separades poc més d’un metre. Altres, però, sí que les portaven tot i trobar-se a una distància molt curta.

La normativa del Ministeri de Sanitat determina que sí que es pot prescindir de la mascareta en la terrassa d’un bar, però només quan el client procedeixi a l’acte d’ingerir aliments o begudes. L’incompliment pot suposar la imposició de multes des de 100 a 30.000 euros, tot i que en els primers dies d’aplicació els cossos de seguretat cridaran l’atenció a l’infractor, sempre que l’actitud no sigui greu o reincident.

Tot i que els menors de sis anys no estan obligats a dur la mascareta posada, hi ha pares que han optat per posar-les als infants. El més complicat és que no se les treguin. Aquest no és el cas d’una nena de tres anys que ahir, a l’hora del passeig, es trobada a la rambla President Companys amb Miriam Oña. La dona va dir que «la nena s’ha acostumat i prefereixo que la porti per més seguretat i pel fet que protegeixes els altres i a tu». Oña va comentar que la filla no té cap inconvenient en portar posada la mascareta. «Li hem explicat els motius, però també li hem dit que és com una joguina de metges». Oña va afegir que considera una bona decisió que el govern de l’Estat «hagi decidit l’ús obligatori de màscares».

El matrimoni format per Albert Samper i Anna Parra passejaven amb els seus fills, de 4 anys i d’onze mesos, tot i la forta calor que feia a primera hora de la tarda. «No és el millor moment del dia perquè els nens surtin al carrer i s’hauria de canviar la franja horària», va dir la mare que, a més, és metgessa. Parra també considera necessari que la gent que practica esport porti posada la mascareta, ja que «poden contagiar» de coronavirus a les persones que passin a prop i «l’important és protegir-nos».

Tot i que el fill major no supera els sis anys, el pare portava a la butxaca una mascareta infantil, malgrat que «la portem per si de cas, però és un nen molt mogut i amb la nena, que és molt petita, ni ho intentem», Samper va apuntar que defensa la mesura de portar mascareta si no es compleix la distància de dos metres.

Als bars, a cara descoberta

A les terrasses dels bars de Tarragona es veia més gent sense la mascareta posada que aquesta cobrint la cara. Isabel Seró i la seva mare, Florentina Pagan, ocupaven una petita taula amb capacitat per a dues persones. Tot i que havien acabat les consumicions, portaven la mascareta cobrint-se la cara. «És incòmoda, però també és una protecció i les portem des del primer dia sense que ningú ens ho digués». La filla va apuntar que «la mesura arriba tard, perquè al carrer és difícil mantenir la distància de seguretat». Seró va afegir que «hauria de canviar l’horari de sortida de la gent gran perquè a les 7 de la tarda la mare ja està cansada».

Per la seva banda, Albert Garcia i Jordi Roca van optar per no posar-se la mascareta, assegut en la mesa d’un bar on podien mantenir la distància de dos metres de seguretat, tot i que per ben poc. «Si hi ha molta gent, la poso, com quan vaig a comprar, ja que molesta, però no en un bar». Garcia va afirmar que «a la feina sí que la porto posada». El mateix comentari va fer la persona que l’acompanyava. Roca va afegir que «fa anys que ens coneixem, pràcticament cada dia estem junts i per aquest motiu no portem la mascareta». «A més, en la terrassa d’un bar és difícil mantenir la distància de seguretat», va remarcar. En aquest punt, Garcia va apuntar que «hi ha taules on no es pot guardar dos metres de distància, però en la que nosaltres estem sí que es pot fer».

Oña, amb una nena de tres anys acostumada a dur mascareta.

El compliment de l'ús de mascaretes és més respectat al carrer que al barGerard Martí

tracking